15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO Uraganul Irma se îndreaptă spre Florida. 660.000 de persoane, evacuate în...

VIDEO Uraganul Irma se îndreaptă spre Florida. 660.000 de persoane, evacuate în zona Miami. Trump: Autoritățile sunt pregătite

UPDATE 23.50: Președintele Donald Trump le-a spus reporterilor că Statele Unite „sunt pregătite la cel mai ridicat nivel” pentru Uraganul Irma, potrivit CNN.

Potrivit sursei citate, în locuri special amenajate din Miami-Dade au ajuns peste 10.000 de persoane.

Consilierul pe probleme de securitate internă al lui Donald Trump, Tom Bossert, a declarat că administrația Trump este îngrijorată de lipsa de carburant. Astfel, autoritățile încearcă să obțină pe cât de mult carburant pot.

Totodată, el a precizat că temerea Casei Albe este că uraganul Irma ar putea face și mai multe victime.

„Au murit deja oameni. Vor muri și mai mulți, dacă nu vom fi pregătiți”, a mai spus consilierul lui Trump, potrivit CNN.

 19.45: Potrivit NASA, alte două uragane s-au format în Atlantic, Jose și Katia.

Aproximativ 660.000 de persoane au fost evacuate, în regiunea Miami-Dade, informează CNN. Primarul regiunii a precizat că este cea mai mare evacuare din istoria statului.

 

 

19.40: Avertizare MAE pentru românii care se află în Florida, zonă ce urmează să fie afectată de uraganul Irma

17.52: Uraganul Irma se îndreaptă vineri spre Florida, după ce a lovit în plin zona Caraibelor, provocând moartea a 19 oameni şi distrugeri catastrofale, informează Reuters.

 Potrivit sursei citate, ilanţul morţilor ar putea creşte în continuare, pe măsură ce serviciile de salvare ajung în zonele isolate afectate de ploaie şi de vântul puternic.

 Patru oameni şi-au pierdut viaţa pe Insulele Virgine, ale SUA. În Barbuda, o persoană a murit, iar insula din estul Caraibelor este o „ruină”, a declarat premierul Gaston Browne. În teritoriul britanic Anguilla, un om a murit, iar un spital şi un aeroport au fost avariate. Trei persoane şi-au pierdut viaţa în Puerto Rico, unde aproape două treimi din populaţie nu are curent electric. Un surfer a decedat în Barbados.

 La Miami, sute de oameni au stat la coadă pentru a cumpăra apă şi alimente, în timp ce şoferii şi-au făcut stocuri de benzină. La Palm Beach, complexul hotelier Mar-A-Lago, deţinut de preşedintele Donald Truump, a fost evacuate.

Un ordin de evacuare va intra în vigoare sâmbătă şi pentru coasta Georgiei, a anunţat guvernatorul Nathan Deal. Furtuna vine la două săptămâni după ce uraganul Harvey a lovit Texasul, provocând moartea a 60 de persoane şi pagube evaluate la 180 de miliarde de dolari, în Texas şi Louisiana.

Ce măsuri iau autoritățile americane

 

Șeful Agenției federale pentru situații de urgență (FEMA) a SUA a declarat, vineri, că uraganul Irma va devasta o parte a Statelor Unite. Administratorul FEMA, Brock Long, a avertizat că unele părți din Florida vor rămâne fără curent electric mai multe zile, dacă nu mai mult, și că peste 100.000 de oameni ar putea avea nevoie de adăpost.

 Autoritățile americane au pregătit mii de persoane care să răspundă în caz de necesitate și milioane de rații alimentare și sticle de apă potabilă într-un loc apropiat, a spus Long.

 


Cel puțin 14 persoane au murit, în urma uraganului Irma, iar pagubele materiale provocate sunt inestimabile. Puternica furtună se îndreaptă spre statul Florida, unde prezintă o ameninţare majoră pentru alimentarea cu energie electrică pentru milioane de persoane, potrivit Mediafax. Furnizorul de electricitate din Florida (FPL) are în plan închiderea celor două centrale nucleare din statul american, din motive de siguranţă.

Un eventual asemenea incident nu ar putea fi remediat decât după săptămâni întregi. Furtuna a afectat de asemenea insulele Turks şi Caicos, lăsând în urmă daune semnificative.

În Haiti, uraganul a provocat inundaţii şi pagube semnificative, insula fiind în continuare în proces de revenire în urma cutremurului din 2010. Peste 500.000 de persoane au fost rugate duminică să părăsească statul Florida.

Conform Crucii Roşii, aproximativ 1,2 milioane de persoane au fost afectate de cutremur, bilanţul pagubelor şi al victimelor putând creşte. Marea Britanie, Olanda şi Franţa au trimis nave, echipe de salvare şi provizii în teritoriile afectate de Irma.

Cel puţin 13 persoane au decedat în urma uraganului de categorie 5, punctul maxim înregistrat până în prezent de o furtună.

 

Cele mai citite

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă