UPDATE 20.00: Germania, Franţa şi Italia se opun ca negocierile cu Marea Britanie să înceapă înainte ca decizia de ieşire din Uniunea Europeană să fie oficializată, a declarat luni cancelarul german Angela Merkel, într-o conferinţă de presă comună, la Berlin, cu preşedintele francez Francois Hollande şi premierul italian Matteo Renzi.
UPDATE 19.55: Guvernul Franţei a cerut, luni, Marii Britanii să stabilească urgent reprezentantul în relaţia cu Uniunea Europeană şi a avertizat că Londra nu va beneficia „automat” de acces la piaţa unică dacă nu respectă libera circulaţie a capitalului şi forţei de lucru.
UPDATE 18.35: Guvernul britanic nu va declanşa la acest moment Articolul 50 privind ieşirea din Uniunea Europeană, a declarat luni, în Parlament, premierul David Cameron, după referendumul de joi la care britanicii au votat pentru părăsirea blocului comunitar. El a atras totodată atenţia că decizia privind momentul declanşării procedurii prevăzute de Articolul 50 aparţine exclusiv Marii Britanii, potrivit Reuters.
UPDATE 18.07: Scoţia a fost ascultată cu înţelegere în discuţiile informale purtate cu miniştrii agriculturii din Franţa, Germania şi Irlanda, cu privire la păstrarea apartenenţei sale la Uniunea Europeană, într-o anume formulă, a declarat luni ministrul scoţian al agriculturii, Fergus Ewing. El a declarat pentru Reuters că Scoţia doreşte să exploreze toate posibilităţile existente, inclusiv aceea de a prelua locul de membru al Marii Britanii în Uniunea Europeană, după votul pentru Brexit de la referendumul din 23 iunie
UPDATE 17:00. Viitorul lider al conservatorilor şi prim-ministru britanic va fi ales cel târziu pe 2 septembrie, conform unui calendar prezentat luni de comitetul responsabil cu organizarea competiţiei declanşate de decizia lui David Cameron de a părăsi conducerea partidului şi a guvernului, în urma votului prin care britanicii au hotărât ieşirea ţării in Uniunea Europeană.
UPDATE 16:50. Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni că ‘înţelege’ că guvernul britanic are nevoie de timp pentru a-şi oficializa cererea de ieşire din Uniunea Europeană, dar „nu ne putem permite o perioadă lungă de incertitudine„.
UPDATE 16:45. Guvernul britanic a anunţat luni crearea unui departament special care se va ocupa de Brexit. Acesta ‘va duce o muncă intensă asupra reformelor ce trebuie puse în aplicare pentru a furniza propuneri şi recomandări către noul prim-ministru’, a declarat un purtător de cuvânt la finalul şedinţei de guvern desfăşurate luni.
UPDATE 16:30 Ieşirea Marii Britanii din UE va afecta economia naţională şi instituţiile europene, dar probabil va avea ca efect consolidarea Alianţei Nord-Atlantice, comentează revista Foreign Policy,
UPDATE 15:20. Activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona este o decizie suverană a unui stat, a declarat luni o purtătoare de cuvânt a premierului britanic David Cameron, transmite Reuters. Şeful guvernului le cere miniştrilor să treacă la treabă şi să înceapă să lucreze la implementarea rezultatului votului.
Citește și: BREXIT. BBC: Ce este Articolul 50 și cum funcționează
„Guvernul trebuie să se concentreze acum şi să facă tot ce poate pentru a pregăti cât mai bine negocierile ieşirii ţării noastre din Uniunea Europeană. În plus, executivul trebuie să continue şi o mulţime de alte treburi pe care le are de făcut”, a spus presei purtătorul de cuvânt.
Premierul Cameron nu şi-a schimbat opinia cu privire la un al doilea referendum privind independenţa Scoţiei, a menţionat purtătoarea de cuvânt, precizând că motivele pentru ca Scoţia să rămână în componenţa Regatului unite sunt la fel de puternice ca şi in urmă cu 18 luni.
UPDATE. 15:10. Francezii spun că limba engleză ar trebui alungată din Uniunea Europeană după ce britanicii au votat ieşirea din uniune.
UPDATE 15.00 Franța îi cere Marii Britanii să spună cine o va reprezenta pentru ca negocierile sale cu UE să capete contur.
14.45: Reuters a elaborat 10 scenarii privind modul în care s-au putea petrece ”divorțul” dintre Marea Britanie și UE.
14.30: Lira sterlină a coborât, luni, la cea mai scăzută valoare din ultimii doi ani în raport cu moneda euro.
Iar Bursa de Valori București spune că BREXIT-ul ar putea face bine companiilor româneşti, care nu vor mai fi listate la bursele londoneze.
14:00. Guvernul german a afirmat luni că nu vor fi purtate discuţii informale între Marea Britanie şi Uniunea Europeană înainte ca guvernul de la Londra să invoce Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care declanşează ieşirea unui stat membru din blocul comunitar, transmite Reuters.
‘Un lucru este clar: înainte ca Marea Britanie să trimită această cerere nu vor exista discuţii preliminare informale despre modalităţile de ieşire’ din UE, a subliniat Steffen Seibert, purtător de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, indicând însă că britanicilor li se va oferi ‘o perioadă rezonabilă de timp’ pentru a face acest lucru.
‘Numai după ce Marea Britanie va înainta solicitarea conform articolului 50, Consiliul European va stabili liniile directoare, prin consens, pentru un acord de ieşire’, a adăugat Seibert, într-un briefing de presă.
Liderii german, francez şi italian urmau să aibă luni discuţii de criză cu preşedintele Consiliului UE, Donald Tusk, la Paris şi Berlin, înaintea summitului european din 28-29 iunie.
Francois Hollande trebuia să se întâlnească luni dimineaţă cu Donald Tusk, la Paris, cei doi urmând să se reunească ulterior cu Angela Merkel şi Matteo Renzi pentru un dejun de lucru.
12.57. Acţiunile mai multor bănci, companii imobiliare şi transportatori aerieni s-au părbușit luni dimineaţa la bursa de la Londra, ca urmare a deciziei Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană.
Tomorrow extraordinary #EPlenary in Brussels to discuss #EUrefResults https://t.co/o1mHYEltgs pic.twitter.com/k9uzVjeKTo
— European Parliament (@Europarl_EN) 27 iunie 2016
Citește mai multe aici: BREXIT. BURSĂ. Acţiunile mai multor bănci, companii imobiliare şi transportatori aerieni s-au prăbușit, la Londra
12.37. După modelul BREXIT al Marii Britanii, austriecii avertizează cu un posibil AUXIT dacă Uniunea Europeană nu va evita orice acţiune către o „centralizare” a declarat candidatul de extremă-dreapta Norbert Hofer, care a fost la un pas să câştige alegerile prezidenţiale din ţara sa luna trecută
12.20. Boris Johnson, liderul taberei Brexit, spune că ieşirea din Uniunea Europeană trebuie să se facă „fără grabă”, încercând să-i liniştească pe britanicii care trăiesc în străinătate şi pe cetăţenii UE care trăiesc în Regatul Unit. El a cerut susţinătorilor Brexit să ”construiască punţi” cu cei care au votat să rămână în UE, un vot care a lăsat ţara profund divizată, în contextul în care Scoţia a sugerat posibilitatea unui nou vot pentru independenţă, potrivit Agerpres.
11.45. Ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, a declarat luni, înainte de deschiderea Bursei de la Londra, că Marea Britanie va activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, ce îi va permite ieşirea din Uniunea Europeană, “numai atunci când va fi pregătită”, transmite News.ro.
“Economia noastră este suficient de puternică pentru a putea face faţă provocărilor la care va fi expusă de acum încolo ţara noastră”, dat el asigurări într-o conferinţă de presă.
Lira sterlină s-a apreciat în reacţie la aceste declaraţii şi asigurări, ajungând la valoarea de 1,3441 dolari, faţă de 1,34 anterior.
Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de vineri cu cel mai grav declin din ultimii aproape opt ani, investitorii renunţând la activele riscante în urma referendumului istoric la care britanicii au decis ieşirea lor din Uniunea Europeană.
Euro s-a depreciat cu 1,9%, la 1,1101 dolari pe unitate, iar lira sterlină cu 5%, la 1,3643 dolari pe unitate. La un moment dat în cursul zilei de vineri, lira a scăzut cu 10%, la 1,33 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani.
11.30. Franţa şi Germania sunt de acord cu privire punerea rapidă în aplicare a procedurii privind ieşirea Marii Britanii din UE, potrivit Mediafax.
Ministrul francez al Finanțelor, Michel Spin, a declarat luni dimineața că „atât Franţa, cât şi Germania susţin că Marea Britanie a votat pentru ieşirea din UE, iar acest lucru trebuie pus în aplicare începând de acum”.
Citește și: BREXIT. Surse: UE nu se așteaptă ca David Cameron să declanșeze Articolul 50, în cadrul summitului de la Bruxelles
Președintele francez Francois Hollande și cancelarul german Angela Merkel au avut, duminică seara, o convorbire de aproximativ de 30 de minute, în care au discutat despre modul în care „vor trata situația” creată de referendumul din Marea Britanie, potrivit anturajului șefului de stat francez, citat de AFP, potrivit Agerpres.
Cei doi lideri „au constatat acordul lor complet asupra modului de a trata situaţia creată de referendumul britanic”, au precizat surse din anturajul lui Hollande, adăugând că ei îli doresc „o mai mare claritate pentru a nu lăsa nicio incertitudine”.
Totodată, în cadrul convorbirii, cei doi lideri au subliniat necesitatea unor iniţiative pentru Europa şi necesitatea de a acţiona rapid în jurul unor priorităţi concrete, au mai spus sursele citate.
Președintele Francois Hollande se va întâlni, luni dimineața, cu președintele Consiliului European, Donald Tusk. Tot luni, la Berlin va avea loc o întrevedere între Hollande, Merkel și premierul italian Matteo Renzi.
La referendumul de joi, 51.9% dintre cetățeni britanici au votat pentru ieșirea Marii Britanii din UE, în timp ce 48.1% au optat pentru rămânerea în blocul comunitar. Conform unei analize BBC, persoanele trecute de 65 de ani au votat, în cea mai mare măsură (60 la sută) pentru ieșirea Marii Britanii din UE. În schimb, britanicii sub 45 de ani au votat, în majoritate, pentru menținerea țării lor în Uniunea Europeană. Cel mai consistent procent pro – UE, 73 la sută, s-a înregistrat la tinerii între 18 și 24 de ani.
În urma rezultatului, premierul David Cameron și-a anunțat demisia, iar succesorul său urmează să negocieze ieșirea țării din UE.
Marea Britanie a fost anunțată că i se vor schimba relațiile cu Statele Unite, pentru care era primul partener de dialog în Europa, iar NATO a precizat că Marea Britanie era puntea de legătură între Alianță și UE.
De asemenea, sâmbătă, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Belgia şi Luxemburg au arătat că nu vor să mai aştepte până în octombrie și că premierul David Cameron ar trebui înlocuit rapid pentru a se demara negocierile pentru ieșirea UK din UE.
Miercuri, liderii celor 27 de state membre ar urma să aibă o întâlnire cu David Cameron pentru a discuta despre poziţia lor în urma crizei provocate de Brexit.