Regiunea germană Bavaria a solicitat ajutor din restul țării, după ce a devenit un punct major de sosire a imigranţilor din Orientul Mijlociu şi Africa în Europa, informează Mediafax.
Trenuri pline cu imigranţi care vin din Grecia, prin Europa de Est, pe ruta balcanică, au început să sosească în Germania, destinaţia favorită a celor mai mulţi dintre ei.
Citește și: Aflux de imigranți în Grecia
Chiar dacă Germania se aştepta să primească aproximativ 800.000 de imigranţi anul acesta, sosirea în număr atât de mare a fost un şoc. „Bavaria nu poate face faţă singură”, a declarat ministrul Afacerilor sociale din acest land, Emilia Mueller.
„Numărul solicitanţilor de azil care sosesc explodează”, a adăugat ea.
Ministrul a precizat că aproximativ 2.000 de imigranţi soseau zilnic în landul Bavaria în ultima perioadă, dar de câteva zile numai în oraşul Munchen sosesc circa 1.500 zilnic. Autorităţile deja depun eforturi pentru a distribui imigranţii în tot landul Bavaria, pentru a împărţi costurile.
Landul Baden-Wuerttemberg a promis deja că va ajuta, iar autorităţile discută cu oficialii companiei feroviare pentru a vedea ce opţiuni există pentru a le permite imigranţilor să călătorească de la început spre alte părţi ale Germaniei.
Ministrul german al Muncii, Andrea Nahles, a precizat că din cauza valului de imigranţi sunt necesare mai multe fonduri pentru programe sociale şi de integrare a acestora în câmpul muncii.
Ea a cerut între 1,8 şi 3,3 miliarde de euro în plus pentru astfel de cheltuieli, precizând că suma necesară până în 2019 s-ar putea ridica la şapte miliarde de euro.
Ministrul a apreciat că Germania ar putea beneficia de pe urma numărului mare de imigranţi, integrându-i în câmpul muncii. „Ei sunt plini de motivaţie şi au nevoie să muncească”, a declarat ea.
Oficialii se aşteaptă însă la noi sosiri zilele următoare. Autorităţile din Salzburg, Austria, au anunţat că 2.000 de imigranţi se îndreaptă spre Germania după ce şi-au petrecut noaptea în gara de acolo.
La Budapesta, oficialii au blocat accesul imigranţilor în gara Keleti, 5.000 de persoane fiind astfel împiedicate să plece. În Cehia, 200 de imigranţi care se îndreptau spre Germania au fost daţi jos din trenuri.