5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialTsipras - înfrânt, dar optimist. De ce a semnat un acord în...

Tsipras – înfrânt, dar optimist. De ce a semnat un acord în care nu crede

Premierul grec Alexis Tsipras și-a apărat decizia de a adopta planul de reforme propus de creditori, subliniind că este cel mai bun lucru pentru Grecia, dată fiind situația în care se află țara. Totuși, premierul grec a recunoscut, într-un interviu pentru televiziunea națională greacă NERIT, că este un acord în care nu crede și care i-a fost impus.

De asemenea, Alexis Tsipras a exclus posibilitatea unei demisii, deși a pierdut sprijinul multor membrii din Syriza, din cauză că a acceptat măsurile de austeritate față de care populația greacă s-a opus atât de vehement, scrie The Guardian. Tsipras a subliniat că va lupta pentru a păstra unitatea Syrizei, dar a explicat că prioritatea lui este stabilizarea economiei și a sistemului bancar. 

”Îmi asum responsabilitatea pentru greșelile pe care le-am făcut și pentru lucrurile care nu le-am luat în calcul, dar și pentru faptul că am semnat un acord în care nu cred, dar pe care sunt obligat să îl implementez. Cel mai rău lucru pe care un căpitan îl poate face atunci când conduce o navă pe timpul furtunii este să dea drumul cârmei”, a declarat Tsipras pentru televiziunea greacă. 

Tsipras a dezvăluit în cadrul interviului și cum și-a schimbat părerea în privința planului de salvare a Greciei și cum a luptat în cadrul negocierilor pentru a nu tăia salariile și pensiile. Premierul grec a explicat că acest acord le-a fost impus și că creditorii au transmis, în acest mod, mesajul că într-o țară aflată în pragul falimentului nu are sens să mai organizezi alegeri, scrie The Guardian. 

De asemenea, Tsipras a povestit că deși unele țări nu au vrut să dea bani Greciei, în special Finlanda și Olanda, în final au cedat. 

”Ca să fiu sincer, nu doar că sunt obligații să dea bani, dar și acceptă restructurarea datoriei”, a explicat Tsipras. 

Concluzia premierului grec a fost că a ales cel mai mic dintre două răuri, întrucât alternativa, Grexitul , ar fi dus la prăbușirea sistemului bancar și i-ar fi forțat să tipărească o monedă devalorizată. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă