4.7 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialAdrian Năstase, Florin Costiniu şi Cătălin Voicu ar putea fi excluşi marţi...

Adrian Năstase, Florin Costiniu şi Cătălin Voicu ar putea fi excluşi marţi din Baroul Bucureşti

Avocaţii Adrian Năstase, Cătălin Voicu şi Florin Costiniu ar putea fi excluşi, marţi,  din Baroul Bucureşti, pentru că au primit condamnări definitive pentru corupţie, relatează Mediafax.

Decanul Baroului Bucureşti, Ion Ilie Iordăchescu, a declarat că, în şedinţa de marţi a Consiliului, va fi cvorumul necesar pentru fi discutată excluderea din profesie a avocaţilor Adrian Năstase, Cătălin Voicu şi Florin Costiniu, ca urmare a condamnărilor definitive pentru corupţie.

Avocatul Ion Ilie Iordăchescu a spus că, având cvorumul necesar, marţi se va putea lua o decizie cu privire la excluderea din Baroul Bucureşti a lui Adrian Năstase, a fostului şef al Secţiei civile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Florin Costiniu, dar şi a fostului senator Cătălin Voicu.

Iordăchescu a precizat că şedinţa în care va fi luată în discuţie excluderea celor trei din Barou începe la ora 12.00. Decanul Baroului Bucureşti a adăugat că cei trei nu pot participa la şedinţă.

Citeşte şi  Dosarul Zambaccian, termen în luna septembrie. Curtea Supremă a RESPINS cererea de recuzare a judecătoarei Ioana Bogdan. Vezi ce a declarat Adrian Năstase

Excluderea celor trei din Baroul Bucureşti trebuia discutată pe 13 august, însă atunci nu a fost întrunit cvorumul necesar pentru a fi luată o decizie.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. În 18 martie, Adrian Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

Citeşte şi Primul pas în anularea pensiilor speciale ale judecătorilor corupţi

În 22 aprilie, fostul senator Cătălin Voicu a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost judecat pentru corupţie.

În acelaşi dosar a fost condamnat şi Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a ICCJ, el primind o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare.

Cu trei luni înainte de a fi trimis în judecată, Florin Costiniu a cerut CSM să ia act de cererea lui de pensionare. Decretul de pensionare a lui Florin Costiniu a fost semnat de preşedintele Traian Băsescu în 8 septembrie 2010. După pensionare, Florin Costiniu a activat ca avocat în Baroul Bucureşti.

Uniunea Naţională a Barourilor din România a cerut Baroului Bucureşti să analizeze situaţia lui Adrian Năstase, care încă face parte din această profesie, potrivit Gândul.

Conform statutului profesiei de avocat, condamnaţii penali nu mai pot profesa ca avocaţi. „În cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, potrivit legii”, prevede statutul avocaţilor la articolul 58.

Adrian Năstase este, în acest moment, membru al Baroului Bucureşti, dar este autosuspendat.

Potrivit procedurilor Baroului Bucureşti, după ce sentinţa este motivată, consiliul baroului se reuneşte şi decide dacă avocatul este sau nu exclus. Sentinţa în dosarul „Trofeul calităţii” a fost motivată în noiembrie 2012. De atunci şi până acum, Baroul Bucureşti nu a luat o decizie definitivă privind excluderea lui Năstase.

Excluderea din barou a unui avocat are în vedere un singur criteriu, dacă se constată că prezenţa lui în barou ar aduce un prejudiciu de imagine profesiei. În urmă cu câteva luni, Consiliul Baroului Bucureşti a decis că, atât faptul că Năstase a stat la penitenciar, cât şi condamnarea istorică în dosarul de corupţie, nu sunt elemente care să aducă prejudiciu profesiei de avocat. Decizia a fost luată într-o şedinţă secretă a Consiliului Baroului Bucureşti.

„Şedinţa a fost confidenţială. Au fost păreri pro şi contra. S-a supus la vot. Iar majoritatea a decis ca Adrian Năstase să fie menţinut în Baroul Bucureşti. Decizia nu este definitivă”, declara Ion Ilie-Iordăchescu, decanul Baroului Bucureşti.

Această decizie a fost transmisă mai departe la UNBR. Decanul Baroului Bucureşti a declarat, iniţial, că UNBR a solicitat ca baroul să „analizeze dacă prin condamnarea lui Năstase nu a fost atinsă imaginea profesiei de avocat şi care sunt măsurile care se impun în legătură cu calitatea sa de avocat în baroul Bucureşti”.

Vicepreşedintele UNBR, avocatul Haşotti Ionel, a explicat pentru Gândul că Uniunea a decis, pe 29 iulie, ca decizia prin care Năstase era declarat demn să facă parte din Baroul Bucureşti trebuie revizuită. „În şedinta din 29 iulie a UNBR a fost luat în discuţie cazul Năstase. S-au cerut informaţii şi documente suplimentare de la Baroul Bucureşti, baroul unde înscris Adrian Năstase. Consiliul Baroului Bucureşti a adoptat o hotărâre prin care s-a constat că domnul Năstase nu se află în stare de nedemnitate”, a explicat avocatul Haşotti

UNBR a considerat că motivarea deciziei baroului prin care Năsase nu a fost exclus din avocatură nu era satisfăcătoare. „Comisia Permanentă de la UNBR a solicitat de la Barou informaţii suplimentare şi documentaţia anexă. Comisia permanentă a decis ca această hotărâre să fie verificată pentru că explicaţiile baroului nu erau satsfăcătoare”, a explicat avocatul Ionel Haşotti. Astfel că Baroul Bucureşti ar putea reveni asupra deciziei iniţiale şi să dispună excluderea lui Năstase din avocatură.

Adrian Năstase a fost dat afară de la Universitatea Bucureşti în urma deciziei de condamnare din dosarul „Trofeul calităţii”. Universitatea Bucureşti a precizat că a reziliat contractul lui Năstase pentru că acesta a fost condamnat definitiv pentru corupţie. Adrian Năstase a activat ca profesor în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti.

Cele mai citite

Depozitele rezidenților au crescut cu 9,8% față de anul trecut, ajungând la 602 miliarde lei

Depozitele rezidenților neguvernamentali au înregistrat o creștere de 1,2% în luna octombrie 2024 față de luna anterioară, ajungând la 601,965 miliarde lei, conform datelor...

Un celebru realizator de podcast american a intrat în conflict cu Vladimir Kliciko

Joe Rogan, celebru realizator de podcast american, "răspândeşte propaganda rusă" cu privire la războiul din Ucraina, a acuzat fostul campion mondial de box la...

David Popovici, mesaj pentru turul doi al alegerilor prezidențiale! „Votați inteligent pentru viitorul nostru”

Campionul olimpic David Popovici a transmis un îndemn clar românilor în contextul turului doi al alegerilor prezidențiale, subliniind importanța votului ca mijloc de apărare...
Ultima oră
Pe aceeași temă