Pentru prima oară de la instaurarea monarhiei constituţionale în Spania, în 1978, un membru al familiei regale spaniole se află pe banca acuzaţilor. Cristina de Bourbon şi soţul ei, Inaki Urdangarin, fost medaliat olimpic au ajuns luni, 11 ianuarie, la tribunal, cu o jumătate de oră după deschiderea procesului, la Palma de Mallorca, în arhipelagul Baleare, unde vor compare alături de alţi 16 acuzaţi în aceeaşi afacere de deturnare de fonduri. Inaki Urdangarin riscă 19,5 ani de închisoare.
Peste 500 de ziarişti au fost acreditaţi să urmărească dechiderea procesului, evenimentul „people” al acestui început de an. Prima zi de audiere nu a abordat decât probleme preliminare, acuzaţii nu vor începe declaraţiile decât la 9 februarie. Procesul are loc în Palma de Mallorca, locul unde a început totul. Anchetând în 2008 finanţarea velodromului Palma Arena, una din marile nebunii ale bulei imobiliare spaniole, judecătorul Jose Castro, care a anchetat întreaga afacere, a căzut peste contracte suspecte făcute prin Institutul Noos cu regiunile Baleare şi Valencia, pentru organizarea unui congres legat de sport. Acel congres a dat naştere unei emisii de facturi false prin societăţi-ecran, între care Aizoon, deţinută de Cristina şi soţul ei.
Cea de-a doua fiică a lui Juan şi Sofia, Cristina de Bourbon este acuzată că a disimulat fiscului venituri provenite din deturnarea a 6 milioane de euro din fonduri publice, reproşată lui Inaki Urdangarin şi unui asociat al acestuia. Ea a susţinut mereu că nu ştia nimic despre aceste afaceri şi avea o încredere oarbă în soţul ei. Căsătoriţi de 18 ani, ea refuză să divorţeze în pofida presiunilor Casei Regale, care încearcă să limiteze efectele toxice ale afacerii pentru monarhie.
Retrasă la Geneva
Cristina Federica Victoria Antonia de la Tres Sainte Trinite de Bourbon şi Grecia, fiica mai mică a regelui Juan Carlos – care a abandonat tronul în favoarea fiului său, actualul rege Felipe al VI-lea – şi-a aniversat 50 ani în iulie, la Geneva, unde ea s-a retras din august 2013 cu soţul ei şi cei patru copii. Multă vreme, ea a fost unul din cei mai populari membri ai familiei regale spaniole. În octombrie 1997, când s-a căsătorit cu Inaki Urdangarin, fiul unui bancher basc şi al unei aristocrate belgiană, un an după ce se întâlniseră la Jocurile Olimpice din Atlanta, peste 200.000 de persoane au venit să aclame tânărul cuplu la porţile catedralei din Barcelona. În iunie, fratele ei, regele Felipe i-a retras titlul de ducesă de Palma, pe care tatăl ei, Juan Carlos i-l oferise în 1997 drept cadou de căsătorie. De doi ani, cei doi fraţi nu mai petrec Crăciunul împreună şi Felipe al VI-lea continuă să păstreze distanţa.
La Geneva, în apartamentul din strada Granges, Cristina de Bourbon duce o viaţă relativ liniştită. Mama ei, fosta regină Sofia şi sora sa, Infanta Elena, o vizitează cu regularitate. Ea lucrează pentru fundaţia La Caixa, a treia entitate financiară spaniolă, care a creat pentru ea un post pe măsură în Elveţia, şi pentru reţeaua Aga Khan pentru dezvoltare (AKDN), imamul filantropic fiind o veche cunoştinţă a fostului rege al Spaniei, Juan Carlos. În ce îl priveşte pe Inaki Urdangarin, fără slujbă, fără remuneraţie, se spune că găteşte, face curse pentru familie şi nu se întâlneşte cu multă lume.
Spălare de bani
Foiletonul judiciar durează de patru ani. La sfârşitul lui decembrie 2011, Urdangarin şi fostul său asociat Diego Torres au fost acuzaţi că au supraevaluat contractele semnate între 2004 şi 2006 prin Institutul Noos, o fundaţie cu scop ne-lucrativ, axată pe organizarea de evenimente sportive şi aflată în centrul scandalului, pe care cei doi o conduceau cu guvernele regionale din Baleare şi din Valencia. Potrivit acuzaţiilor, beneficiile erau repartizate între mai multe societăţi-ecran, între care Aizoon, proprietate a Cristinei şi a lui
Inaki, care finanţa cheltuielile personale ale cuplului, călătoriile sau cursuri de dans. Inaki Urdangarin este judecat pentru deturnare de fonduri, fraudă fiscală, trafic de influenţă, escrocherie şi spălare de bani. Procurorul a cerut pentru el o pedeapsă de 19,5 ani de închisoare şi 16,5 pentru Diego Torres. Fost profesor de gestionare a întreprinderilor, Torres a susţinut că regele Juan Carlos era la curent cu afacerile fundaţiei Noos.
În acest proces, o singură asociaţie de extremă dreapta, Manos Limpias (Mâini curate) reprezintă acuzaţia publică, dreptul spaniol permiţând sesizarea justiţiei de către o organizaţie neimplicată, nici victimă într-o afacere. Manos Limpis cere opt ani de închisoare.
Scandalul de corupţie a afectat enorm familia regală spaniolă şi a fost un factor în abdicarea regelui Juan Carlos în 2014, când reputaţia Coroanei era la cel mai jos nivel, după decenii.