1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialVictoria lui Emmanuel Macron la prezidențialele din Franța nu este sigură....

Victoria lui Emmanuel Macron la prezidențialele din Franța nu este sigură. Candidatul centrist pierde teren în fața lui Marine Le Pen

Situația candidatului de centru Emmanuel Macron, cotat cu prima șansă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța, se complică. Trendul său în sondaje este descendent, iar eforturile contracandidatei sale de extremă dreapta, Marine Le Pen, de a recupera diferența din primul tur dau rezultate.

Prezidențiabila „Frontului Național“, Ma­rine Le Pen, a anunțat recent că îl va numi premier pe Nicolas Dupont-Aignan, în cazul în care va câştiga turul doi de scrutin, din 7 mai. Acesta este liderul Partidului „Debout La France“, a luat 4,7% în primul tur și și-a anunțat sprijinul pentru Le Pen. 

Prin alianța cu acesta, Marine Le Pen încearcă să-l devanseze în turul doi pe Emmanuel Macron, candidat al Partidului “En Marche“, la 15 ani după eşecul tatălui său, Jean-Marie Le Pen, care a pierdut cursa pentru Palatul Elysee în fața lui Jacques Chirac.

Nicolas Dupont-Aignan este un naţionalist (suveranist) ale cărui politici economice protecţioniste sunt asemănătoare ofertei electorale a Frontului Naţional. În plus, el susține reducerea puterilor instituţiilor Uniunii Europene. „Vom forma un Guvern al unităţii naţionale ce aduce laolaltă oameni aleşi pentru competenţa şi dragostea lor faţă de Franţa“, a precizat Le Pen. Ea a lăudat „capacitatea acestuia atât de rară astăzi de a spune nu, de a nu se resemna atunci când viitorul ţării este în joc şi de a părăsi confortul formaţiunilor instalate“. 

„Aceasta este o zi istorică, deoarece am pus interesele Franţei înainte de interese personale şi interesele partizane. Îi invit pe francezi să ni se alăture pentru a salva ţara, orice altceva este doar detaliu, ca spuma mării, dar există un adevărat val care se ridică în ţară“, a declarat, la rândul său, Nicolas Dupont-Aignan, cu precizarea că mişcarea sa rămâne „total independentă“. 

Macron scade în sondaje

În primul tur de scrutin, din 23 aprilie, Emmanuel Macron a obţinut 24,01% din voturi, fiind urmat de candidata Marine Le Pen, cu 21,30%.
Problema lui Macron este trendul descendent din sondajele efectuate între cele două tururi de scrutin, chiar dacă distanța dintre el și Le Pen este în continuare destul de mare, confortabilă pentru candidatul centrist. Două cercetări efectuate chiar în seara primului tur de scrutin relevau că Macron o va învinge detașat pe Le Pen. Un sondaj Ipsos Sopra Steria anticipa un scor de 62% la 38%, iar o cercetare sociologică efectuată de Institutul „Harris Interactive“ indica un rezultat și mai bun pentru candidatul “En Marche“: 64% la 36%. 

Totuși, un sondaj publicat la doar câteva zile după primul tur, între 25 și 27 aprilie, efectuat tot de „Harris Inter­active“ și „Indeed“, releva o scădere a intențiilor de vot pentru Emmanuel Macron: 61% la 39%.

Pe de altă parte, potrivit unui sondaj Odoxa dat publicității acum cinci zile, cota de încredere a lui Emmanuel Macron este în scădere. Candidatul „En Marche“ a scăzut cu 4 procente în topul popularităţii politicienilor francezi, de la 45% la 41%, iar Marine Le Pen a crescut tot cu 4 procente, de la 29% la 33%.

Din păcate pentru Macron, trendul descendent este favorizat de greșelile din campania pentru turul doi. Încă de la debutul ei, Macron a fost huiduit de angajații unei uzine pe care Marine Le Pen o vizitase în aceeași zi și se bucurase de susţinerea muncitorilor. La nivelul percepției publice, evenimentul a avut un impact negativ pentru candidatul “En Marche“.   

Comunistul Mélenchon poate face diferența

Problematic pentru Emmanuel Macron este faptul că tinerii nu au încredere în nici unul din cei doi candidaţi intrați în turul doi, după cum au relevat sondajele. Per ansamblu, 59% dintre francezi s-au declarat nemulțumiți de rezultatul turului întâi.    

Majoritatea tinerilor l-au susținut pe Jean-Luc Mélenchon, candidatul Stângii radicale, care a obținut 19% în primul tur de scrutin și care se clasează pe locul doi în topul popularității politicienilor francezi, cu 38%, având deci un bazin electoral consistent.

Sondajele au relevat că Marine Le Pen are susținerea a 55% dintre votanții lui Mélenchon, în timp ce Macron ar fi votat de doar 45% dintre aceștia. 
Din acest motiv, candidata “Frontului Național“ le-a cerut votanților Stângi radicale, într-un mesaj video publicat pe Twitter, să “facă baraj“ în turul doi împotriva centristului Emmanuel Macron. “Mă adresez alegătorilor Franţei nesupuse pentru a le spune că astăzi trebuie să facem baraj în faţa lui Emmanuel Macron. (…) Proiectul său este la antipozii celui pe care l-au susţinut în timpul campaniei primului tur. (…) Atunci când nu suntem înţeleşi greşit, candidatul nesupuşilor şi eu însămi avem relaţii politice cel puţin sportive şi dezacorduri pe subiecte de fond. Tot ce este mai important este astăzi în joc. Să lăsăm la o parte certurile şi divergenţele. Vom avea ocazia după alegeri să reluăm discuţiile pe subiecte de fond“, a fost mesajul lui Le Pen.

Staff-ul lui Jean-Luc Mélenchon a reacţionat imediat după acest mesaj, respingând oferta. “Să nu cădem în capcana discursului ei înşelător. Sunt mici manevre electorale“, a declarat un purtător de cuvânt al acestuia. Un altul a scris pe Twitter că “prima caracteristică a nesupunerii este să refuzăm fascismul“.

Inițial, Jean-Luc Mélenchon a refuzat să-şi îndemne simpatizanţii către o opţiune de vot.  „Nu aveţi nevoie de mine ca să ştiţi ce să faceţi, nu sunt un guru“, a spus el. Mulţi dintre aceştia nu se vor mai prezenta la urne pe 7 mai, pentru că nu vor să aleagă “între ciumă şi holeră“. În urmă cu patru zile, însă, Jean-Luc Mélenchon a anunţat că nu va vota cu Marine Le Pen. „Nu există nicio îndoială cine suntem, suntem o mişcare politică fără nicio legătură cu extrema dreaptă. Există o singură persoană printre voi care se îndoieşte de faptul că nu voi vota cu Frontul Naţional? Ştie toată lumea!“, a spus Mélenchon.

Candidatul extremei stânga, învins în primul tur, îl consideră pe Emmanuel Macron reprezentant al „finanţelor extreme“, dar consideră că Marine Le Pen este “mai rea“. „Doamna Le Pen este şi mai rea, ea va răscoli leagănele ca să vadă cine e francez şi cine nu. Oricare ar fi rezultatul turului al doilea, avem un proiect care ne va diviza pe toţi (…) o situaţie hidoasă“, a spus Mélenchon.

Papa Francisc încurcă socotelile 

Un ajutor pentru Emmanuel Macron putea veni din partea Papei Francisc I, indicațiile acestuia fiind ascultate de catolicii francezi, de dreapta. Acesta nu a venit însă, deoarece Suveranul Pontif a refuzat să se pronunțe în favoarea unuia dintre candidați. „Vă spun sincer, nu înţeleg politica internă franceză. (…) Despre cei doi candidaţi, nu le ştiu povestea. Ştiu că unul reprezintă dreapta puternică, dar celălalt nu ştiu de unde vine, deci nu pot da nicio indicaţie“, a spus Papa Francisc I. Situația este periculoasă pentru Macron, având în vedere că francezii catolici sunt tentați să dea un vot populist sau extremist, iar mulți dintre ei o vor face în lipsa unei interdicții din partea Papei.

Silviu Sergiu
Silviu Sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă