Steve Bannon, controversatul consilier pe probleme strategice al președintelui Donald Trump, susține că ideea pericolului reprezentat de programul nuclear al guvernului nord-coreean, care ar impune o confruntare militară între Washington și Phenian, „nu este decât o diversiune", potrivit The Guardian.
Într-un interviu acordat, miercuri, revistei politice de stânga American Prospect, Steve Bannon, considerat creatorul agendei naționaliste a președintelui american Donald Trump, i-a calificat pe adepții extremei drepte ca fiind „o adunătură de clovni”, susținând că atenția acordată de stânga problemelor stârnite de rasism îi vor permite să „strivească democrații”.
The Guardian comentează că declarațiile controversate vin în contextul în care viitorul consilierului prezidențial este unui incert la Casa Albă. Chiar și Donald Trump a afirmat, într-o conferință de presă, că „rămâne de văzut” dacă Bannon va fi păstrat în funcția de consilier pe probleme strategice.
Mai mult, ar fi Steve Bannon cel care i-ar fi cerut lui Robert Kuttner, cofondatorul revistei American Prospect, să îi acorde un interviu, cel din urmă declarându-se „luat prin surprindere” să fie contactat de consilierul prezidențial. Pe de altă parte, după publicarea interviului au circulat zvonuri că Bannon nu ar fi fost conștient că afirmațiile făcute vor apărea în revista politică.
SUA, în război economic cu China.
În articolul publicat de American Prospect, titrat „Steve Bannon, cel care nu se căiește”, consilierul prezidențial a vorbit despre relațiile dintre China și SUA.
„Suntem într-un război economic cu China. Ideea apare în toată literatura de specialitate chineză. Nu afirmă acest lucru cu timiditate. În 25-30 de ani, fie China, fie SUA, va deține hegemonia și, în cazul în care noi vom continua să mergem pe acest drum, chinezii vor câștiga (…) În opinia mea, războiul economic cu China este problema nr.1. Trebuie să ne concentrăm asupra acestei probleme. Iar daca vom continua să pierdem acest război, vom fi în cinci ani, maximum zece ani, într-un punct fără întoarcere”, a spus Bannon.
El a continuat precizând că, în interiorul Administrației Trump „se dă o luptă” pentru ca SUA să adopte o strategie mai dură când vine vorba de schimbul economic cu China.
Întrebat despre adversarii săi din Departamentul de Stat și cel de Apărare, Bannon a răspuns: „Oh, fac pe ei”.
„Mă pregătesc să schimb oamenii care se ocupă de probleme pe Apărare în regiunea est-asiatică. Mă pregăesc să o scot pe Susan Thornton (n.r – directorul departamentului de afaceri în regiunea Asia-Pacific) din stat”, a mai spus el.
Steve Bannon, controversatul consilier al preşedintelui Donald Trump, ar putea fi demis din funcția deținută la Casa Albă, a sugerat liderul SUA într-o conferinţă de presă organizată la Trump Tower, din New York.
Extrema dreaptă este „irelevantă”
Robert Kuttner l-a întrebat pe Bannon și despre „fața urătă a naționalismului albilor, scos în evidență de violențele rasiste de la Charlottesville, cât și despre reticența lui Trump de a le condamna”.
În acest context, consilierul prezidențial a calificat extrema dreaptă drept „irelevantă”.
„Ento-naționaliștii sunt niște ratați. Cred că media promoveză prea mult, iar noi trebuie să îl strivim. Oamenii ățtia sunt o adunătură de clovni”, a spus Steve Bannon.
Totodată, el a vorbit despre dmocrați, precizând că „cu cât vorbesc mai mult despre politici legate de identitate, cu atât vreau mai mult să îi prind”. „Vreau să vorbească zilnic despre rasism. Dacă stânga își concentrează atenția pe rasă și identitate, noi punem accent pe naționalismul economic, astfel că putem strivi democrații”, a adăugat el.
L-a contrazis pe Trump pe tema Coreei de Nord
În ceea ce privește conflictul Statelor Unite cu Coreea de Nord, consilierul pe probleme strategice l-a contrazis pe președintele Donald Trump, care a amenințat Phenianul cu „foc și furie”.
„Nu există o soluție militară la amenințările nucleare ale Coreei de Nord. Uitați de asta. Până când nu rezolvă cineva ecuația care arată că 10 milioane de persoane care locuiesc în Seoul ar muri în primele 30 de minute, în cazul unui atc cu arme convenționale, nu știu despre ce vorbbiți. Nu avem nicio soluție militară”, a spus Bannon.
Bannon, atacat de fostul director de comunicare Scaramucci
Cofondatorul revistei American Prospect a precizat că nu a vorbit cu Bannon anterior și că nu au discutat despre posibilitatea ca informațiile să fie rămână confidențiale,
Și Anthony Scaramucci a fost concediat, recent, de la conducerea departamentului de comunicare al Casei Albe, după ce a sunat un reporter și a lansat critici dure la adresa mai multor persoane din Administrația Trump, între care și Bannon.
De-a lungul mandatului de consilier pe probleme strategice a fost criticat, pe motiv că a eșuat să implementeze interdicția de călătorie a cetățenilor din mai multe țări. Totodată, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Ivanka Trump și Jared Kushner ar fi dorit revocarea sa. Pe de altă parte, Donald Trump a declarat, într-o conferință: „Îmi place Steve Bannon. E prieten cu mine”.