2 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialDROGUL ISIS. Un britanic care a primit un milion de lire de...

DROGUL ISIS. Un britanic care a primit un milion de lire de la Guvernul Blair, pentru a păstra tăcerea cu privire sa la detenția la închisoarea Guantanamo, a comis un atentat sinucigaș în Mosul | FOTO + VIDEO

Guvernul Tony Blair a ajuns în vizorul opiniei publice, în această săptămână, după ce un britanic pentru care au plătit un milion de lire și care a fost închis la închisoarea Guantanamo, s-a aruncat în aer în orașul irakian Mosul, informează Daily Mail.

Este vorba despre britanicul Ronald Fiddler care, în 1994, s-a convertit și și-a schimbat numele în Jamal Udeen al-Harith. În 2002, el a fost trimis la închisoarea Guantanamo Bay, după ce a fost prins de forțele americane în Afganistan.

La momentul respectiv, bărbatul a negat acuzațiile și a susținut că ar fi fost luat prizonier de talibani, în timpul unei vacanțe religioase în Orientul Mijlociu. Astfel, ministrul de Interne în Guvernul David Blair, David Blunkett, a militat pentru eliberarea bărbatului. Doi ani mai târziu, după ce a ieșit din închisoare, Jamal Udeen al-Harith a acuzat agenții britanici că ar fi știut sau că ar fi fost complici. Pentru a-i obține tăcerea, autoritățile l-au recompensat cu suma de un milion de lire, mai precizează sursa citată. 

La începutul săptămânii, însă, bărbatul a fost identificat ca autorul unui atentat sinucigaș care a avut loc în apropiere de orașul irakian Mosul. Astfel, au apărut informații potrivit cărora el lupta pentru gruparea Stat Islamic, sub numele de Abu Zakariya al-Britani. La scurt timp după atacul soldat cu moartea mai multor persoane, gruparea jihadistă a eliberat un comunicat de presă, în care l-a calificat drept „martir”.

Astfel, parlamentarii britanici se declară „scandalizați” de situație. Parlamentarul Tim Loughton a declarat, marți seara: „S-a dus cu asigurările lui Blair că extremiștii n-au reprezentat o amenințare pentru securitatea (n.r – țării). Este clar că bărbatul a reprezentat, în tot acest timp, un risc pentru Marea Britanie și pentru cetățeni. Este o insultă să ne gândim că statul i-a dat un milion de lire, doar pentru că Blair a crezut în nevinovăția lui”.

Și liberalul John Pugh a reacționat. „Ridică întrebări serioase cu privire la asigurările date de Guvern că bărbatul nu era periculos. Este o lovitură sub centură că a primit o avere din banii plătitorilor de taxe. Departamentul de Interne trebuie să ne explice cum de i s-a permis să părăsească țara atât de ușor, în ciuda faptului că a fost închis alături de teroriști islamici periculoși. La vremea respectivă, ministrul de Interne a insistat că nimeni care este eliberat de la Guantanamo este o amenințare la adresa securității și cetățenilor britanici”, a spus el. 

Milionul de lire primit de la Guvern nu l-a mulțumit pe al-Harith

Daily Mail precizează că, inițial, bărbatul a cheltuit 220.000 de lire, din care și-a cumpărat o casă, după care s-a angajat ca designer. După aceea, în 2014, el a reușit să plece din Marea Britanie în Siria, în ciuda faptului că serviciile de securitate îl aveau în vizor.

„Nu îmi e rușine cu el. Nu îmi va fi niciodată. Este decizia lui. Eu pot să îl sfătuiesc doar dacă are nevoie. Tot ce știu este că, într-o zi, a adus acasă un Coran. L-am susținut, dar nu ne-am dat seama ce se întâmplă”, a povestit fratele lui Al-Harith,  Leon Jameson, pentru The Times.

În 2015, soția bărbatului, Shukee Begum, a dezvăluit că soțul ei a plecat într-o zonă din Siria controlată de gruparea Stat Islamic. Astfel, ea a decis să plece după el, în încercarea de a-l convinge să se întoarcă acasă. Timp de 10 luni, ea a fost ținută prizonier de grupările rebele, fiind salvată de gruparea Al Nusra, afiliată Al Qaeda. 

În 2015, pe când se afla în Siria, ea a declarat, pentru Channel 4, că și-ar dori să se întoarcă în Marea Britanie. „Marea Britanie e casa mea. Acolo am crescut. Prietenii, familia mea sunt acolo. Dar nu sunt sigură că, în prezent, aș putea avea parte de o justiție dreaptă undeva în Marea Britanie”, a mărturisit ea, precizând că se temea că dacă s-ar întoarce, ar putea fi acuzată de legături teroriste.

Shukee Begum, absolventă de drept la Universitatea  Greater Manchester, a insistat, în repetate rânduri, că nu susține extremiștii și că tot ce își dorește este ca soțul ei să se întoarcă la familie.

„M-am gândit la viitorul copiilor. A fost parte din gruparea SI? Se mai întoarce. Toate aceste lucruri mi-au trecut prin minte. Am văzut la știri că, în prezent, situația din gruparea Stat Islamic e din ce în ce mai rea. Așa că am decis să încerc și să îl readuc la realitate. Pe de altă parte, voiam să și îl văd. Voiam să își vadă tatăl și copiii mei”, a mai spus ea, pentru o televiziune.

După ce a ajuns în Siria, Shukee Begum a fost trimisă să locuiască într-o casă din Raqqa, în care se aflau zeci de femei străine care își căutau soții. În cele din urmă, ea și copiii au ajuns să îl găsească pe bărbat, cu care s-au mutat în apropiere de al-Bab din nordul Siriei. Însă planul femeii de a-și aduce soțul acasă a eșuat.

Potrivit Daily Mail, inițial ea plănuia să îi țină pe copii în Siria doar o lună, însă pașapoartele, telefoanele și banii de călătorie i-au fost furați. Când și-a rugat soțul să îi ajute, el a refuzat. Astfel, ea s-a prezentat în fața unui tribunal islamic, cerând permisiuneasă părăsească țara, însă i s-a răspuns că „femile și copiii aparțin teritoriului deținut de Stat Islamic”. 

 Cum a fost tratat Jamal Udeen al-Harith în închisoarea din Guantanamo

După ce a fost eliberat din închisoare, al-Harith a vorbit public despre felul în care gardienii s-au purtat cu el în detenție.

„Ideea principală este să îți afecteze psihicul. Bătăile nu erau nici pe departe la fel de rele ca torturil psihice. Vânătăile se vindecă după o săptămână, însă celălalt tratament te afectează pe termen lung”, a spus bărbatul, care a mai precizat că oficialii americani l-au intervievat de 40 de ori, uneori și de 12 ori pe noapte. Totodată, el a acuzat agenții britanici că l-au intervievat de nouă ori. 

 În cele din urmă, el și alte cinci persoane au fost eliberate. 

 Cine este Jamal Udeen al-Harith 

Born Ronald Fiddler s-a convertit la Islam în anii `90, înainte să își schimbe numele în Jamal Udeen al-Harith. În aceeași perioadă, el a călătorit în Pakistan, însă apoi s-a stabilit în Nordul Londrei, în 1997, cu prima sa soție, Debbie Odoffin.

În 2000, el a vizitat Australia, unde a avut o relație de câteva luni cu Samantha Cook, fiica senatorului Peter Cook, după care s-a întors în Manchester.

 În 2001, el a călătorit în orașul pakistanez Quetta. Câteva zile mai târziu, a avut loc invazia americană în Afganistan. Al-Harith susține că talibanii l-au reținut și l-au acuzat că ar fi spion britanic. O lună mai târziu, forțele speciale americane l-au găsit într-o închisoare talibană și l-au transferat la Guantanamo Bay.

Astfel, autoritățile americane au presupus că el ar fi fost implicat într-un atac terorist împotriva Statelor Unite. A fost calificat drept luptător Al-Qaeda și declarat „o amenințare de rang înalt” pentru Statele Unite.

În 2004, el a fost eliberat și repatriat în Marea Britanie, unde a fost eliberat fără nicio acuzație. La rândul său, s-a declarat nevinovat și acuzat Guvernul Blair că ar fi fost implicat în drama sa. Pentru a-l reduce la tăcere, Executivul de la acel moment i-a dat un milion de lire drept despăgubire.
La începutul săptămânii, gruparea Stat Islamic a precizat că al-Harith și un alt jihadist au fost implicați într-un atac care a vizat armata shiită din Mosul.

„Fratele nostru martir, Abu Zakariya al-Britani, și-a detonat mașina încărată cu explozibil asupra poliții din satul Tal Kisum, situat la sud-vest de Mosul”, a precizat gruparea, într-un comunicat de presă.
 
16 cetățeni britanici au primit milioane de lire, compensație de la Guvernul britanic, după ce au fost plasați în detenți la Guantanamo Bay.

Daily Mail notează că Guvernul a acceptat să ofere aproximativ 20 de milioane de lire suspecților de terorism, care au acuzat că vor da statul în judecată. Majoritatea au susținut că au fost răpiți și torturați, precizând că statul ar avea legătură cu abuzurile suferite, întrucât ar fi fost acuzați că sunt spioni britanici.

Astfel, miniștrii au decis să mușamalizeze aceste cazuri, pentru a nu aduce prejudicii securității britanice.

În 2010, ministrul Justiției, Ken Clarke, a afirmat că înțelegerea a fost „confidențială, dar necesară”.
 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Escrocherie turistică în Satu Mare: Treizeci de turiști păgubiți

Grupul a formulat o plângere penală colectivă, depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare Treizeci de persoane, inclusiv doi minori, care au plătit...

Premierul Benjamin Netanyahu va fi supus unei operaţii de prostată, în plin conflict cu Hamas

Netanyahu a fost diagnosticat cu o infecţie urinară, cauzată de o hipertrofie benignă de prostată Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în vârstă de 75 de ani,...

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...
Ultima oră
Pe aceeași temă