52.100 de euro este suma pe care a primit-o, potrivit procurorilor anti-corupţie, generalul de brigadă Marian Ion, adjunct al şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umane din Ministerul Apărării, pentru a ajuta mai mulţi tineri să treacă examenul la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Breaza.
Lista de acuzaţii aduse generalului Marian include trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi uz de fals, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.
Reţeta era simplă: printr-un intermediar – finul său, maistrul militar Din Dragoş – generalul făcea presiuni asupra preşedintelui comisiei de selecţie Constantin Richea, comandant al Centrului Breaza, pentru a-l convinge să favorizeze anumiţi candidaţi. Cel din urmă se află şi el pe lista incupaţilor, fiind acuzat de fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu.
Pilele generalului, pe bileţel
De fiecare dată când se organizau probe de selecţie, Marian Ion îi trimitea un bileţel şefului de comisie, pe care erau trecute numele celor care îi plătiseră sau urmau să-i plătească generalului pentru serviciile sale.
Potrivit procurorilor DNA, bileţelele au fost folosite pentru a se evita discuţiile telefonice. „În acest mod, în perioada 2009-2010, comandantul Centrului Zonal de selecţie şi orientare Breaza a primit bileţele conţinând numele a 51 de candidaţi pe care i-a declarat admişi în mod ilegal, deoarece aceştia obţinuseră rezultate sub baremul legal”, notează procurorii în rechizitoriul prin care generalul, împreună cu alţi 111 inculpaţi, au fost trimişi ieri în judecată.
Subiectele, trimise prin SMS candidaţilor
Corupţia era generalizată la cele două şcoli militare, spun procurorii, potrivit cărora un alt inculpat, colonelul Dan Crăciuneanu, din cadrul Centrului Militar Militar Judeţean Ilfov, şi-a impus şi el un număr de candidaţi la Centrul Breaza, „servicii” pentru care a primit 8.150 de euro şi 6.300 de lei.
În plus, generalul Marian Ion – primul pe lista inculpaţilor – a exercitat presiuni similare şi asupra colonelui Valerică Diaconu, comandant al Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I”, pe care l-a convins să distribuie candidaţilor grilele de răspuns, înaintea probelor scrise.
Diaconu a primit indicaţii similare de la mai multe cadre militare cu funcţii superioare, fiecare cerându-i să promoveze o serie de candidaţi.
De această dată, metoda era diferită: candidaţii primeau grilele de răspuns înaintea examenelor.
„La primul concurs, comandantul a întocmit o listă cu 50 de candidaţi susţinuţi de diferite cadre militare, cărora să li se distribuie grilele”, notează procurorii. Colonelul Diaconu nu s-a ţinut însă întru totul de promisiune şi a trimis candidaţilor doar grila pentru una dintre probe – limba engleză. Cum candidaţii nu aveau nici cunoştinţele, nici răspunsurile pentru cea de-a doua probă – matematică-fizică, majoritatea au picat examenul. Unul dintre cei care-şi promovaseră o listă de candidaţi – Mihai Chiriţă, al doilea general anchetat în acest dosar – a trecut la ameninţări la adresa preşedintelui comisiei.
La al doilea concurs, Chiriţă a venit cu o altă listă, de data asta asigurându-se că Valerică Diaconu va distribui ambele grile de răspuns. În total, 70 de candidaţi au fost declaraţi admişi ilegal la Şcoala Militară „Basarab I”, potrivit procurorilor. Dosarul a fost trimis ieri spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, desemnaţi în acest sens de conducerea ministerului.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.