Căderea constantă a preţurilor la petrol a provocat schimbări în previziunile economice la nivel mondial. Analiştii sunt îngrijoraţi, unii experţi estimând că un preţ sub 60 dolari ar duce la o posibilă dispariţie a cartelului OPEC.
După decizia OPEC de a nu reduce producţia de petrol în lunile următoare, rari sunt experţii care mai cred într-o redresare a preţului aurului negru. În ultimele zile, numeroase bănci au revizuit la bază previziunile lor, perspectivele economice mondiale, în special provenite din China, rămânând sumbre
. Astfel, miercuri OPEC a revizuit previziunile sale privind cererea pentru propria producţie în 2015, la 28,9 milioane barili pe zi, cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani. Se ştie că OPEC a decis luna trecută să nu reducă producţia, în pofida scăderii cursului. Arabia Saudită s-a aflat în fruntea unei ofensive contra producţiei americane de petrol de şist care a instalat degringolada părţii de piaţă a cartelului. Mulţi experţi au vorbit atunci de un război secret al petrolului între saudiţi şi americani, Riadul refuzând să acţioneze contra scăderii cursului petrolului brut pentru a-şi slăbi adversarii americani, ruşi şi iranieni. O strategie considerată periculoasă.
Petrolul de şist american are nevoie de un curs relativ mare pentru a fi rentabil. Or, decizia OPEC de menţinere aproducţiei la 30 milioane barili pe zi a accentuat căderea cursului, diminuat cu 40% față de iunie. Miercuri, brentul din Marea Nordului a trecut sub 65 dolari, un nou prag minim. Organizaţia a revăzut previziunile din cauza perspectivelor economice mai slabe în Europa şi în Asia şi se aşteaptă la o creştere a producţiei ţărilor nemembre OPEC şi a celor care exportă petrol de şist.
Tendinţe imprevizibile
OPEC a menţionat că producţia ar pu-tea încetini dacă preţurile rămân scăzute. „Dacă actuala scădere a preţului la petrolul brut continuă o perioadă îndelungată, va avea un impact asupra previziunilor pentru 2015 a producţiilor ţărilor non-OPEC, în special asupra creşterii prevăzute la petrolul de şist.“
Organizaţia se aşteaptă ca producţia ţărilor nemembre ale cartelului să crească, pentru a atinge 1,36 milioane barili pe zi în 2015, sub presiunea SUA. Experţii occidentali au precizat că preţul revenit la petrolul de şist american se apropie de 30 dolari barilul şi este net sub preţul de 80 dolari care figurează în bugetul saudit. Or, saudiţii nu vor putea determina o cădere mai mare a cursului de teama unei „revoluţii colorate“.