UPDATE 14,30: NATO a anunțat sporirea măsurilor de securitate la sediul central, din Bruxelles, al Alianței, în urma atentatelor care au lovit capitala Belgiei, informează Agerpres.
Secretarul general, Jens Stoltenberg, a anunţat că NATO a sporit nivelul de alertă la sediul său din Bruxelles, va rămâne ‘vigilentă’ şi va urmări îndeaproape situaţia.
Pe de altă parte, liderul NATO şi-a exprimat tristeţea profundă faţă de atacul laş din Bruxelles care ‘este un atentat împotriva valorilor noastre şi împotriva societăţilor noastre deschise’.
‘Mă simt profund trist de atentatele de la Bruxelles. Numărul victimelor este tragic’, a declarat Stoltenberg, potrivit unui comunicat de presă. ‘Suntem cu toţii belgieni şi alături de aliatul nostru, Belgia, în această zi sumbră’, a adăugat şeful NATO, citat de EFE. ‘Este un atentat laş. Un atentat împotriva valorilor noastre şi a societăţilor noastre deschise. Terorismul nu va învinge democraţia şi nu ne va răpi libertăţile’, a susţinut Stoltenberg,
–––––––––––––
După seria de atentate de la Bruxelles, liderii țărilor europene iau primele măsuri. Deja s-au organizat ședințe de urgență și celule de criză, unde se vor pune la punct măsuri de siguranță.
UPDATE 13.00 Danemarca, Suedia și Finlanda au sporit masurile de securitate la aeroporturi.
UPDATE 12.00. Olanda. Măsuri de securitate sporite au fost instituite pe aeroporturile din Olanda ca urmare a exploziilor survenite marţi dimineaţa la Bruxelles, au declarat marţi serviciile olandeze de luptă împotriva terorismului, care au anunţat de asemenea întărirea controalelor la frontiera cu Belgia, informează Agerpres.
‘Luăm din precauţie măsuri suplimentare’ de securitate, a anunţat NCTV pe site-ul său: ‘Aceasta înseamnă patrule suplimentare ale jandarmeriei la Schiphol (aeroportul din Amsterdam), Rotterdam şi Eindhoven, precum şi sporirea controalelor la frontieră’, precizează sursa citată.
Ministerul Justiţiei a decis de asemenea să sporească prezenţa poliţiştilor în principalele gări olandeze, potrivit agenţiei de ştiri ANP.
Călătorii aflaţi pe aeroportul Schiphol din Amsterdam au semnalat întârzieri ale curselor aeriene şi prezenţa sporită a forţelor de securitate, relatează Reuters. Agenţiile de securitate olandeze au refuzat să ofere detalii cu privire la măsurile suplimentare luate, însă au menţinut nivelul naţional de ameninţare la ‘substanţial’.
UPDATE 11.58: Ungaria a dispus marţi consolidarea măsurilor de securitate la aeroportul internaţional Franz Liszt şi reţeaua de metrou din Budapesta, în urma exploziilor produse la aeroportul Zaventem din Bruxelles şi în metroul din capitala belgiană, informează Agerpres.
Şeful poliţiei ungare, Karoly Papp, a declarat că nu au fost impuse restricţii asupra călătorilor, dar a precizat că prezenţa forţelor de securitate a fost sporită.
El a precizat că măsuri similare au fost deja puse în practică în cazul reţelei de transport feroviar din Ungaria.
Citește și: Ce spun eurodeputații români despre atentatele de la Bruxelles
Marea Britanie. David Cameron a anunţat că va prezida o reuniune a comitetului de răspuns la situaţii de criză al guvernului britanic, după exploziile de la Bruxelles,informează Agerpres.
‘Sunt şocat şi îngrijorat de evenimentele de la Bruxelles. Vom face tot ce putem pentru a ajuta’, a declarat David Cameron într-un mesaj difuzat pe Twitter, adăugând că va prezida o reuniune a comitetului Cobra, după evenimentele care au avut loc marţi dimineaţă la Bruxelles.
Franța. François Hollande, i-a convocat marţi la o şedinţă de urgenţă pe ministrul de Interne Bernard Cazeneuve şi pe ministrul Apărării Jean-Yves Le Drian. S-a luat decizia ca Franța să-și închidă granița cu Belgia. Mai mult, Traficul feroviar dintre Belgia şi Franţa este în totalitate întrerupt. Ministerul francez de Interne a decis să desfăşoare 1.600 de poliţişti în plus la graniţele ţării şi în mijloacele de transport.
Citește și: FOTO + VIDEO: Șase explozii la Bruxelles – la aeroport și la metrou. Cel puțin 13 morți și 30 de răniți
Știre în curs de actualizare.