-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialLovitură pentru omul de afaceri Beny Steinmetz: Poliția israeliană a anunțat că...

Lovitură pentru omul de afaceri Beny Steinmetz: Poliția israeliană a anunțat că arestarea miliardarului are legătură cu un dosar instrumentat de DNA în România – Haaretz

Arestarea miliardarului israelian Beny Steinmetz este legată de un dosar instrumentat în România, au declarat surse din poliția israeliană, citate de publicația Haaretz. Autoritățile din Israel au confirmat legăturile cu ancheta Direcției Naționale Anticorupție.

Steinmetz este acuzat că ar fi finanțat un grup criminal care să faciliteze achiziționarea unei proprietăți revendicate de Paul Lambrino, nepotul regelui Mihai. Grupul a fost coordonat, în România, de omul de afaceri Remus Truică, șeful de Cabinet fostului premier Adrian Năstase, au suținut procurorii DNA într-un rechizitoriu citat de Rise Project.

Pentru a-şi asigura susţinerea intereselor membrilor grupului, Benyamin Steinmetz ar fi organizat petreceri private, în Israel sau la Monaco, la care a r fininvitat persoane cu funcţii importante în statul român, parlamentari sau membri ai Guvernului, iar apoi numele acestora ar fi fost folosit de membrii grupării pentru a-şi dovedi influenţa, atât faţă de Paul al României, cât şi faţă de funcţionarii publici cu atribuţii în retrocedarea bunurilor revendicate de acesta şi urmărite de grup, se arată în rechizitoriul DNA.




Procurorii au susținut că Steinmetz a transferat 4 milioane de euro (4,7 milioane de dolari) pentru cumpărarea unui teren de lângă București. Acești bani ar fi fost folosiți pentru a face o achiziție pentru o companie offshore din Insulele Virgine, înființată de firma de avocatură Mossack Fonseca. În urma tranzacției, compania a devenit proprietarul legal al celor două terenuri: fosta fermă regală Băneasa din București și o pădure din apropiere. Procurorii au estimat că cele două tranzacții au prejudiciat statul român cu 145 milioane euro (170 milioane dolari).

Un mandat de arestare a fost emis pe 15 martie pe numele lui Steinmetz, dar instanța supremă din România a revocat-o două săptămâni mai târziu. Steinmetz a mai înființat o companie offshore, prin care deține 20 de hectare de teren la Snagov, lângă București. Terenul a fost deținut inițiL de o companie locală. În 2009, această societate a fost achiziționată de corporația pe care a înființat-o Mossack Fonseca, reprezentată de Robert Roșu, un avocat cunoscut în România, care a fost de asemenea, acuzat în dosarul împotriva lui Steinmetz, notează jurnaliștii de la Haaretz.


Omul de afaceri Beny Steinmetz și consilierul politic Tal Silberstein au fost arestați preventiv, luni, fiind acuzați de spălare de bani, fraudă și obstrucționarea justiției, alături de alți trei afaceriști din Israel, scrie Haaretz. 

Atât Beny Steinmetz, cât şi Tal Silberstein au fost de-a lungul timpului apropiaţi ai actualului preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, alături de care au pus la cale, atunci când acesta era premier, mai multe afaceri care au intrat în vizorul justiției. În aceste dosare, a fost condamnat omul de afaceri Puiu Popoviciu și sunt implicați mogulul de presă, Dan Andronic, Paul Lambrino și actualul președinte DNA. 




La începutul lui martie, 2017, DNA a cerut arestarea în lipsă, pentru 30 de zile, a celor doi, Silberstein fiiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor iar Steinmetz de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor. Numai că, între timp, cei doi israelieni dispăruseră din România.

 

Black Cube

Cei doi oameni de afaceri israelieni au fost implicaţi şi în recentul scandal Black Cube, în care Ron Weiner a fost condamnat definitiv la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru spionarea de către o firmă înființată de foști ofițeri ai Mossad a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. 

În scandal a fost implicat şi mogulul fugar Sebastian Ghiţă, care la vremea respectivă s-a prezentat la sediul DIICOT. Atunci, Ghiță susținea că procurorul şef al DNA îi trimitea mesaje de pe adresa  de e-mail cucuveauamov@gmail.com şi a indicat şi adresa de poştă electronică al unui consilier al şefei DNA. Mai mult, Sebastian Ghiță a susținut că e-mailul a fost spart de spionii de la Black Cube, fără a preciza însă de unde ştia acest lucru. 




În luna octombrie a anului trecut, Ghiță, la acea vreme deputat, a fost citat la DIICOT, în calitate de martor-denunțător, în dosarul Black Cube. În acest dosar, au fost inculpați trei cetățeni evrei, Weiner Ron, Geclowicz David și Yossi Barkshtein, angajați ai firmei de intelligence, și a fost arestat locotenent- colonelul SRI în rezervă Daniel Dragomir. Dragomir a fost șef de grupare sectoare informativ-operative în Direcția Generală de Prevenire si Combatere Terorism din cadrul SRI, post din care ar fi avut ocazia să cunoască inclusiv ofițeri Mossad.

Implicarea în Roşia Montană

Cei doi israelieni nu sunt străini nici de megascandalul referitor la exploatarea zăcământului aurifer de la Roşia Montană, în Munţii Apuseni. 
Presa a relatat că Beny Steinmetz şi Tal Silberstein erau acţionari în Gabriel Resources, societatea canadiană care deţinea în România asupra Roşia Montană Gold Corporation. Şi asta cu toate că PSD şi presa apropiată actualului partid de guvernământ au susţinut pe toate canalele că proiectul de la Roşia Montană este sprijinit, financiar şi nu numai, de miliardarul american George Soros. Acelaşi George Soros pe care Steinmetz l-a dat în judecată.

Gabriel Resources Ltd. a solicitat României despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari în procesul de arbitraj, sub formă de compensații pentru pierderile suferite. Corporaţia canadiană acuză autoritățile române că, „prin acțiuni și lipsă de acțiuni“, a blocat implementarea proiectului de exploatare minieră, fără nicio compensație, și a cauzat companiei „pierderi semnificative“.

În tot acest timp însă, autorităţile române ţin la sertar un dosar deschis acum 15 ani de un procuror militar, Gheorghe Oancea, care începuse o anchetă asupra afacerii Roșia Montană. În 2002, procurorul Gheorghe Oancea activa în cadrul Secției Parchetelor Militare, de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În toamna acelui an, a fost sesizat de către Serviciul Român de Informaţii în legătură cu săvârşirea unor infracțiuni la adresa siguranţei naţionale a României.





La acea vreme, SRI suspecta un maior din Direcţia Topografică a MApN că ar fi săvârșit mai multe fapte penale, în perioada 1995-1996, legate de zăcământul de la Roșia Montană. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă