Vânzările de armament fabricat în Federaţia Rusă continuă să crească datorită cheltuielilor militare ale Moscovei, în timp ce bugetele alocate altor armate sunt afectate, a anunţat luni Centrul de Cercetare Internaţională pentru Pace de la Stockholm (Sipri), relatează AFP, preluat de Mediafax.
"Creşterea notabilă a vânzărilor grupurilor ruseşti de armament atât în 2012, cât şi în 2013, este datorată în mare parte întreruperii investiţiilor în echipament militar de către Guvernul rus în anii 2000", a declarat Siemon Wezeman, un cercetător de la Sipri, citat într-un comunicat. Cifra de afaceri a marilor întreprinderi ruseşti din acest sector a crescut cu 20% în 2013.
În schimb, pentru cele 100 cele mai mari grupuri de apărare din lume (fără cele chinezeşti), ea a scăzut al treilea an consecutiv, cu 2%, la 402 miliarde de dolari. În lipsa unor date fiabile, Sipri exclude din studiul său societăţile chinezeşti, care profită, totuşi, de al doilea cel mai mare buget militar din lume.
Almaz-Antey, numărul 12 mondial, ar putea să intre în Top 10, "în care se află exclusiv producători americani sau europeni, de la sfârşitul Războiului Rece", relevă Sipri. Retragerea trupelor americane din Afganistan şi Irak a fost unul dintre motivele scăderii cu 4,5% a vânzărilor grupurilor americane. Însă acestea sunt reprezentate de şase firme în Top 10, între care şi Lockheed Martin, care a rămas numărul unu în 2013, urmat de Boeing.
În perioada 2003-2014, Rusia practic şi-a dublat bugetul militar – al treilea la nivel mondial potrivit Sipri. Occidentalii îi impun un embargo asupra armelor din cauza anexării Crimeei şi susţinerii separatiştilor proruşi în estul Ucrainei.