Croația și Slovenia nu au reușit să ajungă la un acord privind punerea în aplicare a unei hotărâri internaţionale de arbitraj într-o dispută de lungă durată privind graniţa, care a provocat tensiuni între statele vecine din cadrul Uniunii Europene, potrivit Mediafax.
Prim-miniştrii sloveni şi croaţi, Miro Cerar şi Andrej Plenkovic, s-au întâlnit pentru prima dată după ce Curtea de Arbitraj International de la Haga a acordat Sloveniei, în luna iunie, acces neîngrădit la Marea Adriatică şi a decis în privinţa altor litigii de frontieră care datau din 1991, după destrămarea Iugoslaviei.
Andrej Plenkovic a reiterat faptul că Croaţia nu va pune în aplicare decizia instanţei de arbitraj şi a insistat că problemele teritoriale ar trebui să fie rezolvate între cele două state.
"Pentru Slovenia, hotărârea Curţii de Arbitraj este definitivă şi obligatorie. Este important ca ambele părţi să respecte linia de graniţă stabilită de Curtea de Arbitraj", a declarat Miro Cerar.
Premierul sloven a precizat că "este probabil" ca ţara sa să se adreseze Comisiei Europene, structură executivă a Uniunii Europene, pentru punerea în aplicare a hotărârii.
Cele două ţări au fost de acord cu arbitrajul internaţional în 2009, după care Slovenia şi-a abandonat opoziţia faţă de aderarea Croaţiei la UE. Învocând încălcări ale regulilor de către Slovenia, Croaţia a ieşit din acest proces de arbitraj în 2015 şi nu recunoaşte constatările instanţei.
"Procesul de arbitraj a fost contaminat şi corupt. Acesta este motivul pentru care Croaţia a părăsit procesul de arbitraj", a justificat premierul croat Andrej Plenkovic, care a precizat că va continua dialogul cu Slovenia.