13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Președintele Trump revine cu o declarație mai dură, după ce a...

VIDEO. Președintele Trump revine cu o declarație mai dură, după ce a fost criticat că nu se distanțează de extremiștii albi: Rasismul e rău. Cei care sunt motivați de ură sunt criminali

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a revenit cu o nouă declarație prin care condamnă mai ferm violențele izbucnite, sâmbătă, între militanţii extremei-drepte şi contraprotestatarii din orășelul Charlottesville din statul Virginia, potrivit New York Times. 

"Rasismul este rău", a spus domnul Trump. "Iar toți cei care provoacă fapte de violență în numele rasismului sunt infractori și criminali, inclusiv grupurile KKK, neo-naziștii, supremațiștii albi și alte grupuri motivate de ură și bigotism", a declarat președintele american.

 





Mai mulți dintre consilierii de vârf ai președintelui, inclusiv noul șef de cabinet de la Casa Albă, John F. Kelly, l-au sfătuit pe Trump să emită o declarație mai vehementă privind violențele din Charlottesville.

Șeful administrației de la Casa Albă a condamnat, sâmbătă, „ura şi violenţa de pe multe părţi”, însă a evitat să-i numească pe militanţii de extremă-dreaptă, care, deşi au fost responsabili pentru escaladarea violenţelor din Charlottesville, l-au susţinut în timpul alegerilor prezidențiale din 2016. Această atitudine nu a rămas fără ecou și a fost aspru criticată de opoziție, dar și de apropiații lui Trump.

”Este foarte important pentru naţiune să-l audă pe preşedinte catalogând evenimentele din Charlottesville drept ceea ce sunt, un atac terorist comis de militanţii albi pentru supremaţie rasială”, a scris senatorul republican din Florida, Marco Rubio.

De asemenea, și fosta candidată la alegerile prezidențiale din 2016, Hillary Clinton, l-a criticat pe actualul președinte al SUA. ”Fiecare minut în care permitem acestei situaţii să persiste prin încurajări tăcute sau lipsă de acţiune este ruşinos şi ne distruge valorile”, a scris Clinton, pe Twitter.

Casa Albă a intervenit, duminică, în acest scandal, explicând, printr-un comunicat de presă, citat de Agerpres, că președintele Trump a condamnat toate formele de "violență, bigotism și ură", inclusiv cele comise de "naționaliștii albi, KKK, neonaziști și toate grupările extremiste", atunci când a vorbit sâmbătă despre violențele din Charlottesville.

"Președintele a spus foarte ferm în declarația sa de ieri (sâmbătă — n.r.) că condamnă toate formele de violență, bigotism și ură și desigur aceasta îi include pe naționaliștii albi, KKK, neonaziștii și toate grupările extremiste. El a făcut apel la unitate națională și le-a cerut tuturor americanilor să strângă rândurile", a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Sute de naționaliști albi au participat, sâmbătă, la protestul împotriva înlăturării unei statui a unui general care luptase pentru pro-sclavie în timpul Războiului Civil din SUA. Demonstranții de extremă dreaptă, inclusiv membrii neo-nazisti și KKK i-au întâmpinat violent pe contramanifestanții care militau pentru unitate. La fața locului au intervenit și forțele de ordine, iar incidentul a escaladat în momentul ăn care o mașină a lovit, în plin, mulțimea de manifestanți. În urma acestui accident, o femeie de 32 de ani a murit, iar alte 35 de persoane au fost grav rănite. 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...
Ultima oră
Pe aceeași temă