Comisia pentru Cultură şi Educaţie din Parlamentul European a respins, luni seară, desemnarea ungurului Tibor Navracsics pentru postul de comisar pentru educaţie, cultură, tineret şi cetăţenie, însă a decis că acesta poate rămâne în cadrul Comisiei Europene, dar cu alt portofoliu, relatează MTI, prelaut de Mediafax.De asemenea, surse europene au declarat pentru MTI că cetăţenia europeană, inclusă în portofoliul comisarului UE desemnat de Ungaria, i-ar putea reveni vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Jean-Claude Juncker, viitorul preşedinte al CE, are programtă marţi o întâlnire cu liderii grupurilor politice din Parlamentul European şi cu preşedintele PE, Martin Schulz, pentru discuţii cu privire la viitoarea componenţă a Executivului european.
Respingerea comisarului UE desemnat de Ungaria intervine pe fondul criticilor cu privire la politicile promovate de Guvernul condus de Viktor Orban în privinţa controlului asupra presei, justiţiei şi organizaţiilor neguvernamentale. Considerat un apropiat al premierului Viktor Orban, Tibor Navracsis, care s-a aflat la conducerea Ministerului de Justiţie din 2010 până în 2014, a fost nevoit să răspundă în scris unor întrebări suplimentare din partea eurodeputaţilor şi a încercat să se delimiteze de politica Guvernului de la Budapesta
Comisari europeni care nu sunt pe placul Parlamentului European
Ungurul Tibor Navracsics nu este însă singurul comisar desemnat care întâmpină dificultăţi în Parlamentul European. Slovena Alenka Bratusek, desemnată vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru uniunea energetică, a avut o prestaţie neconvingătoare la audierile din comisia de specialitate din Parlamentul European. Ea a fost acuzată că s-a autopropus pentru postul de comisar european din partea Sloveniei şi, de asemenea, i s-a reproşat că în trecut a intonat un cântec comunist, relatează site-ul Euractiv.com. Conservatorul spaniol Miguel Arias Canete, desemnat pentru postul de comisar european pentru energie, a primită însă aprobarea comisiei juridice din Parlamentul European, după ce a fost contestat pentru conflict de interese şi o serie de remarci sexiste.
Eurodeputaţii din Comisia pentru energie şi mediu se vor întâlni marţi pentru a decide dacă aprobă numirea acestuia. Acelaşi lucru este valabil şi pentru candidata propusă de Cehia, Vera Jourova, care a trebuit să răspundă la cele mai multe întrebări suplimentare, potrivit EUObserver. La rândul său, comisarul propus de Franţa, Pierre Moscovici, trebuie să prezinte marţi răspunsurile la întrebările suplimentare adresate de eurodeputaţi.