Ninsorile abundente au cuprins, în ultimele zile, mai multe țări din Europa, cauzând moartea a zeci de persoane. Cetățenii din țări precum România, Bulgaria, Polonia, Serbia, Cehia, Grecia nu sunt singurii care îndură gerul, ci și miile de solicitanți de azil din taberele de refugiați de pe insulele grecești, scriu site-urile internaționale.
Potrivit site-ului Accuweather , în Varșovia, Minsk, Budapesta și Moscova s-au înrgistrat cele mai scăzute temperaturi din ultimii ani. De exemplu, sâmbătă, temperatura în Mpscova a ajuns la -z30 de grade Celsius, cele mai scăzute din 1987. Două persoane au murit din cauza gerului, a relatat, în 6 ianurie, Associated Press.
Tot sâmbătă, în Vașovia au fost -19 grade Celsius, cea mai scăzută temperatură din ultimii cinci ani. Duminică, autoritățile poloneze precizau că numeroase persoane au fost ucise din cauza frigului puternic. În estul Cehiei, în weekend s-au înregistrat temperaturi de -25 de grade Celsius, astfel că șase persoane și-au pierdut viața.
În Croația, apa potabilă a înghețat, astfel că mii de persoane au rămas fără, potrivit AP. Zăpezile și gerul au afectat anumite regiuni din Italia și din Turcia. Din estul Albaniei și până pe coasta Bulgariei, zăpada a ajuns la 15-30 de centimetri. Totodată, cel puțin patru albanezi și-au pierdut viața, în timp ce peste 2.000 de case din Bulgaria au rămas fără curent puternic. În regiunea montană din Italia, stratul de zăpadă a ajuns la 91 de centimetri.
Temperaturile scăzute s-au resimțit și în Roma, unde duminică s-au înregistrat -4 grade Celsius. Aceeași temperatură s-a înregistrat, luni, și în Atena. În zonele din nordul Greciei, s-au resimțit geruri de până la -18 grade Celsius.
În Creta, zborurile au fost anulare, din cauza zăpezilor. În Istanbul, stratul de zăpadă a fost de aproximativ 30 de centimetri, astfel că luni și marți, școlile au fost închise. 2.300 de case au rămas fără curent electric, în Marea Britanie, din cauza vântului puternic, a precizat, miercuri, Daily Mail.
Polonia
Potrivit site-ului Cebudaily News, șase persoane au murit, în ultimele 24 de ore, din cauza temperaturilor scăzute, din cauza hipotermiei. Astfel, numărul morților înregistrate din noiembrie și până în prezent a urcat la 71. În unele regiuni s-au înregistrat temperaturi de până la -20 de grade Celsius.
Astfel, poliția a îndemnat populația să ajute persoanele expuse la hipotermie, în special oamenii fără adăpost. Totodată, bătrânii și copiii au fost sfătuiți să rămână în casă, din cauza poluării.
Potrivit The Independent, nievelul pouării a ajuns la un nivel alarmant, astfel că școlile și grădinițele din Rybnik au fost închise, în timp ce în Varșovia, autoritățile au decis ca transportul public să fie gratuit, pentru a îndemna cetățenii să își lase mașinile acasă. Sursa citată precizează că poluarea este cauzat mai ales de materialele folosite de cetățeni pentru a-și încălizi casele – plastic, cărbuni, lemne.
Bulgaria
Potrivit Novinite, zăpada a afectat regiunile din nord-estul țării – Dobrich, Varna și Silistra, unde au fost ninsori masive. Aproximativ 120 de localități au rămas fără curent electric și numeroase drumuri din regiunea de nord-est a țării, potrivit ministerele Energiei și Dezvoltării Regionale.
Regiunea Burgas, de pe coasta Mării Negre, a fost puternic afectată de viscol. În această regiune aproximativ 95% dintre orașe și sate nu mai dispun de curent electric.
În regiunea nordică Dobrici liniile de transport a energiei electrice au fost rupte de viscol. De asemenea, drumurile din regiunile nord-estice Dobrici, Varna și Silistra au fost blocate de zăpadă. Tronsonul Șumen-Varna al autostrăzii Hemus, care leagă vestul Bulgariei de Marea Neagră, a fost redat circulației doar pentru autovehicule de cel mult 3,5 tone.
În regiunea Dobrici toate drumurile, cu excepția celui dintre Varna și Durankulak, au fost închise. În regiunea Șumen, singurul drum pe care pot circula autoturismele este cel dintre Șumen și Târgoviște. Mai la sud, majoritatea drumurilor din regiunea Burgas au rămas închise, cu excepția celor dintre Burgas și Malko Târnovo, Burgas-Țarevo și Burgas-Elhovo via Sredeț.
Toate autostrăzile din Bulgaria sunt deschise traficului, cu excepția tronsonului Karnobat-Burgas de pe autostrada Trakia.
Mii de refugiați îngheață în taberele din Grecia
Zăpezile și temperaturile scăzute de marți au afectat refugiații blocați pe insulele grecești, care locuiesc în adăposturi improvizate, care nu sunt adecvate pentru condițiile meteorologice din aceste zile, informează Reuters.
În taberele de refugiați din Grecia locuiesc peste 60.000 de persoane. Mulți alții sunt blocați pe ruta balcanică, în drumul lor spre Europa de Vest. „E foarte frig pentru copii. Nu e ca în Siria”, a declarat un bărbat kurd de 34 de ani, care locuiește într-o tabără din apropiere de Atena de peste zece luni.
La rândul său, directorul general al organizației Satele Copiilor din Grecia, George Protopapas, a precizat că situația este „foarte dificilă și periculoasă pentru copii”. „Lipsa electricității, temperaturile scăzute, zăpada și lapovița au îngreunat accesul în taberele de refugiați, cauzând dificultăți celor care locuiesc în adăposturile temporare, în condiții deficitare”, a mai spus el.
Pe insula Lesbos, peste 5.000 de solicitanți de azil sunt blocați, de numeroase luni, așteptând ca aplicațiile lor să fie procesate. Potrivit Reuters, ei locuiesc în corturi de vară care au înghețat.
Marți, guvernul a precizat că au trimis o navă pentru a acomoda imigranții. Potrivit sursei citate, alți refugiați vor fi transferați în hoteluri. „E normal, suntem obișnuiți să trăim așa. Nu e situație de o zi-două, ci care ține de 10 luni”, a declarat un sirian de 25 de ani.
La Atena, ninsoarea și înghețul au blocat mai multe drumuri la periferie și pe dealul Lykabettus, iar traseele mai multor linii de autobuze au fost modificate. Primăria Atenei a decis să prelungească până vineri programul nocturn al sălilor municipale unde pot fi găzduite cele aproximativ de 20.000 de persoane fără adăpost.
În nordul Greciei și în mai multe districte din centrul țării temperaturile au scăzut la minus 10 grade. Zeci de drumuri și autostrăzi au fost blocate de zăpadă în zonele de munte, inclusiv în Creta, unul din punctele europene cele mai apropiate de Africa. În nordul Mării Egee vânturile puternice au dus la suspendarea traficului feriboturilor.
Și în insulele Kefalonia și Zakynthos, din Marea Ionică, au căzut ninsori abundente.
Macedonia
Trei persoane au murit, în ultimele zile, în Macedonia, după ce temperaturile au ajuns la -20 de grade Celsius. Un om al străzii de 68 de ani a fost găsit mort pe o stradă din capitala Skopje, în timp ce un bărbat de 60 de ani a fost găsit decedat în fața casei sale din orașul Strumica.
Totodată, corpul unei femei de 80 de ani a fost descoperit în casa sa din estul țării. Oamenii fără adăpost au fost sfătuiți de autorităț să meargă în adăposturi și în școlile locale, care le oferă un loc în care să stea pe perioada de ger.
Serbia Autoritățile sârbe au precizat că un bărbat de 88 de ani și fiul său de 64 au murit într-un sat din regiunea cu cele mai scăzute temperaturi, Duga Poljana.
Potrivit presei locale, cele două victime au fost descoperite de un bărbat care livra pâine. Aceștia erau foarte săraci.
Albania
Cel puțin cinci persoane au murit în Albania, unde in orașul Saranda, situat în sudul țării, a nins pentru prima dată în 32 de ani. Un bărbat a fost găsit mort în orașul Korca, unde temperaturile au scăzut la -22 de grade.
În Bulqize, apa și energia electrică au fost întrerupte, astfel că a necesitat intervenția elicopterelor armatei, care a dus ajutor umanitar în zona montană.
Un angajat al municipalității este cercetat disciplinar, în Capitală, după ce a pus persoanelor dintr-un adăpost să plece, pentru că i s-a terminat tura și nu există alte persoane care să îl înlocuiască.
Turcia
O persoană a murit în Istanbul, în apropiere de o moschee, din cauza viscolului puternic, mai precizează The Independent. Daily Sabah precizează că zăpada nu a afectat locuitorii atât de mult pe cât se așteptau, însă ninsoarea a cauzat numeroase victime.
Astfel, 10 persoane au fost rănite, în cartierul Ataköy, în timp ce participau la o înmormântare. Meteorologii au avertizat cetățenii că ninsorile ar putea ține până vineri.
Începând de luni, școlile din Istanbul au fost închise, iar traficul a fost restricționat. Mai mult, sute de zboruri interne au fost anulate sau amânate, începând de sâmbătă. Într-o postare pe Twitter, un jurnalist de la Daily Sabah precizează că oamenii din Istanbul au luat măsuri inclusiv pentru protejarea animalelor fără stăpân.
Istanbulites do their best to keep street animals warm during these cold snowy days! #Istanbul pic.twitter.com/hzzKW0uWyj
— Mehmet Çelik (@mcel0) January 7, 2017
Și România este afectată de valul puternic de ninsoare.
Citiți mai multe detalii aici: Supraaglomerare la metrou, din zăpezilor care au pus stăpânire pe Capitală. Bucureștenii și-au lăsat mașinile acasă, să scape de traficul infernal, dar așteaptă minute în șir pe peron | FOTO + VIDEO
În această dimineață, din cauză că circulația mijloacelor de transport în comun la suprafață s-a blocat, ca urmare a ninsorii abundente, călătoria cu metroul a devenit un coșmar.
Bucureștenii au îndurat, miercuri dimineața, frigul și ninsoarea așteptând mijloacele de transport în comun în stațiile de autobuz și tramvai Capitală. Astfel, pe șosea s-au format cozi de persoane, care așteptau să urce în autobuze, din cauză că trotuarele erau nedeszăpezite.
Reprezentantul biroului de presă a precizat, pentru RL, că întârzierile ar putea fi cauzate de staționarea prea lungă în stații, astfel că aglomerația de pe peron cauzează decalaje la staționare.
Sute de oameni așteaptă, miercuri la prânz, trenurile în stațiile de metrou, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București.
Bucureștenii au ascultat, miercuri, îndemnurile primarului Capitalei, Gabriela Firea, să își lase acasă mașinile și să meargă la muncă cu mijloacele de transport în comun. Cu toate acestea, oamenii au fost surprinși să constate că drumul de acasă până la muncă este o adevărată aventură: trotuare nedeszăpezite, stații de autobuz cu troiene de nămeți. Astfel, locuitorii Capitalei s-au văzut nevoiți să aștepte autobuzele și tramvaiele în plină stradă.
Drumuri blocate în București și în jumătatea de sud-est a României. Iarna a lovit năpraznic pentru a doua oară în acest an, făcând ca zeci de artere din București să fie acoperite de un strat gros de zăpadă. Din cauza precipitațiilor căzute, multe străduțe dintre blocuri au devenit inaccesibile pentru mașini, iar mulți șoferi s-au blocat cu mașinile în omăt.