13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialSpania se pregătește să suspende autonomia Cataloniei. Guvernul Rajoy s-a întrunit de...

Spania se pregătește să suspende autonomia Cataloniei. Guvernul Rajoy s-a întrunit de urgență

Guvernul spaniol a respins, ieri, amenințarea liderului separatist catalan, Carles Puigdemont, că va declara independența în mod explicit dacă nu începe dialogul. Cabinetul s-a reunit de urgență pentru acest weekend, urmând a stabili primele măsuri de suspendare, totală sau parțială, a autonomiei provinciei.

Unele măsuri de limitare a puterilor catalane au fost luate. Madridul a preluat deja controlul asupra finanțelor publice din Catalonia. Cele două bănci majore, Sabadell și CaixaBank, și-au mutat sediile în afara Cataloniei, printr-un decret dat la 6 octombrie.

Madridul a desfășurat mii de trupe de securitate, iar șeful poliției catalane, Josep Lluis Trapero, se află sub interdicția de a părăsi Spania, fiind sub anchetă pentru că nu a dat ordin să ajute Garda Civilă spaniolă în acțiunile față de masivul protest pro-independență din Barcelona. 

De asemenea, liderii separatiști Jordi Sanchez, președintele Adunării Generale Catalane, și Jordi Cuixart, președintele Omnium Cultural, au fost arestați, fără posibilitatea de a plăti cauțiune, pentru rolul avut în organizarea referendumului pentru independență de la 1 octombrie.

Decizia lui Carles Puigdemont de a declara în mod explicit independența în lipsa unui dialog a venit cu câteva minute înainte de expirarea termenului dat de premierul spaniol Mariano Rajoy. „Dacă Guvernul central persistă în a refuza dialogul și continuă represiunea, Parlamentul catalan va vota declararea oficială a independenței“, a scris Puigdemont.
Drept răspuns, Guvernul de la Madrid a convocat sesiune de urgență sâmbătă, pentru a activa articolul 155 din Constituția Spaniei, care permite autorităților centrale să preia puterile oricăreia dintre cele 17 provincii autonome. 

Activarea art. 155 este o acțiune fără precedent pentru o țară a Uniunii Europene dată exemplu pentru modul democratic de guvernare, cu regiuni autonome alcătuind „o țară indivizibilă“. De aceea referendumul pentru independența Cataloniei a fost considerat din start un act neconstituțional, iar autoritățile centrale au încercat să-l împiedice.
„În ciuda tuturor eforturilor noastre de a demara un dialog, faptul că răspunsul vostru este să anulați autonomia demonstrează că n-ați înțeles problema“, a transmis Carles Puigdemont.

Marea Britanie nu va recunoaște independența

Premierul britanic, Theresa May, i-a dat asigurări omologului spaniol, Mariano Rajoy, că Regatul Unit nu va recunoaște declarația de independență a Cataloniei. Cei doi lideri au discutat telefonic despre situația actuală din Catalonia. „Prim-ministrul a repetat că Marea Britanie consideră clar că referendumul nu a avut o bază legală și că orice declarație unilaterală de independență este incompatibilă cu statul de drept. May a adăugat că Marea Britanie nu va recunoaște o asemenea declarație de independență“, a afirmat un purtător de cuvânt al Guvernului britanic. 

La rândul său, premierul scoțian, Nicola Sturgeon, a amânat referendumul privind independența până după ce se va clarifica problema Brexit-ului. Însă a lansat un apel către autoritățile spaniole, în discursul de încheiere a Congresului Partidului Național Scoțian (SNP), „să respecte dreptul catalanilor de a-și decide propriul viitor“. În cursul acestui congres, partidul separatist a adoptat o moțiune, sprijinind inițiativa unilaterală în vederea independenței Cataloniei și cerând Madridului „să respecte votul masiv în favoarea DA“.  

 

Nu toți catalanii sunt pentru independență

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă