11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialReacții internaționale la atentatul terorist de la Westminster. Donald Trump Jr. n-a...

Reacții internaționale la atentatul terorist de la Westminster. Donald Trump Jr. n-a scăpat ocazia să-l ironizeze pe primarul musulman al Londrei

Donald Trump Jr. l-a ironizat pe primarul Londrei, Sadik Khan, care, într-un interviu dat pentru Evening Standard, în septembrie anul trecut, a spus că locuitorii marilor orașe trebuie să fie pregătiți pentru incidente teroriste care se pot întâmpla când oamenii se așteaptă mai puțin. „Asta înseamnă să fii vigilent, să ai forțe de poliție care să fie conectate la comunitate, înseamnă că forțele de securitate trebuie să fie pregătite, dar mai ales înseamnă să faci schimb de idei și de experiență în acest domeniu cu alte țări. „Glumești!”, a comentat Trump Jr. postând interviul pe Twitter.

Însă președintele SUA, Donald Trump, a sunat-o pe Theresa May și a asigurat-o de întregul sprijin al SUA. Totodată el a felicitat forțele de ordine pentru răspunsul imediat, care a împiedicat extinderea tragediei. Primarul Londrei, Sadik Khan, a mulțumit autorităților pentru modul rapid în care s-a pus în acțiune, stopând teroristul, care miza pe atacul-surpriză pentru a face cât mai multe victime.

Fostul minstru de Externe din Polonia, Radek Sikorski, tocmai se urcase într-un taxi, plecând de la Westminster, când s-a produs atentatul. Imediat ce a văzut oamenii căzuți la pământ, șoferul de taxi a anunțat serviciul de urgență. Sikorski a apreciat rapiditatea intervenției forțelor de ordine și a serviciului de ambulanțe. „Totul s-a întâmplat atât de repede, încât nu a fost timp nici să te sperii”, a declarat Sikorski pentru televiziunea poloneză N24.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a condamnat atacul sângeros de la Londra, transmițând condoleanțe poporului britanic într-o telegramă adresată premierului Theresa May. 
„Execrabilul atac terorist trebuie să ne aducă aminte de provocările la adresa securității cu care au de-a face societățile noastre”, a scris Rajoy. „Trebuie să rămânem uniți în fața unor astfel de amenințări care ne afectează  pe toți în mod egal și în fața cărora nu există bariere.”

Israelul și-a exprimat solidaritatea cu poporul britanic, cu familiile victimelor și cu Guvernul de la Londra. „Teroarea este teroare oriunde se petrece și vom lupta neobosiți împotriva acesteia”, a declarat adjunctul ministrului de Externe, Tzipi Hotovely.

Președintele Franței, Francois Hollande, și cancelarul german, Angela Merkel, și-au exprimat sprijinul și înțelegerea pentru ceea ce simte poporul britanic, ambele țări având experiențe tragice în privința atentatelor teroriste. „Și noi suntem îngrijorați de terorism”, a declarat Hollande. „Franța, care a fost atât de tare lovită, știe ce suferă poporul britanic”, a spus Hollande. Ministrul francez de Interne, Matthias Fekl, a adăugat că a fost lovit „un mare simbol al democrației” și a oferit ajutorul Franței. 
„Germania și poporul german stă alături de Marea Britanie în lupta împotriva oricărei forme de terorism”, a declarat Angela Merkel.

Purtătorul de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a exprimat simpatia față de cei răniți în atentatul de la Londra și față de familiile celor decedați, transmițând condoleanțe acestora. Totidată, a subliniat necesitatea unei cooperări globale împotriva terorismului. 

Parlamentul Scoției a suspendat dezbaterea asupra unui al doilea referendum privind independența, în semn de solidaritate cu Parlamentul de la Londra, ținta vizată de un atac terorist. Premierul scoțian, Nicola Sturgeon, a scris pe Twitter că este alături de colegii din Westminster care au trecut prin acest incident îngrozitor.
Ministrul italian de Interne, Marco Minniti, va convoca joi pe responsabilii serviciilor secrete pentru a discuta riscul unor atentate teroriste, după cel petrecut la Londra. Securitatea italiană era deja în alertă pentru summit-ul UE de la Roma. Autoritățile italiene s-au pregătit pentru eventuale violențe la Roma, când s-au anunțat marșuri atât proeuropene, cât și anti-UE.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă