7.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialPrimul pas în anularea pensiilor speciale ale judecătorilor corupţi

Primul pas în anularea pensiilor speciale ale judecătorilor corupţi

Vor pierde beneficiile chiar şi judecătorii şi procurorii condamnaţi înainte de intrarea în vigoarea a acestei modificări legale, a anunţat ministrul Justiţiei.

Proiectul de lege prin care se doreşte anularea pensiilor speciale primite de magistraţii condamnaţi penal a mai făcut un pas spre aprobare, după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat ieri aviz favorabil propunerii. Totuşi, până la intrarea în vigoare a modificării va mai trece vreme, deoarece iniţiatorii actului legislativ trebuie să rezolve o problemă de constituţionalitate privind modul cum va fi aplicată măsura. CSM a apreciat că prevederea conform căreia pierd pensia de serviciu inclusiv procurorii şi judecătorii excluşi din magistratură sau condamnaţi definitiv anterior intrării în vigoare a acestei legi este contradictorie Constituţiei, care statuează pe de o parte că o lege nu poate fi aplicată retroactiv şi, pe de altă parte, că dreptul la pensie este apărat.

Infracţiunile din culpă, scoase

Proiectul de lege privind anularea pensiilor magistraţilor condamnaţi penal definitiv a fost iniţiat de Ministerul Justiţiei şi ar trebui să modifice un act normativ din 2004 privind pensiile speciale. Pe lângă prevederile privind infracţiunile luate în considerare pentru pierderea pensiei, modificare prevede ca anularea să intre în vigoare chiar şi pentru magistraţii condamnaţi anterior. “În situaţia în care personalul a încasat pensia de serviciu până la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare sau, după caz, a hotărârii prin care s-a dispus sancţiunea excluderii din magistratură, acesta este obligat să restituie diferenţa dintre pensia de serviciu încasată şi pensia din sistemul public de pensii”, este articolul care a stârnit nemulţumirea CSM.

De asemenea, comisia de specialitate din cadrul Consiliului a insistat şi pe scoaterea din lege a prevederii conform căreia se anulează pensia şi pentru infracţiunile din culpă. “S-ar ajunge într-o situaţie inechitabilă pentru magistrat, care, după o carieră de cel puţin 20-25 de ani, nu ar mai beneficia de pensie de serviciu, chiar şi în situaţia, spre exemplu, a unei infracţiuni de vătămare corporală sau ucidere din culpă ca urmare a unui accident de circulaţie”, se arată în punctul de vedere al comisiei, citat de Mediafax.

Nu e vorba de retroactivitate

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a replicat, la ieşirea de la şedinţa CSM de ieri, că legea se va aplica pensionarilor condamnaţi definitiv nu retroactiv, ci pentru perioada ulterioară intrării sale în vigoare. Demnitarul a explicat că magistraţii care primesc pensia specială în prezent vor beneficia de aceasta doar până când modificarea va fi adoptată. „Nu se pune problema de retroactivitate a legii. Legea poate dispune doar pentru viitor. (…) Deci cei care au această pensie acum, până în momentul în care legea va intra în vigoare vor beneficia de ea, dar din momentul intrării acesteia în vigoare această plată se va sista imediat”, a declarat Ministrul Justiţiei.

Pe cine vizează legea

Judecătorul Florin Costiniu, condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare pentru corupţie, primeşte de la statul român 16.000 de lei pensie specială, lunără, după cum a relatat presa centrală. Acesta ar putea pierde beneficiile o dată ce modificarea intră în vigoare. Alt magistrat condamnat definitiv este fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban, care a primit la 5 ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Numărul condamnaţilor definitiv a fost îngroşat anul acesta şi de fosta judecătoare a Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Maria David, care execută o pedeapsă de patru ani de inchisoare tot pentru trafic de influenţă.

Cele mai citite

Indicele ROBOR la 3 luni continuă să crească, ajungând la 5,87%

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calculul dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, precum și pentru creditele acordate...

Indicele ROBOR la 3 luni continuă să crească, ajungând la 5,87%

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calculul dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, precum și pentru creditele acordate...

Papa Francisc denunță „aroganța invadatorului” în Ucraina și Palestina, într-un discurs de la Vatican

Papa Francisc a condamnat luni, la Vatican, „aroganța invadatorului” în Ucraina și Palestina, într-o critică indirectă asupra politicii Israelului, la o săptămână după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă