Militantul şi eruditul chinez Teng Biao a fugit din China cu familia, pentru a scăpa de cea mai dură perioadă de represiune politică de după zilele care au urmat masacrului din Piaţa Tienanmen în 1989.
Un an după evadarea lor spectaculoasă prin Asia de Sud-Est, familia Teng s-a reunit în New Jersey şi face parte dintr-o comunitate, ce creşte rapid, de militanţi şi universitari exilaţi care simt că nu mai există loc pentru ei în China lui Xi Jinping. Jerry Cohen, expert în spaţiul chinez, care a oferit ajutor unui număr mare de noi veniţi, declară că anul trecut s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de cercetători ca Teng care caută refugiu în SUA.
Preşedintele Xi Jinping este acuzat că supervizează o represiune fără precedent care vizează reducerea la tăcere a opoziţiei faţă de Partidul Comunist. Când Xi a venit la putere, în noiembrie 2012, unii observatori sperau ca domnia sa de 10 ani să inaugureze o perioadă de reforme politice şi economice. Dar ascensiunea liderului chinez a marcat debutul a ceea ce numeroşi analişti numesc o represiune fără precedent. Militanţi, ziarişti, bloggeri, feministe, militanţi sindicali, şefi religioşi şi avocaţi pentru drepturile omului au fost interogaţi, hărţuiţi sau chiar dispăruţi şi închişi. Universitarii liberali sunt de asemenea sub o presiune constantă.
În pofida faptului că fiica lui Xi Jinping a studiat la Harvard, o serie de decrete ale Partidului Comunist au ordonat o epurare a ideilor liberale occidentale „ostile“ ca democraţia şi primarea dreptului în campusurile chineze. Ca unul din cei mai importanţi avocaţi pentru drepturile civile din China, Teng se afla în ochiul furtunii şi chiar înaintea venirii la putere a lui Xi era supravegheat şi arestat la domiciliu. Majoritatea universitarilor chinezi care s-au stabilit pe sol american evită să atragă atenţia nedorită a poliţiei secrete chineze.