Responsabilii turci au negat până acum orice tensiuni între preşedintele Erdogan şi premierul Davutoglu, dar în ultimele zile acestea au fost evidente şi ruptura s-a produs.
Premierul Davutoglu a confirmat ieri că va părăsi postul din fruntea guvernului luna viitoare şi a precizat că „AKP intră de acum într-o nouă eră“. Înlăturarea sa ar putea destabiliza partidul, la putere din 2002, cu largi repercusiuni în timp ce Turcia traversează mai multe crize de amploare – ameninţarea jihadistă, reluarea conflictului kurd, războiul din Siria, afluxul de refugiaţi.
Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator), la putere va ţine un congres extraordinar la 22 mai în cadrul căruia se va consemna că actualul preşedinte al partidului, premierul Ahmet Davutoglu, nu va cere un nou mandat în fruntea partidului. Davutoglu a fost primit miercuri seară de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, o întâlnire săptămânală care are loc de obicei joia. Nu s-a aflat nimic despre ce s-a discutat o oră şi jumătate. Când a fost ales preşedinte în august 2014, după trei mandate de premier, Erdogan l-a desemnat ca succesor pe docilul Ahmet Davutoglu, fost şef al diplomaţiei. Dar universitarul de formaţie, şi orator inflamant, şi-a trasat, puţin câte puţin, un loc pe scena politică turcă, în special în timpul negocierilor din ultimele săptămâni în cadrul acordului cu Bruxelles asupra migranţilor. Comisia Europeană a deschis calea, miercuri, exceptării de la vize pentru turcii care călătoresc în Europa. Decizia marchează o victorie pentru premierul Davutoglu, aflat la originea acestei propuneri istorice, pe care nu a discutat-o în prealabil cu preşedintele Erdogan. Potrivit media turcă şi observatorilor politici, acest succes riscă să îi facă probleme lui Davutoglu, ale cărui divergenţe cu şeful statului sunt tot mai flagrante.
Un premier „prea popular“
Contracararea acestei popularităţi crescânde nu a întârziat să apară. Pe 29 aprilie, instanţa conducătoare a AKP i-a retras preşedintelui partidului, Ahmet Davutoglu, puterea de a numi responsabilii partidului la scara provinciilor şi a districtelor. Decizia a fost percepută ca rezultatul unei campanii emanând de la Erdogan, vizând sabotarea autorităţii lui Davutoglu. Dacă acesta conduce oficial AKP, Erdogan este cel care se află peste întregul partid în calitate de şef de stat şi dispune de numeroşi fideli în sânul acestei formaţiuni politice pe care a fondat-o în 2001.
Îndepărtarea lui Ahmet Davutoglu de la şefia AKP poate va pune capăt tensiunilor şi divergenţelor tot mai perceptibile în ultimul timp între Davutoglu şi Erdogan, care conduce ţara de un an şi jumătate. Erdogan nu a apreciat deloc politica de „cavaler singuratic“ a premierului său la Bruxelles asupra dosarului migraţiei. Potrivit presei, Davutoglu, fără să se refere la Erdogan, ar fi propus cancelarului german, Angela Merkel, ca Turcia să preia toţi refugiaţii sosiţi în Grecia după 20 martie. Cotidianul Cumhuriyet preciza că anumiţi responsabili din serviciile secrete, din armată, din ministerul de Externe, au devenit partizani ai premierului, ceea ce a avut ca efect „alimentarea îngrijorărilor în anturajul prezidenţial“.
Potenţialii succesori ai lui Ahmet Davutoglu sunt numeroşi, dar presa citează des două nume – Binali Yldirim, actual ministru al Transporturilor, şi Berat Albayrak, ministrul Energiei şi ginerele şefului statului.