Alexis Tsipras a primit o a doua șansă de la poporul elen, astfel că, la o lună de la demisia de la șefia Guvernului, liderul Syriza va fi, din nou, învestit în funcția de premier.
Înainte de alegerile anticipate de duminică, Alexis Tsipras declara că are o datorie morală să iasă la vot, după ce Guvernul pe care l-a condus a semnat cel de-al treilea acord pentru Grecia, care cuprinde o serie de măsuri de austeritate neagreate de greci, comentează BBC News.
Citește și: Syriza a câștigat, din nou, alegerile din Grecia
Alexis Tsipras a devenit premierul Greciei la vârsta de 40 de ani, în ianuarie 2015, la șase ani de când a ajuns liderul Syrizei, un partid de extremă stângă. Partidul a mizat la alegeri pe charisma lui Tsipras și pe politica anti-austeritate dusă de acesta.
Ateu convins
La ceremonia de învestire, Tsipras a încălcat tradiția, când a refuzat să rostească jurământul religios invocând faptul că este ateu. După alegeri, a continuat să se deplaseze prin Atena pe motocicletă, asemenea ministrului său de Finanțe, Yanis Varoufakis, un alt personaj controversat din Syriza.
Primul său gest la premier a fost să viziteze un monument în onoarea grecilor comuniști, care au fost executați de naziști în 1944.
Vizita lui Tsipras a fost încărcată de simbolism din mai multe motive: premierul și-a început cariera politică sub identitatea de communist, Grecia datorează cel mai mulți bani Germaniei și statul elen încă vrea să fie despăgubit pentru ocupația nazistă din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Citește și: Alexis Tsipras, din nou premierul Greciei
Lună după lună, de la învestirea sa, Tsipras a sfidat creditorii internaționali și a testat răbdarea partenerilor săi europeni, notează BBC.
Referendumul care a pus Europa pe jar
În 26 iunie, pe negociatorii greci care erau prinși în discuții cu partenerii săi europeni, Alexis Tsipras i-a scos din ședință printr-un mesaj.
Tsipras le-a spus colegilor săi că va organiza un referendum pentru un acord care încă nu se realizase. În aceeași seară, Tsipras a transmis poporului grec că măsurile propuse de Troikă sunt ”insuportabile” și ”umilitoare”. Prim-ministrul a subliniat că prioritatea sa este punerea în funcțiune a economiei Grecia.
Anunțul a fost unul neașteptat și a fost privit ca un pariu necugetat pus de Tsipras, care pune în pericol viitorul Atenei în Zona Euro.
Opoziția greacă s-a întrebat dacă Tsipras și-a dorit vreodată să rămână în Eurogrup, iar liderii UE au fost înfuriați de decizia tânărului premier, comentează BBC.
Citește și: Ce parteneri a ales Syriza pentru guvernare
Totuși, grecii au surprins și au sprijinit decizia premierului lor. Tsipras le-a spus că votul lor, un covârșitor ”nu” pentru măsurile de austeritate, nu reprezintă o ”ruptură în Europa”, ci un mandat pentru a ajunge la o soluție viabilă pentru statul elen.
Miza alegerilor de duminică
Pe măsură ce economia Greciei a început să se fârâme în fața posibilității de a părăsi Zona Euro, Tsipras a ajuns la un acord cu Troika, pe care mulți dintre colegii lui au refuzat să îl voteze. Chiar Tsipras a recunoscut că nu are încredere în acest plan și că a fost ”forțat” să accepte măsurile de austeritate.
Acordul semnat de Tsipras a scindat Syriza și, astfel, premierul a pierdut majoritatea pe care o deținea. În urmă cu o lună, Tsipras a demisionat și a anunțat alegeri anticipate.
Potrivit alegerilor de duminică, riscul asumat de Tsipras s-a meritat, întrucât liderul Syriza a ajuns, din nou, în fruntea Guvernului. După formarea unui nou Guvern, lui Tsipras îi rămâne sarcina de a stabiliza economia Grecia.