Un raport de anchetă privind atentatele din Bruxelles arată că aeroportul Zaventem nu avea un plan de criză în cazul unui atac terorist. Totodată, în document se precizează că modul în care seriviciile de urgență au comunicat a fost un „eșec total”, informează AFP, citat de Agerpres.
Comisia de anchetă parlamentară belgiană a criticat dur modul în care serviciile de urgență au gestionat situația și comunicarea, în primele ore după atentate, potrivit unui prim raport, încă confidenţial, publicat de televiziunea publică RTBF.
„Pe 22 martie, a existat un eşec total în ceea ce priveşte comunicarea”, afirmă raportorii Comisiei de anchetă, dând exemplu reţeaua de radio Astrid a poliţiei şi serviciilor de ajutor, saturată până în punctul în care un sfert (23%) din cele 34.000 de încercări de comunicare au eşuat în acea zi.
Raportul recomandă de asemenea o revizuire în profunzime a funcţionării centrului de criză şi critică congestia reţelei de telefonie mobilă, „complet saturată”. „În practică, serviciile de urgenţă au fost nevoite de multe ori să recurgă la soluţii creative”, precizează raportul, în timp ce, potrivit rapoartelor mass-media, paramedicii şi pompierii au folosit uneori aplicaţii precum WhatsApp pentru a se coordona.
Şi, spre deosebire de ceea ce a fost planificat pentru metrou, „planurile specifice ale aeroportului au fost proiectate în primul rând pentru a face faţă unei catastrofe” de tip „prăbuşirea unui avion”, care este „din punct de vedere statistic riscul cel mai crescut”, potrivit Comisiei de anchetă.
„Aceste planuri nu includ componenta specifică consacrată terorismului” şi acest aspect nu a fost prevăzut în exerciţiile de pregătire a personalului de salvare de pe aeroportul Bruxelles- Zaventem, afirmă raportul. Comisia de anchetă insistă asupra faptului că planul de criză al aeroportului să fie „actualizat de urgenţă” pentru a lua în considerare dezastrele non-aeriene şi care se pot produce în zonele accesibile publicului.
Versiunea finală a raportului urmează să fie publicată înainte de 21 iulie.
Revendicate de gruparea Stat Islamic (SI) şi comise de aceeaşi celulă care a comis atentatele de la Paris în noiembrie 2015, aceste atacuri sinucigaşe au făcut 32 de morţi pe aeroportul şi la metroul din Bruxelles.