18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO Premierul Mariano Rajoy respinge orice mediere privind Catalonia și îi...

VIDEO Premierul Mariano Rajoy respinge orice mediere privind Catalonia și îi dă un ultimatum de cinci zile lui Puigdemont. Primul răspuns al liderului separatist

UPDATE 00,00: Carles Puigdemont, liderul Cataloniei, a anunțat că este dispus la un dialog cu Guvernul de la Madrid, pe tema independenței acestei provincii, "fără condiții prealabile", anunță CNN.

Puigdemont a emis această declarație într-un interviu acordat miercuri, la o zi după ce, aparent, el făcuse un pas înapoi în chestiunea declarării independenței. Liderul Cataloniei a subliniat, miercuri, că aplicarea de către Madrid  a articolului 155, prin care să suspende autonomia Cataloniei, ar fi o "greșeală teribilă".


UPDATE 20,15: Șeful Guvernului de la Madrid, Mariano Rajoy, i-a dat miercuri un ultimatum de cinci zile liderului separatist catalan Carles Puigdemont pentru a-și clarifica poziţia cu privire la declararea independenţei, a declarat o sursă guvernamentală pentru AFP.

Ultimatumul ar expira luni.

Dacă Puigdemont confirmă că a declarat independenţa Cataloniei, Guvernul Spaniei îi va acorda un termen suplimentar, până sâmbătă, 19 octombrie, pentru a anula acestă decizie.

Dacă nu va avea loc o asemenea anulare, după data de 19 octombrie, Guvernul de la Madrid va recurge la articolul 155, care-i permite să suspende autonomia Cataloniei.


Premierul spaniol, Mariano Rajoy, le-a transmis miercuri separatiștilor catalani că respinge orice mediere în criza care continuă după ce premierul Cataloniei, Carles Puigdemont, a semnat o declarație de independență, dar a cărei aplicare a suspendat-o în așteptarea unui dialog cu Madridul, transmit agențiile internaționale de presă citate de Agerpres.

'Nu este posibilă o mediere între legea democratică și ilegalitatea sau nesupunerea civică', a spus Rajoy în fața parlamentului spaniol, unde a venit pentru a vorbi despre evoluția situației din Catalonia. El a reafirmat că referendumul de independență organizat pe 1 octombrie de un 'grup de activiști' a fost ilegal.

Șeful executivului catalan a anunțat marți seară o suspendare a declarației de independență a regiunii, lansând în schimb un apel la dialog ca parte a parcursului Cataloniei către secesiunea de Spania. Puigdemont a afirmat că referendumul din 1 octombrie i-a dat executivului său mandatul de a transforma Catalonia într-un 'stat independent', dar că acest proces ar trebui să fie înghețat în așteptarea altor tratative.

Înainte să vină miercuri în fața parlamentului, Mariano Rajoy i-a cerut președintelui Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, să clarifice dacă a declarat independența înainte ca Madridul să adopte vreo măsură pentru a prelua controlul asupra acestei regiuni autonome.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă