5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialSituația Greciei, încă incertă. Ce spun liderii UE

Situația Greciei, încă incertă. Ce spun liderii UE

Reuniunea Eurogrupului pe tema situaţiei economice a Greciei s-a încheiat, joi seară, fără niciun acord, informează Mediafax.

„Există în continuare mari diferenţe de poziţii. Nu s-au înregistrat progrese, reprezentanţii Greciei au făcut paşi înapoi”, a declarat Wolfgang Schaeuble, ministrul german al Finanţelor.

Citește și: Grecia se afundă în datorii. Băncile elene și-au majorat semnificativ împrumuturile de la BCE

O nouă reuniune este programată sâmbătă, la iniţiativa cancelarului Germaniei, Angela Merkel, care speră să se ajungă la un acord până luni.

„Uşa rămâne deschisă pentru ca Grecia să accepte propunerile creditorilor”, a declarat Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup.

„Vom continua discuţiile până la găsirea unei soluţii”, a dat asigurări Yanis Varoufakis, ministrul de Finanţe al Greciei.

Fondul Monetar Internaţional a exprimat o atitudine optimistă. „Grecia probabil va rambursa circa 1,5 miliarde de euro până la scadenţa din 30 iunie, pentru a nu intra în incapacitate de plăţi. Aşteptăm plata acestei tranşe până pe 30 iunie, autorităţile elene ne-au asigurat în acest sens”, a afirmat Gerry Rice, purtătorul de cuvânt al FMI.

Reprezentanţii Greciei şi cei ai Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI au trimis joi dimineaţă miniştrilor de Finanţe din zona euro propuneri separate care să servească ca bază a unui acord de reluare a finanţării. Cele trei instituţii creditoare au stabilit în unanimitate un set de propuneri care au fost trimise miniştrilor de Finanţe din zona euro, chiar dacă oficialii eleni nu le acceptă, a spus o sursă europeană.

Citește și: Criza datoriilor elene, tranșată de președintele CE și premierul Greciei

Grecia a trimis propriile propuneri, a confirmat un oficial guvernamental elen. „Dacă acest document nu este acceptat de miniştrii de Finanţe, atunci va trebui să ne gândim să pregătim alternative. Ca întotdeauna, am încredere că va fi un acord, dar devine tot mai dificil cu fiecare minut care trece”, a declarat ministrul austriac de Finanţe, Hans Joerg Schelling.

Strategia creditorilor reflectă exasperarea faţă de refuzul premierului elen Alexis Tsipras de a face compromisuri în privinţa reformelor esenţiale în domeniul pensiilor, pieţei muncii, salariilor şi taxelor. Oficiali eleni apropiaţi negocierilor susţin că Guvernul a făcut deja compromisuri, oferind majorarea unor taxe şi a contribuţiilor pentru pensii.

În opinia lor, creditorii demonstrează lipsă de voinţă pentru încheierea acordului, prin modificarea estimărilor referitoare la veniturile generate de schimbări, fiind dificil să se ajungă la o ofertă acceptabilă. În lipsa unui acord în următoarele 48 de ore, şansele ca Grecia să evite incapacitatea de plată pe o datorie de 1,54 miliarde de euro către FMI, scadentă în 30 iunie, par reduse. Un astfel de eşec ar putea amplifica retragerile de fonduri din băncile elene şi ar putea determina impunerea unui control al circulaţiei capitalului.

Grecia mai are de primit 7,1 miliarde de dolari din programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro care expiră pe 30 iunie.

Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă