UPDATE. Omul de afaceri Nelu Iordache, reţinut sâmbătă de DNA în dosarul în care este cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad, delapidare, fals în înscrisuri şi spălare de bani, asocierea in vederea savarsirii de infractiuni, a fost arestat preventiv, duminică, de Tribunalul Bucureşti.
Instanţa a admis astfel propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de arestare preventivă pentru 29 de zile a omului de afaceri, motivele principale fiind pericolul public al faptelor sale si pericolul de a prejudicia ancheta prin presiunile pe care le poate exercita, in libertate fiind, asupra angajatilor sai, pe care i-a pus sa faca peste 20 de falsuri, restul fiind savarsite chiar de inculpat.
În aceste condiţii, Iordache va fi dus, duminică, înapoi în arest.
Decizia instanţei nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.
Instanţa a anunţat hotărârea la câteva zeci de minute după ora 17.00, când a expirat ordonaţa de reţinere a lui Iordache, însă acesta nu a părăsit tribunalul.
Nelu Iordache a fost retinut de procurorii DNA. Retinerea a fost confirmata de DNA.
In sarcina lui NELU IORDACHE, supranumit „regele asfaltului”, s-au reţinut infracţiunile de schimbare, fără respectarea legilor, a destinaţiei fondurilor europene, utilizarea cu rea credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani, toate în formă continuată, agravanta care atrage pedeapsa maxima in cazul in care va fi gasit vinovat de instanta de judecata. Prejudiciul este de aproximativ 6 milioane de euro.
Nu s-a confirmat retinerea asociatului lui Iordache, Gheorghe Cruceru, de la SC Romstrade SA, care a primit o mare parte din bani pentru a achizitiona doua terenuri, a construi un hotel restaurant si a cumparat un avion. Romstrade este firma care a primit fondurile, iar Iordache si complicii sai, prin alte sase firme, intre care si Bluje Air, le-au delapidat, plimband fondurile prin conturile acestora.
Motivele pentru care DNA a cerut arestarea lui Iordache
Sambata, DNA l-a retinut pe Iordache deoarece a descoperit si alte fapte penale fata de cele de care a fost invinuit la data de 30 noiembrie atat in actele ridicate la perchezitii, cat si audierea celorlalti faptuitori, angajati ai lui Iordache.
Este vorba de 27 de falsuri sub semnatura privata. Avand in vedere ca Iordache si-a obligat subordonatii sa savarseasca falsuri, el reprezinta un pericol public. In plus, el ar putea, in libertate fiind, sa exercite presiuni asupra angajatilor – participanti la falsuri, ceea ce ar impiedica buna desfasurare a anchetei.
România liberă redă integral comunicatul remis, sâmbătă, 1 decembrie, de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA):
„În completarea comunicatului 885/VIII/3 din data de 30 noiembrie 2012, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:
Prin Ordonanţele din data de 1 decembrie 2012, procurorii au dispus extinderea cercetărilor şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul IORDACHE NELU, administrator al SC ROMSTRADE SRL, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, în formă continuată,
– delapidare, în formă continuată,
– folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii, în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (27 acte materiale),
– spălare de bani.
În Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
Inculpatul Nelu Ioardache, în calitate de administrator al firmei SC ROMSTRADE SRL, a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 25.000.000 lei, bani încasaţi în vederea proiectării şi execuţiei lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.
Cea mai mare parte, şi anume 9.724.780 lei din suma destinată pentru construcţia autostrăzii, a fost folosită pentru achitarea unor datorii ale societăţilor în care era direct interesat, plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă.
O altă parte din bani, şi anume 9.861.000 lei, au fost retraşi în numerar cu scopul declarat al achiziţiei de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare cumpărare fictive. Inculpatul Iordache Nelu a falsificat personal 7 dintre aceste contracte.
În ceea ce priveşte alte 20 de operaţiuni comerciale ce nu au legătură cu proiectul construirii autostrăzii, Iordache Nelu i-a instigat pe unii angajaţi ai SC ROMSTRADE SRL să falsifice documente justificative.
Banii au fost folosiţi fie pentru rambursarea de dobânzi şi comisioane restante aferente unui contract de credit, fie au a fost cheltuiţi cu titlu de onorariu notar public, taxă de carte funciară şi impozit aferente achiziţionării unui teren în comuna Adunaţii Copăceni, precum şi pentru materiale, lucrări şi servicii de consultanţă şi transport necesare proiectului de construcţie, a unui complex în comuna Adunaţii Copăceni. Toate aceste plăţi nu au legătură cu proiectul de construcţie a autostrăzii.
Pentru a disimula adevărata provenienţă a banilor utilizaţi pentru plăţile sus menţionate, învinuitul Nelu Iordache a trecut aceşti bani, pe baza unor facturi care atestau operaţiuni fictive, prin firmele administrate de complicii săi. Apoi banii s-au întors cu explicaţia „plată eronată” sau „plată nedatorată” în contul SC ROMSTRADE SRL deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operaţiunile de plăţi aferente contractului pentru construirea autostrăzii.
Activitatea infracţională a fost desfăşurată cu sprijinul unor administratori ai unor firme care, în baza unor înţelegeri cu Nelu Iordache, au emis facturi aferente proiectului de construire a autostrăzii, le-au stornat şi au restituit, de regulă în aceeaşi zi, sumele de bani la SC ROMSTRADE SRL, în alt cont, cu explicaţia de plată eronată sau necuvenită.
În cauză, procurorii efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
La data de 1 decembrie 2012, procurorii au dispus reţinerea inculpatului IORDACHE NELU pe un termen de 24 de ore, urmând a fi prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.
Citeşte şi GALERIE FOTO CU PRIMA BENZINĂRIE PRIVATĂ DIN ROMÂNIA – ÎNFIINŢATĂ DE… NELU IORDACHEâ
VIDEO. PERCHEZIŢII DNA la firmele regelui asfaltului. Nelu Iordache, dus la AUDIERI la DNA
Amintim că, vineri, procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala in stare de libertate faţă de IORDACHE NELU, administrator al SC ROMSTRADE SRL, alaturi de asociatul sau GHEORGHE CRUCERU, precum si fata de admnistratorii de la firmele BLUE AIR, SC CONSTRUCT PLUS SRL, SC UNION PROD COMPANY SRL, SC HABITAT CONSTRUCT SRL, SC GRUP CONSTRUCT SRL.
De asemenea, sunt vizati functionari de la CNADR, spun surse judiciare. Deocamdata, Gheorghe Racaru, asociat cu Iordache si director la Blue Air, figureaza ca martor, mai spun sursele RL.
In sarcina lui NELU IORDACHE, supranumit „regele asfaltului”, s-au reţinut infracţiunile de schimbare, fără respectarea legilor, a destinaţiei fondurilor europene, utilizarea cu rea credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani, toate în formă continuată, agravanta care atrage pedeapsa maxima in cazul in care va fi gasit vinovat de instanta de judecata.
Ceilalti sunt cercetati sub aspectatul complicitatii la aceste infractiuni.
Tunul lui Iordache dintr-o lovitura = 25.000.000.000 lei noi ( echivalentul a circa 6 milioane de euro), bani europeni nerambursabili, primiti din fondul de coeziune
În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii anticoruptie arată ca, potrivit documentelor obtinute pana acum de la banci, de la institutii ale statului (CNADR, DLAF), precum si in timpul perchezitiilor, Nelu Ioardache, în calitate de administrator al firmei SC ROMSTRADE SRL, a schimbat nelegal destinaţia sumei de 25.000.000 lei, bani încasaţi în vederea proiectării şi execuţiei lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, lucrare finanţată în proporţie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene (restul finantarii era asigurata de la bugetul national alocat CNADR).
Cea mai mare parte din cele 25 de milioane de lei noi primita ca avans pentru constructia tronsonului de autostrada, şi anume 9.580.000 lei, a fost folosită la efectuarea de plăţi către compania de transport aerian Blue Air, controlată de Nelu Iordache, plăţi făcute în baza unor contracte ce NU au legătură cu derularea contractului pentru autostradă.
O altă parte din bani, şi anume 9.861.000 lei, au fost retraşi în numerar, cu scopul declarat al achiziţiei de terenuri in comuna Adunatii-Copaceni, în baza unor antecontracte de vânzare cumpărare. Din cele 9,861 milioane lei, direct la Gheorghe Cruceru, asociatul lui Iordache la ROMSTRADE, au ajuns 5,1 milioane lei noi.
Restul de bani au fost folosiţi pentru:
-rambursarea de dobânzi şi comisioane restante aferente unui contract de credit;
– plata unui NOTAR PUBLIC, taxă de carte funciară şi impozit aferente achiziţionării unui teren în comuna Adunaţii Copăceni,
– pentru materiale, lucrări şi servicii de consultanţă şi transport necesare proiectului de construcţie a unui complex ( aeroport) în comuna Adunaţii Copăceni.
Toate aceste plăţi nu au legătură cu proiectul de construcţie a tronsonului de autostrada Arad-Nadlac.
Metoda de furat bani europeni, folosita de Nelu Iordache si complicii sai
Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale, „pentru a DISIMULA adevărata provenienţă a banilor utilizaţi pentru plăţile sus menţionate, învinuitul Nelu Iordache a trecut aceşti bani, pe baza unor facturi care atestau OPERATIUNI FICTIVE (adica de achizitii materii prime ca pietris, agregate cariera, spre exemplu, sau utilaje, efectuarea unor lucrari pentru autostrada), prin firmele administrate de complicii săi.
Apoi, banii s-au întors cu explicaţia „plată eronată” sau „plată nedatorată” în contul SC ROMSTRADE SRL, deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operaţiunile de plăţi aferente contractului pentru construirea autostrăzii”.
Activitatea infracţională a fost desfăşurată cu sprijinul unor administratori ai unor firme care, în baza unor înţelegeri cu Nelu Iordache, au emis facturi aferente proiectului de construire a autostrăzii, le-au stornat şi au restituit, de regulă, în ACEEASI ZI , sumele de bani la SC ROMSTRADE SRL, în alt cont, cu explicaţia de „plată eronată” sau „necuvenită”, precizeaza procurorii in actul de invinuire.
Cine mai sunt cercetati de procurorii anticoruptie
Procurorii ii cerceteraza pentru complicitate pe administratorii firmelor implicate in furtul banilor europeni , respectiv pe administratorii de la SC CONSTRUCT PLUS SRL, SC UNION PROD COMPANY SRL, SC HABITAT CONSTRUCT SRL, SC GRUP CONSTRUCT SRL.
Precizam ca o parte din banii stornati de cele patru firme de mai sus -respectiv din suma de 9,58 milioane de lei noi – au fost transferati catre BLUE AIR, cu explicatii gen ” plata conform contract”, desi acest contract NU a fost gasit pana acum, spun surse judiciare.
O alta parte din cele 9,58 milioane lei – circa 5,1 milioane de lei noi- a ajuns la Gheorghe Cruceru, ca pret pentru doua terenuri achizitionate in Adunatii-Copaceni. Cruceru este asociatul lui Iordache in SC ROMSTRADE , fiind si el cercetat penal, sustin surse judiciare. Terenurile ar fi fost achizitionate pentru construirea unui aeroport si a unui complex hotelier cu restaurant, spun sursele RL. Restul, pentru diverse plati restante ale Blue Air si pentru achizitionarea unui avion.
La Blue Air sunt asociati SC ROMSTRADE- cu 89%, Nelu Iordache- cu 9,77% si Gheorghe Racaru cu 1,23%. Ultimul va fi audiat deocamdata ca martor.
In acest dosar se fac cercetari si fata de functionari de la CNADR care au acceptat facturi justificative, desi se vedea pe teren ca lucrarile nu s-au facut.
Procurorii DNA au facut, joi dimineaţă, percheziţii la firmele omului de afaceri Nelu Iordache, supranumit şi „regele asfaltului”, fiind vizat de deturnare de fonduri europene cu sume cuprinse intre 6 si 10 milioane de euro.
Procurorii au ridicat documente si de la CNADR – Ministerul Transporturilor. La inceput DNA s-a sesizat din oficiu, apoi a fost sesizat de Directia de Lupta Antifrauda din Romania (DLAF, al carui act de control a fost preluat de Rl de pe www.turcescu.ro, cu acordul titularului). Precizam, ca DLAF a fost sesizata, la randu-i, de Oficiul de Lupta Antifrauda a Uniuniunii Europene.
In momentul in care DNA a cerut acte de la CNADR ( Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Romania), din cadrul Ministerului Transporturilor, aceasta institutie a reziliat contractul cu Nelu Iordache.