2 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialAfaceri la Compania de Drumuri: Soţul semnează, nevasta încasează!

Afaceri la Compania de Drumuri: Soţul semnează, nevasta încasează!

Laurenţiu Stelea, numit de curând consilier al ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, este suspectat că a semnat contracte cu firmele soţiei sale, pe vremea când era director la Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatice, subunitate a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri.

Acuzaţiile de incompetenţă şi grave conflicte de interese împotriva lui Laurenţiu Stelea sunt cuprinse într-un raport de control din data de 13 iunie 2006, aprobat de ministrul de atunci Gheorghe Dobre. Între măsurile aprobate în acelaşi raport de control figura şi „eliberarea din funcţia de director CESTRIN a domnului Laurenţiu Stelea”. Măsurile nu au mai fost puse în practică deoarece ministrul Gheorghe Dobre a fost înlocuit cu Radu Berceanu, care, la rându-i, a fost înlocuit cu Ludovic Orban, iar Laurenţiu Stelea a rămas pe post până în 2008, când s-a pensionat. Potrivit notei de control, Laurenţiu Stelea, directorul Centrului de Studii Tehnice Rutiere şi Informatice (CESTRIN) ar fi derulat contracte cu  SC Politeh’s Consult SRL  şi SC INEDIT SRL, la care era acţionară soţia sa,  Ileana. Potrivit documentului, în  cadrul contractului numărul 25 din 20.04.2004, SC Politeh’s Consult ar fi fost beneficiarul unor măsurători de investigare a stării unor drumuri judeţene şi comunale, executate de CESTRIN, dar pentru care firma soţiei nu ar fi plătit banii. În schimb, CESTRIN a plătit toţi banii pentru contractul numărul 83 din 2003, încheiat cu  SC Inedit SRL, o altă firmă a soţiei lui Stelea, care a avut ca obiect editarea, machetarea şi tipărirea unor broşuri publicitare.

Actele adiţionale au mărit de mai multe ori valoarea contractului

 În raport mai sunt trecute câteva contracte din perioada 2002-2004 ale CESTRIN  cu Universitatea Politehnică Timişoara, unde responsabilă de teme şi semnatară ar fi fost tot soţia lui Laurenţiu Stelea. În cadrul acestor contracte, inspectorii corpului de control au descoperit acte adiţionale la alte acte adiţionale, care măreau valoarea contractului cu sume mai mari decât contractul iniţial, practici interzise de lege. Spre exemplu, la contractul 912 din 2002, încheiat cu Universitatea Politehnică Timişoara cu tema „asistenţă tehnică şi urmărirea comportării în exploatare a lucrărilor de reabilitare  şi modernizare din cadrul DRDP Timişoara şi Craiova”, cu o valoare totală de 68.625.000 lei vechi (responsabilă de temă Ileana Stelea), s-a încheiat actul adiţional nr. 1/2003 cu mărirea valorii la 90.000.000 lei; apoi actul adiţional ( la adiţionalul precedent) nr.2 din 2004, cu valoarea de 268.258.489 lei şi apoi actul adiţional nr. 4 din 2005 cu valoare de 126.000.000 lei. Există şi un act adiţional (nr.3/2004) prin care se precizează că Universitatea nu este plătitoare de TVA.

La minister, se caută în arhive  actele acuzatoare

Contactat telefonic, consilierul Laurenţiu Stelea ne-a precizat că acuzaţiile cuprinse în raportul de control sunt false. El ne-a confirmat însă că soţia sa este asociată la firmele SC Politeh’s Consult  SRL şi  SC Inedit SRL, dar la Universitatea Politehnică Timişoara, „ea era o simplă laborantă”. Surse din cadrul Ministerului Transporturilor spun că în acest moment  se caută documentele acuzatoare la adresa lui Stelea din perioada   2002-2005 pentru a  „se  lua măsurile care se impun”. 

Inspectorii corpului de control au descoperit acte adiţionale la alte acte adiţionale, care măreau valoarea contractului cu sume mai mari decât contractul iniţial, practici interzise de lege.

Cele mai citite

Federația Sanitas: Guvernul a acceptat parțial solicitările sindicale; sporurile pentru weekend și sărbători legale, menținute în 2025

Reprezentanții Federației Sanitas au anunțat, sâmbătă, că Guvernul a acceptat o parte dintre revendicările sindicale, în urma ședinței Consiliului Național Tripartit, desfășurată pe 28...

Pompierii și specialiștii IT, în topul încrederii românilor. Politicienii și jurnaliștii, pe ultimele locuri (sondaj IRES)

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de aproape o mie de persoane, prin metoda CATI Pompierii și specialiștii IT sunt profesiile în care românii...

Tragedie aviatică în Coreea de Sud: Peste 120 de morți, două persoane salvate

La bord se aflau 175 de pasageri și șase membri ai echipajului Cel puțin 124 de persoane au murit, după ce un avion de linie...
Ultima oră
Pe aceeași temă