3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialThe Observer: România și Italia își unesc forțele pentru a pune capăt...

The Observer: România și Italia își unesc forțele pentru a pune capăt exploatării angajatelor românce în Sicilia

Guvernul României a convenit să colaboreze cu autoritățile italiene pentru a pune capăt abuzurilor în provincia siciliană Ragusa, după ce o anchetă realizată săptămâna trecută de The Observer a dezvăluit că mii de lucrătoare în agricultură românce sunt supuse la muncă forțată și exploatate sexual de angajatorii lor italieni, relatează duminică publicația britanică, preluată de Agerpres.

The Observer amintește că o delegație de oficialități române trimise de premierul Sorin Grindeanu a avut vineri o serie de întâlniri cu reprezentanți locali și cu organizații pentru drepturile migranților în Ragusa, pentru a discuta condițiile în care trăiesc și muncesc femeile românce și pentru a găsi o soluție la problemele lor.

"Munca nedeclarată este un risc major la care sunt expuși lucrătorii români, iar exploatarea sexuală este reală. Denunțarea acestor abuzuri este un pas important pentru victime. Dar este nevoie să stopăm aceste abuzuri înainte ca ele să aibă loc. Pentru a face acest lucru, vom colabora cu autoritățile italiene", a declarat la una dintre aceste întâlniri ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, potrivit The Observer.

Publicația britanică dezvăluie că circa 5.000 de românce lucrează ca muncitoare sezoniere în agricultură în provincia Ragusa, al treilea producător de legume din Europa, însă tratamentul aplicat acestor femei reprezintă o încălcare flagrantă a drepturilor omului, comisă practic în deplină impunitate. Asociațiile pentru migranți, autoritățile și sindicatele estimează că mai bine de jumătate dintre româncele care lucrează în serele de legume sunt obligate să întrețină relații sexuale cu angajatorii lor și aproape jumătate din ele lucrează în condiții de sclavie și exploatare severă. Și totuși, multe dintre ele au declarat pentru The Observer că le este mult prea frică să vorbească, pentru a nu-și pierde locurile de muncă și a fi trimise acasă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Patrimoniul mondial în pericol: Războaiele amenință siturile istorice și culturale

În anul 2024, conflictele armate din diverse colțuri ale lumii au avut un impact devastator asupra patrimoniului cultural global. Monumentele, siturile religioase și ruinele antice,...

Prăbușirea unui pod în Brazilia a făcut patru morți. Risc de poluare cu acid sulfuric pe un râu alăturat

Prăbuşirea unui pod din nordul Braziliei a făcut patru morţi, iar 13 persoane sunt date dispărute, potrivit unui nou bilanţ al autorităţilor, care se...

Inspector RAR, trimis în judecată pentru multiple infracțiuni de corupție

Rețeaua facilita, contra cost, atestarea falsă a efectuării inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru vehicule care nu erau prezente în stațiile de inspecție Procurorii Direcției Naționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă