3.1 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialScurgere de date catastrofală în Suedia. Informaticieni români neverificați au primit acces...

Scurgere de date catastrofală în Suedia. Informaticieni români neverificați au primit acces la informații confidențiale. Ar putea fi deconspirați agenți secreți

Premierul suedez, Stefan Lofven, a anunțat luni începerea unei anchete privind o scurgere de date calificată drept "un dezastru", care "a expus Suedia și cetățenii suedezi la riscuri", transmit Reuters și France Presse citate de Agerpres.

Breșa de securitate, care ar putea duce la dezvăluirea identității unor agenți secreți, a fost creată prin decizia agenției naționale de transport de a externaliza serviciile informatice către IBM Suedia, în 2015. Contractul a fost încheiat rapid, ocolindu-se anumite legi și proceduri interne, a recunoscut noul director al agenției, Jonas Bejfvenstam.

IBM a subcontractat o parte din servicii, iar astfel au primit acces la registrul permiselor de conducere informaticieni din România și Cehia care nu erau autorizați din punct de vedere al securității.

Deși nu este nouă, problema a fost semnalată abia recent de presa suedeză. Sâmbătă, forțele armate au arătat că ar putea să fost compromisă și securitatea unor informații despre personalul și vehiculele militare, despre planurile de apărare și de urgență. Poliția secretă a afirmat că situația este gravă, dar poate fi gestionată.

Luni, prim-ministrul Lofven a declarat că un colaborator l-a informat despre scurgerea de date abia în ianuarie, deși ministrul apărării, Peter Hultqvist, și ministrul de interne, Anders Ygeman, știau încă din 2016, iar ministrul justiției, Morgan Johansson, chiar din 2015.

Agenția suedeză de transport a informat că nu deține un registru al vehiculelor militare și că nu există indicii că datele la care au avut acces persoane neautorizate ar fi fost folosite în mod abuziv. Fosta directoare a agenției de transport, Maria Agren a demisionat în ianuarie, fără a explica motivele. Ulterior, ea a recunoscut că au fost încălcate reguli privind procesarea datelor și a acceptat să plătească o amendă de 70.000 de coroane (aproximativ 7300 de euro).

IBM Suedia a refuzat să comenteze, afirmând că nu discută niciodată public problemele clienților.

Opoziția a anunțat că ar putea cere o moțiune împotriva a trei miniștri.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Amenzi record în industria alimentară: ANSVSA a aplicat sancțiuni de 1,6 milioane de lei

Controalele au fost desfășurate în luna octombrie, la nivel național și s-au soldat cu peste 300 de sancțiuni contravenționale și avertismente Inspectorii Autorității Naționale Sanitare...

Donald Trump l-a desemnat oficial pe Marco Rubio pentru a fi secretar de stat al SUA

Donald Trump l-a nominalizat, miercuri, pe senatorul din Florida, Marco Rubio, pentru funcția de secretar de stat, potrivit nypost.com. „Marco este un lider extrem de...

Marcel Ciolacu îi cere demisia lui Ioan Chirteș, președintele Comisiei pentru controlul SRI

Premierul Marcel Ciolacu îi cere miercuri demisia preşedintelui Comisiei pentru controlul SRI, Ioan Chirteş, după afirmaţiile sale privindu-l pe George Simion, el arătând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă