12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUngurii nu vor să primească refugiaţi, dar au ieşit prea puţini la...

Ungurii nu vor să primească refugiaţi, dar au ieşit prea puţini la urne. Scrutinul este invalidat, premierul Viktor Orban se confruntă cu un eșec electoral, iar extrema dreaptă îi cere demisia

Referendumul împotriva cotelor obligatorii de refugiați adoptate la nivelul Uniunii Europene a fost un eşec electoral pentru premierul ungar Viktor Orban. Deşi aproape toţi cei care au fost duminică la urne au votat în masă pentru “nu”, scrutinul este invalidat din cauza prezenței slabe la vot. Acum extrema dreaptă cere demisia şefului guvernului de la Budapesta, pentru care respingerea imigranţilor a constituit, în ultimul an, centrul politicii sale.

Cei care au votat au respins masiv (98,32%) relocalizarea refugiaților în cadrul UE, însă nu au fost suficient de numeroși pentru ca șeful executivului de la Budapesta să câștige această consultare populară cu puternică valoare simbolică. Rata participării la urne a fost sub 45%, iar voturile exprimate au reprezentat numai 40% din numărul celor înscriși, cu mult sub pragul de 50% pentru ca referendumul să aibă forță de lege, comentează AFP, preluată de Agerpres.

După o campanie împotriva migranților care a mobilizat săptămâni la rândul întreaga tabără a puterii și media apropiate guvernului, conservatorul Viktor Orban a refuzat să accepte eșecul.

“Bruxelles sau Budapesta, aceasta a fost întrebarea, iar noi am spus Budapesta. Am decis că problema (migratorie) ține de jurisdicția Ungariei”, și-a exprimat mulțumirea prim-ministrul care a organizat acest referendum ca o provocare la adresa guvernării Uniunii Europene, în numele suveranității națiunilor.

Uniunea Europeană “nu va putea impune Ungariei voința sa”, a avertizat el.

Viktor Orban intenționează să dea forță de lege votului alegătorilor propunând “o schimbare constituțională pentru a reflecta voința poporului”, potrivit declarațiilor pe care le-a făcut duminică seară.

“Vrea să continue lupta”, dar, “pe scena internațională, este o înfrângere”, a declarat analistul Bulcsu Hunyadi, din cadrul institutului Political Capital, în opinia căruia “poziția lui Orban la masa negocierilor este slăbită”.

Susținută de discursul unui guvern care asimilează imigrația cu o amenințare culturală, cu violențele, terorismul, Budapesta nu a propus până în prezent niciun plan de primire a refugiaților relocaţi.


Guvernul ungar a primit autorizaţia de a apăra ţara împotriva cotelor de imigranţi impuse de Uniunea Europeană, a declarat vicepremierul ungar Zsolt Semjen, la puţin timp după închiderea urnelor, relatează MTI. Semjen a spus că rata de participare la vot a fost “ridicată”, tabăra “nu” primind un sprijin copleşitor din partea votanţilor.


Ungaria dorea, prin acest referendum, să se elibereze de orice obligație de a contribui la efortul european. Țara urma să primească cel puțin 1.294 de migranți în virtutea planului european de relocare a 160.000 de persoane, adoptat acum un an pentru a ușura povara țărilor de intrare a migranților în Europa, Grecia și Italia.

În repetate rânduri, responsabilii europeni au avertizat că această solidaritate nu se negociază. Ei dispun însă de puține mijloace pentru a forța Budapesta să își îndeplinească angajamentele, în timp ce planul de relocare este contestat de alte state membre și pus în aplicare cu mare greutate.

Duminică, într-un interviu acordat săptămânalului Welt am Sonntag, ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz, a criticat la rândul său principiul cotelor, apreciindu-l ca “irealist” și periculos pentru coeziunea Uniunii Europene.

Arogându-și statura de lider al unei Europe populiste și anti-imigrație care are vânt favorabil la urne, din Franța până în Austria, Viktor Orban s-a declarat sâmbătă “mândru” că ungurii sunt “primii” din Europa care se pronunță în legătură cu primirea refugiaților pentru a lupta împotriva deciziilor “elitei de la Bruxelles”

Alegătorii au fost chemați să răspundă la întrebarea: “Vreți ca Uniunea Europeană să decreteze o relocalizare obligatorie de cetățeni non-ungari în Ungaria, fără aprobarea parlamentului ungar?’.


Europa s-ar putea confrunta, în această toamnă, cu un nou val de imigranți care să încerce să ajungă în spațiul Uniunii Europene, folosind ruta balcanică, atenţipna premierul ungar Viktor Orban.

„Trebuie să ne pregătim pentru o toamnă dificilă”, a declarat premierul ungar.


Opoziția și ONG-urile de apărare a drepturilor omului au chemat la boicot sau vot nul, denunțând o “campanie de frică” într-o țară care a văzut tranzitând 400.000 de migranți în timpul crizei din anul 2015 și a instalat garduri de sârmă la frontierele cu Serbia și Croația.

În opinia analistului Bulcsu Hunyadi, chiar alegătorii partidului Fidesz, condus de prim-ministru, s-au abținut fără îndoială “din cauza acestei campanii prea polarizate”.

La Budaors, localitate situată la 15 kilometri de capitală, Marci, un agricultor în vârstă de 40 de ani, a explicat astfel refuzul său de a lua parte la vot pentru a nu fi “un pion pe tabla de șah a lui Orban”.

Viktor Orban se află la putere din 2010, iar în ultimul an a pus în centrul politicii sale respingerea migranților. Rezultatul referendumului ridică semne de întrebare, spun analiștii, citaţi de AFP.

Liderul partidului de extremă dreapta Jobbik, Gabor Vona, singurul adversar veritabil al partidului condus de Viktor Orban în perspectiva legislativelor din 2018, a cerut, după anunțarea rezultatelor, demisia premierului conservator.


Viktor Orban are şi o soluţie pentru remedierea problemei refugiaţilor: 

Uniunea Europeană ar trebui să creeze un ‘oraș uriaș pentru refugiați’ pe coasta Libiei și să proceseze acolo, cu ajutorul unui nou guvern libian, solicitările de azil ale imigranților din Africa. Citeşte aici propunerea integrală a premierului Ungariei.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă