Liderii celor mai bogate națiuni se pregătesc de întrunirea anuală din Elveţia. Numiți de presă „preoții globalizării”, aceștia întâmpină, pentru prima oară de când au pus la cale strategia economiei mondiale, o revoltă din partea populiștilor, ce se opun piețelor și frontierelor deschise.
Forumul Economic Mondial, ce se ține în Alpii Elvețieni, întrunește peste 3.000 de delegați guvernamentali, oameni de afaceri, oameni de știință și de artă, pentru a discuta noii pași ce trebuie făcuți pentru a atinge ținta finală: o lume deschisă!
„Omul Davos“ ar putea avea ochii oblici
Populiștii, care câștigă tot mai mult teren politic, în contra globaliștilor, au făcut și o „sperietoare”, „Omul Davos”, întruchipat de un bogătaș lipsit de scrupule, care se întâlnește cu discipolii în „biserica” comerțului liber. Caricatura prinde la public și asta este esențial în vederea alegerilor de anul acesta din Europa bogată, pe care populiștii speră că le vor câștiga.
Populismul a avut deja urmări nedorite de globaliști, cum ar fi Brexit și valul european împotriva imigranților, ce riscă să aducă la putere numai extremiști. Deși fără declarații clare, Franța și Germania, țări bogate ale Uniunii, încearcă să preia conducerea de la Bruxelles, impunând politicile ce le servesc interesele.
Peste Occidentul aflat în criză, China comunistă se prezintă la Davos ca un mare cuceritor. Cel puțin, asta își dorește Xi Jinping, primul președinte chinez care participă la acest forum. El vine cu viziuni noi asupra unui comerț regional, care să iasă din sfera influenței americane. Xinhua, oficiosul regimului, îl prezintă pe Xi Jinping ca pe un lider al globalizării, în timp ce ceilalți, occidentalii, se retrag într-un „izolaționalism egocentric”. Numai el, Xi, poate contribui decisiv la revenirea economiei mondiale! Are toate șansele să devină „Omul Davos” al anului 2017. Experții occidentali în economie cred că Xi nu are nicio șansă pentru a impune China în economia mondială, în detrimentul SUA.
A patra revoluție industrială
Klaus Schwab, fondator și președinte al Forumului, consideră că populiștii câștigă teren pe baza temerii oamenilor că-și pierd slujbele în fața tehnologiei avansate. „Soluția“ la această situație nu este să te retragi în spatele unui zid, ci să educi oamenii, să-i pregătești prin cursuri ca să se adapteze la „A patra revoluție industrială”, spune Schwab. A patra revoluție industrială, a „inteligenței artificiale”, îi vine ca o mănușă Chinei, avansată în acest domeniu. Numai că, pentru a fi în ton cu porecla de „preoți ai globalizării”, occidentalii atrag atenția aupra „falșilor profeți”!