The Observer: România și Italia își unesc forțele pentru a pune capăt exploatării angajatelor românce în Sicilia

de Mihai Diac , 19 martie 2017 - stire actualizata la ora 20:07, 19 martie 2017
Foto: Arhivă

Guvernul României a convenit să colaboreze cu autoritățile italiene pentru a pune capăt abuzurilor în provincia siciliană Ragusa, după ce o anchetă realizată săptămâna trecută de The Observer a dezvăluit că mii de lucrătoare în agricultură românce sunt supuse la muncă forțată și exploatate sexual de angajatorii lor italieni, relatează duminică publicația britanică, preluată de Agerpres.

The Observer amintește că o delegație de oficialități române trimise de premierul Sorin Grindeanu a avut vineri o serie de întâlniri cu reprezentanți locali și cu organizații pentru drepturile migranților în Ragusa, pentru a discuta condițiile în care trăiesc și muncesc femeile românce și pentru a găsi o soluție la problemele lor.

"Munca nedeclarată este un risc major la care sunt expuși lucrătorii români, iar exploatarea sexuală este reală. Denunțarea acestor abuzuri este un pas important pentru victime. Dar este nevoie să stopăm aceste abuzuri înainte ca ele să aibă loc. Pentru a face acest lucru, vom colabora cu autoritățile italiene", a declarat la una dintre aceste întâlniri ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, potrivit The Observer.

Publicația britanică dezvăluie că circa 5.000 de românce lucrează ca muncitoare sezoniere în agricultură în provincia Ragusa, al treilea producător de legume din Europa, însă tratamentul aplicat acestor femei reprezintă o încălcare flagrantă a drepturilor omului, comisă practic în deplină impunitate. Asociațiile pentru migranți, autoritățile și sindicatele estimează că mai bine de jumătate dintre româncele care lucrează în serele de legume sunt obligate să întrețină relații sexuale cu angajatorii lor și aproape jumătate din ele lucrează în condiții de sclavie și exploatare severă. Și totuși, multe dintre ele au declarat pentru The Observer că le este mult prea frică să vorbească, pentru a nu-și pierde locurile de muncă și a fi trimise acasă.

Comentarii

 • Dragos Chiva

  19 martie 2017 22:26

  Va propun sa facem un scurt rezumat al stirii femeile romance sunt obligate sa intretina relatii sexuale cu angajatorii -adica sunt violate de ei- si lucreaza in conditii de sclavie si de exploatare severa. Intrebate de ce nu se adreseaza autoritatilor locale pentru a sesiza aceste nedreptati ele spun ca le este frica sa nu isi piarda locul de munca si sa fie trimise acasa. Pai daca le este frica sa nu-si piarda locul de munca, inseamna ca acel loc de munca le aduce venituri destul de frumusele pe care le e frica sa nu le piarda. Dar acest lucru contrasteaza cu faptul ca ar lucra in conditii de sclavie si de exploatare severa. Eu nu cunosc niciun stapan de sclavi sau exploatator pe plantatii diverse, care sa ofere vreun venit celor pe care ii stapaneste abuziv. Eu inteleg sclavia ca fiind acea stare in care oamenii sunt tinuti impotriva vointei lor si din care ar dori sa fuga mancand pamantul, nu o stare din care sa le fie frica sa nu ...fie dati afara. Cineva minte gros de tot in aceasta stire, iar The Observer tocmai a dat mai departe aceasta minciuna care a ajuns in presa romaneasca, a vandut o noua editie de succes si a starnit si un scandal care a ajuns la nivel de guverne. Dar noi ne-am obisnuit deja cu acest gen de stiri, avem pielea tabacita dupa atatia ani de acerba implementare a democratiei. Sa nu ma intelegeti gresit, pot sa inteleg ca unele femei sunt santajate sa presteze favoruri sexuale pentru a-si pastra locul de munca, ceea ce ma deranjeaza este minciuna groasa conform carora femeile sunt tinute in stare de sclavie si exploatare severa.

  raspunde comentariului
 • Foarte periculos!

  19 martie 2017 20:56

  Ce cauta acolo, oamenii astia n-au auzit de Sicilia?

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design