8.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialPartidul Republican, ostaticul lui Trump?

Partidul Republican, ostaticul lui Trump?

Wisconsin a organizat marţi primarele şi prognoze­le anunţau un avantaj pentru senatorul independent Bernie Sanders, de partea democrată, şi pentru senatorul Ted Cruz, de partea republicană, în defavoarea lui Donald Trump.

Potrivit New York Times, ascensiunea lui Donald Trump în primarele pentru prezidenţiale este o bătălie pentru cucerirea spiritului Partidului Republican.

Donald Trump, un om de afaceri miliardar, este pe punctul de a prelua controlul ostil al marelui Old Party, lăsând iniţiaţii să se întrebe: „Cum am ajuns aici?”. În martie 2013, înalţi reprezentanţi ai republicanilor au publicat un „raport de autopsie” care evidenţia că, pentru a câştiga Casa Albă, partidul are nevoie să facă apel la electorii tineri, la femei şi minorităţi. Or, Trump, care este istoric impopular printre fiecare dintre aceste categorii demografice, este favorit pentru învestitura partidului. Cum au ajuns republicanii aici? În întrevederi cu membri de partid, agenţi şi aleşi, situaţia partidului este clară – Trump este pe cale să încheie o preluare ostilă.

Odată cu primarele din Wisconsin de marţi se desenează două scenarii plauzibile pentru convenţia republicană din iulie – fie Trump este candidat, fie urmează o anarhie completă şi totală şi nimeni nu ştie care opţiune ar fi mai dăunătoare pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie sau pentru viitorul partidului.

Miliardarul american este în fruntea cursei pentru nominalizarea partidului, profitând de nemulţumirea populaţiei faţă de establishment, dar gafele lui sunt din ce în ce mai dese şi au dus la creşterea opozanţilor care nu doresc un astfel de preşedinte. Pentru numeroşi responsabili republicani, Casa Albă a fost deja radiată pentru următorii patru ani. Obiectivul acum este limitarea daunelor. Strategii republicani se tem că Senatul şi chiar Camera Reprezentanţilor ar putea fi pierdute dacă Trump este candidat republican. Electorii din periferii şi femeile vor fugi de partid, în timp ce electorii latino şi afro-americani pot fi atraşi de Hillary Clinton şi vor fi motivaţi să voteze contra unui candidat pe care îl percep ca rasist.

În cursa republicană este pe cale să se concretizeze un scenariu catastrofic, cel al unei lupte fără milă care ar face din Convenţia de la Cleveland, din iulie, un teatru al umbrelor propice aranjamentelor echipelor şi loviturilor de pumnal în spate. Marţi, în Wisconsin, candidatul prezidenţial republican, Ted Cruz, s-a prezentat ca un catalizator pentru alegătorii republicani, în pofida certurilor şi poziţiilor intransigente în Senat.

NATO, ţinta criticii lui Trump

Trump, care a pus sub semnul întrebării necesitatea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, a criticat din nou sâmbătă celelalte ţări membre ale NATO că „nu-şi plătesc partea care le revine”, în comparaţie cu SUA. Concluzia candidatului la preşedinţie? „Ori îşi vor plăti sumele din trecut, ori trebuie să iasă” din alianţă. În plus, în interviul dat New York Times, miliardarul a estimat că NATO este învechită şi depăşită. „A fost concepută pentru Uniunea Sovietică, care nu mai există. Nu a fost concepută pentru terorism.” Rolul SUA în NATO a devenit un punct de discordie între Trump şi principalul său rival, senatorul Ted Cruz, Texas, cei doi continuând să se bată pentru câştigarea celor 42 de delegaţi ai statului Wisconsin la primarele de marţi. Cruz a criticat comentariile lui Trump vis-à-vis de NATO, susţinând că SUA au nevoie de organizaţie pentru a susţine lupta contra terorismului şi pentru contrabalansarea influenţei Rusiei.    

"NATO a fost concepută pentru Uniunea Sovietică, care nu mai există. Nu a fost concepută pentru terorism.“ DonalD Trump, candidat pentru Casa Albă

Cele mai citite

România, în lupta cu sărăcia: decalajele sociale rămân ridicate

În perioada 2016-2021, România a înregistrat o scădere semnificativă a ratei sărăciei, care s-a redus cu 14,7 puncte procentuale, ajungând la 7,1%. Progresul a...

Dans pe șine ruginite

România s-a trezit după Sărbători ca dintr-un vis straniu, într-o gară pustie, cu trenuri fără orar și peroane goale. Politicieni absenți, călători rătăciți în...

Getty Images și Shutterstock, în discuții pentru o posibilă fuziune

Getty Images Holdings analizează o posibilă fuziune cu rivalul Shutterstock Inc., potrivit unor surse citate de Bloomberg. Dacă va fi realizată, tranzacția ar uni...
Ultima oră
Pe aceeași temă