20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialXenofobia a atins un nivel RECORD în Ungaria

Xenofobia a atins un nivel RECORD în Ungaria

Un sondaj recent a dezvăluit că jumătate din populația Ungariei are o atitudine xenofobă față de imigranții străini, informează Mediafax.

Sondajul arată o creştere rapidă a sentimentelor xenofobe în primii trei ani începând din 1992, apoi unele oscilaţii în anii următori şi o stabilizare a opiniilor de ansamblu în intervalul 2002-2011. Dar în 2012 a fost observată o sporire a xenofobiei, ce a rămas de atunci la niveluri ridicate, pentru ca acum să ajungă la recordul de 46%, care îl depăşeşte pe cel de 43% înregistrat în 2001.

Cea mai agresivă atitudine de xenofobie se înregistrează faţă de imigranţii arabi (94 la sută).  45 la sută sunt deschişi argumentelor pentru acceptarea solicitanţilor de azil, iar nouă la sută dintre respondenţi au opinii considerate prietenoase faţă de străini.

Sondajul a analizat, totodată, şi distribuţia manifestării sentimentelor xenofobe în funcţie de vârsta, nivelul de educaţie, situaţia materială, opţiunile politice şi localizarea geografică a celor chestionaţi.

Astfel, raportat la medie, nivel de xenofobie este uşor mai ridicat în rândul simpatizanţilor socialiştilor şi ai formaţiunii de extremă dreapta Jobbik, printre cei săraci şi/sau şomeri, printre cei aflaţi în categoria de vârstă cuprinsă între 40 şi 50 de ani şi în rândul celor care locuiesc în partea de sud-vest a Ungariei.

Nivelul xenofobiei s-a accentuat brusc în Ungaria în perioada 1992-1995. Xenofobia s-a amplificat şi în anul 2012.

Cele mai citite

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Un rapper iranian a fost condamnat la moarte

Rapper-ul iranian Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte astăzi, 24 aprilie 2024. Starul este acuzat că are legătură cu tulburările din Iran din...
Ultima oră
Pe aceeași temă