6.3 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecial6 aleşi locali, incompatibili

6 aleşi locali, incompatibili

Şase aleşi locali din Botoşani, Bistriţa, Teleorman, Neamţ şi Timiş sunt cercetaţi de procurorii de integritate pentru conflict de interese administrativ.

Doi consilieri locali din comuna Mitoc, judeţul Botoşani, Sorin Scutariu şi Iulian Siminic, consilierul Gavrilă Ţărmure, din Bistriţa, viceprimarul comunei Săceni, judeţul Teleorman, Sorin Urlet, fostul viceprimar din Bîrgăuani, judeţul Neamţ şi primarul comunei timişene Nădrag, Liviu Muntean, sunt anchetaţi de ANI.

SCUTARIU SORIN, în calitate de Consilier local în cadrul C.L. al Comunei Mitoc, Jud. Botoşani, a participat la vot în şedinţa consiliului în care s-a aprobat proiectul privind concesionarea păşunilor aflate în proprietatea comunei, a depus în nume personal dosarul de participare la licitaţia deschisă pentru obţinerea prin concesionare a unei părţi din teren cu scopul păşunării animalelor pe care le deţine şi a încheiat cu primăria, în urma acestei licitaţii, un contract de concesiune a unui teren în suprafaţă de 560 ha, cu destinaţia păşunat, aflat în domeniul privat al Comunei Mitoc, cât şi un contract de păşunat având ca obiect exploatarea unui teren în suprafaţă 9,15 ha, aflat în proprietatea concedentului.

Citeşte şi: ANI: Primarul oraşului Mediaş şi alţi 13 aleşi locali, în incompatibilitate

SIMINIC IULIAN, în calitate de Consilier local în cadrul C.L. al Comunei Mitoc, Jud. Botoşani, a participat la vot în şedinţa consiliului în care s-a aprobat proiectul privind concesionarea păşunilor aparţinând domeniului privat al Comunei Mitoc, a participat în calitate de candidat persoană fizică la licitaţia deschisă organizată de primărie, şi a încheiat cu primăria, în urma acestei licitaţii, un contract de concesiune şi un contract de păşunat, obiectul contractelor fiind exploatarea terenului în suprafaţă de 8.70 ha, aflat în proprietatea Comunei Mitoc, având ca scop păşunatul.

Astfel, SCUTARIU SORIN şi SIMINIC IULIAN au încălcat dispoziţiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, potrivit cărora „nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local […]”.

ŢĂRMURE GAVRILĂ a participat, în calitate de Consilier local în cadrul C.L. al Municipiului Bistriţa, Jud. Bistriţa-Năsăud, la şedinţele consiliului, votând pentru adoptarea hotărârilor privind aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale municipiului pe anul 2010 – 2011, a hotărârii privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli a municipiului pe anul 2011 (prin care se finanţează Fundaţia Societatea de Concerte Bistriţa, al cărei fondator şi preşedinte este persoana evaluată) şi a hotărârilor privind aprobarea proiectelor care vor beneficia de cofinanţare de la bugetul local (hotărâri care prevedeau şi bugetarea unor proiecte ale fundaţiei, în suma totală de 113.000 Lei).

Citeşte şi: 61 de primari, declaraţi incompatibili de ANI. 22 sunt din Gorj, 16 din Teleorman

Totodată, ŢĂRMURE GAVRILĂ a încheiat, în calitate de Preşedinte al Fundaţiei Societatea de Concerte Bistriţa, două contracte de prestări servicii cu Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa, prin care fundaţia a primit de la consiliul local (prin intermediul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa) suma totală de 140.000 Lei.

În anii 2010 şi 2011, ca urmare a aprobării acestor documente, fundaţia a beneficiat de suma totală de 529.003,58 Lei. ŢĂRMURE GAVRILĂ a realizat, în anii 2009 şi 2010, venituri în sumă totală de 53.000 Lei, reprezentând drepturi obţinute în calitate de Coordonator de proiecte sau Director de programe în cadrul Fundaţiei Societatea de Concerte Bistriţa.

Astfel, ŢĂRMURE GAVRILĂ nu a respectat dispoziţiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, dispoziţiile art. 75, lit. b) şi f) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru […] orice persoană […] juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia […] o […] fundaţie din care fac parte”, cât şi dispoziţiile art. 77, alin. (1) şi (2) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „Consilierii locali […] nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii […] În situaţiile prevăzute la alin. 1 […] consilierii locali sunt obligaţi să anunţe la începutul dezbaterilor interesul personal pe care îl au în problema respectivă”.

URLET SORIN – ANTON a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de Consilier local în cadrul C.L. al Comunei Săceni, Jud. Teleorman, şi Viceprimar al Comunei Săceni, a adoptat hotărârea consiliului prin care a fost aprobată închirierea unor suprafeţe de teren din pajiştea comunală asociaţiilor crescătorilor de animale din Comuna Săceni.

Citeşte şi: ANI: Patru aleşi locali, declaraţi incompatibili

Astfel, în baza acestei Hotărâri, Primăria Comunei Săceni a încheiat un contract de închiriere cu Asociaţia Crescătorilor de Animale Săceni, Jud. Teleorman (asociaţie în cadrul căreia soţia sa deţine calitatea de asociat, precum şi funcţia de preşedinte-director general), prin care s-a dat în folosinţă suprafaţa de 460 ha teren islaz comunal, teren aflat în proprietatea privată a Consiliului Local al Comunei Săceni.

Astfel, URLET SORIN – ANTON nu a respectat dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Primarii şi viceprimarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”, dispoziţiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 şi dispoziţiile art. 77 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 393/2004.

VORONEANU PETRU, în exercitarea mandatului de Viceprimar al Comunei Bîrgăuani, Jud. Neamţ (04 februarie 2009 – 30 iunie 2012), în calitate de reprezentat al primăriei, a încheiat şi semnat cu Asociaţia Crescătorilor de Animale ”ANIBAL” Bălăneşti (asociaţie al cărei reprezentant este fiul său), un contract de arendare a unui teren în suprafaţă de 119,80 ha, situat în extravilanul comunei, cu destinaţia păşunat.

Prin încheierea contractului de arendare, Asociaţia Crescătorilor de Animale ”ANIBAL” Bălăneşti a solicitat sprijin financiar şi a beneficiat de plăţi din partea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Neamţ, în anul 2011, în sumă de 47.608,48 Lei.

Astfel, VORONEANU PETRU nu a respectat dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, dispoziţiile art. 75, lit. a) şi c) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: a) soţ, soţie, rude sau afini până la rude de gradul al doilea inclusiv […] Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, funcţia de administrator sau de la care obţin venituri”.

MUNTEAN LIVIU s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de Primar al Comunei Nădrag, Jud. Timiş, întrucât, simultan cu deţinerea funcţiei de primar, a exercitat şi funcţia de reprezentant al Unităţii Administrativ Teritoriale al Comunei Nădrag în Adunarea Generală a Acţionarilor a S.C. ECOSAL-GNSC S.R.L. Astfel, acesta nu a respectat dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de primar […] este incompatibilă cu […] funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local […]”.

Cele mai citite

Editoarea unui jurnal științific demisionează după ce a numit generația X „fasciști” în urma victoriei lui Trump

Laura Helmuth, editoare la Scientific American, a demisionat joi, după o serie de postări controversate pe rețelele sociale în care a criticat votanții pe care...

Conflicte și acuzații în campania electorală: Elena Lasconi vs. Adrian Zuckerman și jocurile politice ale PNL și PSD

Candidata USR acuză presiuni din partea fostului ambasador american, Adrian Zuckerman, în timp ce liberalii speculează o alianță între PSD și Victor Ponta. Cine...

Analiza PESTEL – Un instrument esențial în antreprenoriatul social

Într-un mediu de afaceri dinamic și adesea impredictibil, analiza PESTEL reprezintă un instrument esențial pentru antreprenorii sociali, oferind o perspectivă completă asupra factorilor externi...
Ultima oră
Pe aceeași temă