7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialMAE: 35.000 de mii de români, afectați de uraganul Irma. Numerele de...

MAE: 35.000 de mii de români, afectați de uraganul Irma. Numerele de telefon la care pot suna cei aflați în pericol

Ministerul Afacerilor Externe a emis o avertizare pentru românii care vor să călătorească sau se află deja în Florida, privind impactul uraganului Irma. MAE precizează că numărul cetăţenilor români sau de origine română din statul american se ridică la 35.000.

„Urmărind traiectoria estimată a uraganului, se constată că pericolul maxim îl reprezintă momentul când acesta va atinge teritoriul SUA în sudul statului Florida, coasta estică a peninsulei fiind cea mai predispusă la efectele majore ale uraganului. Autorităţile locale americane au decretat evacuarea obligatorie a cetăţenilor (rezidenţi sau vizitatori) din regiunile Monroe, Miami Dade, Broward, Palm Beach, Pinellas şi Florida Keys şi voluntară în o serie de alte regiuni din sudul Floridei. Toate zonele litorale din sudul Floridei se vor confrunta cu inundaţii masive generate atât de ploile masive, dar şi de apa oceanului, ce va fi împinsă de vânturile puternice către ţărm. Se estimează că în numai în zona oraşului Miami nivelul apei va creşte cu 2-3 m, ceea ce va inunda o bună parte din oraş”, precizează MAE, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, milioane de cetăţeni din aceste regiuni se deplasează în prezent către nord, majoritatea cu mijloace auto, acest lucru ducând şi la o criză a carburanţilor.



„Pentru a uşura evacuarea, autorităţile locale au suspendat plata pentru tronsoanele de autostradă, iar normele de timp pentru şoferii de camion au fost extinse, pentru a permite alimentarea urgentă a zonei cu produsele deficitare”, mai informează MAE.

Totodată, aeroporturile din zonă, respectiv Miami, Fort Lauderdale şi Orlando, vor fi închise începând de sâmbătă, când efectele uraganului vor începe să fie simţite în zonă. Până atunci, companiile aeriene au crescut numărul de zboruri pentru a face faţă solicitărilor.

În plus, toate şcolile şi instituțiile guvernamentale vor fi închise în Florida, începând de vineri şi până luni. De asemenea, toate oficiile consulare ale statelor străine, acreditate în Florida, şi-au închis birourile în cursul acestei săptămâni, până la restabilirea condiţiilor normale de funcţionare.

Astfel, MAE sfătuiește cetăţenii români care se află sau intenţionează să călătorească în aceste zone să acorde maximă atenţie anunţurilor autorităţilor locale şi să evacueze imediat zonele periculoase.



„De asemenea, persoanele care au cunoştinţă despre cetăţeni români aflaţi în stare de dificultate ca urmare a acestor condiţii speciale sunt rugate să contacteze Ambasada României la Washington pentru acordarea asistenţei necesare, în coordonare cu autorităţile americane locale. Reamintim că în zona statului Florida sunt estimaţi, potrivit statisticilor autorităţilor americane, un număr de circa 35.000 de cetăţeni români sau de origine română, fiind statul cu cea mai numeroasă comunitate română din jurisdicţia Ambasadei şi a treia ca mărime din SUA”, mai precizează MAE.

Solicitările de asistență consulară se pot face la numerele de telefon ale Ambasadei României în SUA, secţia consulară: +1202332392, +12023322935 sau +1202332858, precum și la telefonul de urgență al Secţiei Consulare: +12024208350.

Cele mai citite

VIDEO. Fermierii britanici protestează față de normele și acordurile comerciale post-Brexit

Londra a negociat "cele mai proaste acorduri comerciale din lume" după ieșirea Marii Britanii din UE, susține fondatorul organizației Save British Farming, potrivit Euronews. Fermierii...

România va avea o echipă în finala EHF European League! Gloria Bistrița și Dunărea Brăila se duelează în penultimul act

Formațiile CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud şi HC Dunărea Brăila vor fi adversare în semifinalele EHF European League, conform tragerii la sorţi efectuate astăzi la...

Vești bune pentru șoferii din București! Circulația pe Podul Grant va fi redeschisă începând de duminică

Circulația pe Podul Grant din București va fi reluată de duminică, 31 martie, pe sensul Crângaşi-Turda, anunță site-ul g4media.ro. Traficul va fi redeschis după aproape...
Ultima oră
Pe aceeași temă