5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialPremierul Greciei: "Insistența oarbă" privind reducerea pensiilor va AGRAVA criza financiară

Premierul Greciei: „Insistența oarbă” privind reducerea pensiilor va AGRAVA criza financiară

Premierul elen, Alexis Tsipras a declarat, joi, că ”insistența oarbă” privind reducerea pensiilor grecilor nu va face decât să agraveze criza financiară, informează Agerpres.

”Insistența oarbă privind reducerea pensiilor într-o țară cu o rată a șomajului de 25% și unde jumătate dintre tineri sunt șomeri nu va face decât să provoace o înrăutățire a situației sociale deja dramatice”, a explicat premierul Tsipras, pentru ziarul german Der Tagesspiegel, relatează Reuters.

Tsipras a respins, de asemenea, „mitul” potrivit căruia contribuabilii germani plătesc pensiile și salariile grecilor. El a subliniat că grecii, contrar opiniei larg răspândite în Germania, lucrează mai mult decât germanii.

El a subliniat faptul că pensiile sunt singura sursă de venit pentru nenumărate familii din Grecia. Premierul grec a respins miercuri, într-un discurs la Atena, tăierile de pensii cerute de creditori pentru a debloca un ajutor financiar.

Cheltuielile statului pentru pensii și beneficii sociale au fost reduse cu 50% între 2010 și 2014. „Asta face ca reduceri suplimentare în acest domeniu sensibil să fie imposibile „, a apreciat premierul grec.

Tsipras a contestat, de asemenea, percepțiile în rândul germanilor, din care o majoritate vor ca Grecia să părăsească zona euro, în legătură cu cine plătește salariile și pensiile grecilor: ‘Oricine pretinde că cei care plătesc pentru salariile și pensiile grecilor sunt contribuabili germani minte”, a subliniat premierul elen.

‘Nu neg faptul că sunt probleme. Dar vă vorbesc astfel pentru a arăta de ce ‘reducerile ofensive’ din ultimii ani nu au dus nicăieri „, a spus el.

Guvernul de stânga condus de Tsipras s-a confruntat cu avertismente puternice că riscă să fie forțat să iasă din zona euro și să rămână fără sprijin dacă nu reușește să ajungă la un acord de ‘ajutor în schimbul reformelor’ cu creditorii.

Speranțele de a ajunge la un acord joi, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor europeni de finanțe, odată văzută ca o ultimă șansă pentru o înțelegere, par din ce în ce mai reduse.

Atena trebuie să găsească o cale de ieșire din impas până la sfârșitul lunii iunie, atunci când va trebui să ramburseze 1,6 miliarde de euro (1,8 miliarde de dolari) către Fondul Monetar Internațional (FMI), existând riscul unei intrări în incapacitate de plată și al ieșirii din zona euro.

Ministrul de finanțe Wolfgang Schauble a menținut linia dură împotriva Greciei, declarând pentru ziarul Bild că problema este dacă „Grecia își îndeplinește angajamentele din programul existent.”

Schauble a subliniat că FMI trebuie să continue să participe la programul de salvare pentru Grecia. „Fără contribuția sa importantă, programul nu funcționează”, a conchis el.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă