10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialQatarul solicită Guvernului Marii Britanii să intervină în disputa dintre statele din...

Qatarul solicită Guvernului Marii Britanii să intervină în disputa dintre statele din zona Golfului

Șeful diplomației din Qatar, Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, a solicitat Guvernului de la Londra să condamne embargoul impus statului de câteva țări vecine din regiune, în contextul unei crize regionale fără precedent, informează cotidianul The Guardian, potrivit Mediafax.

Mohammed bin Abdulrahman al-Thani i-a cerut, luni, ministrului de Externe britanic, Boris Johnson, să intervină în criza din Golf. ”Cerem SUA, Marii Britanii şi celorlalte state să condamne măsurile ilegale, precum instituirea embargoului aerian”, a declarat ministrul de Externe al Qatarului.

Qatarul se confruntă cu un embargo diplomatic şi economic impus de Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite şi Egipt, sub justificarea că Guvernul de la Doha finanţează organizaţiile teroriste.

Thani a afirmat că acuzaţiile au scopul de a limita independenţa politicii externe a Qatarului. El a insistat asupra faptului că embargoul impus reprezintă o încălcare a normelor de drept internaţional. Totodată, Thani este de părere că embargoul produce efecte umanitare dezastruoase, din moment ce familii întregi sunt divizate din cauza interdicţiilor aeriene.

”Nu cerem nici unei ţări să fie de partea cuiva, cerem doar să se admită faptul că embargoul contravine dreptului internaţional”, a afirmat Thani.

Disputa regională are potenţialul de a distruge relaţiile din zona Golfului şi să consolideze poziţia Iranului, care în mod tradiţional Teheranul este considerat un rival major al statelor din Golf în această regiune. Iranul s-a oferit să trimită alimente în Qatar, însă Doha a refuzat ajutorul primit.

Thani este de părere că organizaţia regională Consiliul de Cooperare din Golf nu va avea capacitatea să revină la normal.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă