6.3 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Alegeri SUA: Convenţia democrată se deschide într-o atmosferă de scandal

VIDEO. Alegeri SUA: Convenţia democrată se deschide într-o atmosferă de scandal

Convenţia democrată, care urmează să o numească oficial pe Hillary Clinton candidată pentru Casa Albă, se deschide luni la Philadelphia (nord-estul SUA) într-o atmosferă de scandal după ce preşedinta partidului şi-a anunţat demisia, comentează AFP, preluată de Agerpres

Debbie Wasserman Schultz, a cărei poziţie fusese fragilizată de scurgerea în presă a unor e-mailuri interne, şi-a anunţat duminică demisia de la preşedinţia Partidului Democrat din SUA. 

Democraţii intenţionează totuşi să profite de această convenţie pentru a prezenta imaginea unui partid unit şi pregătit să lupte pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, spre deosebire de Convenţia de învestitură republicană care l-a desemnat pe Donald Trump în 21 iulie. 

Regia acestei convenţii, la care participă mii de delegaţi democraţi veniţi din toate colţurile SUA, a fost afectată de publicarea de către site-ul Wikileaks a circa 20.000 de mesaje interne ale înalţilor responsabili ai partidului. 

Unele dintre aceste mesaje, făcute publice vineri, par să indice un partid decis în favoarea lui Hillary Clinton încă din alegerile primare, ceea ce senatorul Bernie Sanders şi susţinătorii săi nu au încetat să denunţe. 

Acesta din urmă, finalist învins în alegerile primare de Hillary Clinton, urmează să ţină un discurs luni, în prima zi a reuniunii. 

În cursul ultimelor luni, tabăra Sanders nu a încetat să solicite demisia lui Debbie Wasserman Schultz de la conducerea partidului. 

Ea şi-a anunţat demisia în cele din urmă printr-un comunicat duminică, cu 24 de ore înainte de deschiderea convenţiei. „Cel mai bun mod pentru mine de a îndeplini acest obiectiv (alegerea lui Hillary Clinton ca preşedinte) este să demisionez din funcţia de preşedinte al partidului, la sfârşitul convenţiei”, a declarat ea. 

Cu câteva ore mai devreme, Sanders criticase din nou atitudinea părtinitoare a partidului în alegerile primare, pe care el le-a considerat întotdeauna nedrepte pentru un „outsider” ca el însuşi. „Partidul a ales să fie de partea dnei Clinton încă din prima zi”, a declarat el pentru NBC. 

Dar senatorul din Vermont a ales să nu facă din această controversă un casus belli. „Efortul meu în această zi este de a face ca Donald Trump să fie învins şi să fie aleasă Hillary Clinton”, a spus el. 

Anturajul lui Hillary Clinton a sugerat, de altfel, că hackerii ruşi suspectaţi că ar fi sustras mesajele au făcut-o pentru „a-l ajuta pe Donald Trump”. „Este alarmant”, a spus directorul său de campanie, Robby Mook, pentru ABC. 

În pofida caniculei, centrul oraşului Philadelphia a fost ocupat de duminică de mii de manifestanţi, mult mai numeroşi şi mai bine organizaţi decât grupurile care protestaseră în timpul Convenţiei republicane la Cleveland. 

O mare manifestaţie a reunit mai multe mii de persoane favorabile energiilor regenerabile şi care cereau interzicerea fracturării hidraulice, printre alte sloganuri ecologiste. 

Tricouri şi pancarte pro-Sanders erau omniprezente şi sute de susţinători neconsolaţi ai perdantului primarelor au defilat zgomotos. 

Numeroşi erau cei care vedeau în scurgerea Wikileaks validarea suspiciunilor lor. „Mesajele probează ceea ce se ştia demult”, afirmă Dora Bouboulis, originară din Vermont, care purta o inscripţie „Şefii partidului au trucat alegerea”. 

Dar, în general, alegătorii lui Sanders o susţin în majoritate pe dna Clinton, potrivit sondajelor. 

Tot ceea ce Partidul Democrat poate reuni ca staruri, în special preşedintele american în exerciţiu Barack Obama şi fostul preşedinte Bill Clinton, vor susţine discursuri în cele patru zile ale convenţiei, care se va desfăşura în sala de hochei şi de baschet Wells Fargo Center. 

Oratorii vor elogia experienţa şi competenţa lui Hillary Clinton, fostă Primă Doamnă, senatoare şi ex-secretar de stat, şi vor denunţa discursul de divizare al lui Donald Trump. 

„Săptămâna viitoare, la Philadelphia, vom oferi o viziune foarte diferită a ţării noastre”, promisese Hillary Clinton, 68 de ani, în cursul unui miting sâmbătă, la Miami (sud-est) împreună cu candidatul la funcţia de vicepreşedinte, senatorul de Virginia Tim Kaine. „Vom construi punţi, nu ziduri, vom dezvolta diversitatea care a făcut măreţia ţării noastre”. 

Bernie Sanders a obţinut mai multe concesii, în special reforma sistemului „superdelegaţilor”, aceşti delegaţi nelegaţi de rezultatele alegerilor primare. Numărul lor ar urma să fie redus cu circa două treimi la viitoarele alegeri în 2020.

 

Cele mai citite

Prognoza meteo pentru duminică: Ploi, lapoviță și ninsori în sud și est, vreme însorită în vest și nord

Duminică, în sudul, estul și parțial centrul țării, persistă norii și ploile, care pe alocuri vor fi însoțite de lapoviță și ninsoare. În Carpații...

Diferențele salariale pe regiuni se adâncesc: Angajații din București câștigă dublu față de cei din Teleorman

Salariile medii nete au crescut în aproape toate județele din România, majoritatea înregistrând creșteri de peste 10%. Excepție fac județele Cluj, Mureș și Gorj,...

Volumul plăţilor instant, în România, a înregistrat o creştere de 92,94%, în primele 10 luni

Această evoluție arată interesul crescut şi încrederea utilizatorilor în tranzacţiile rapide şi sigure Datele Transfond relevă faptul că, în prezent, infrastructura de plăţi instant cuprinde...
Ultima oră
Pe aceeași temă