5.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSpecialRepublica Moldova: Guvernul Streleț a fost DEMIS. Ce urmează

Republica Moldova: Guvernul Streleț a fost DEMIS. Ce urmează

Parlamentarii moldoveni au votat în favoarea moțiunii de cenzură, depusă de 42 de parlamentari ai fracțiunilor PSRM și PCRM înpotriva Guvernului Streleț. Astfel, premierul Valeriu Streleț are la dispoziție trei zile pentru a prezenta demisia guvernului său în fața șefului statului, potrivit publika.md.  

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Streleţ a fost votată de 65 de deputaţi, împotrivă au fost doar 18 parlamentari. Demnitarii i-au reproșat, în moțiune, detașarea de atribuțiile constituționale și îl suspectează că este implicat în acte de corupție. 

Citește și: Interviu. Streleţ, premierul Republicii Moldova: Alianţa va continua. Nu am alternativă

Anterior, prim-ministrul Republicii Moldova,Valeriu Streleț, declarase că el nu va demisiona din proprie inițiativă. 

”După cum am anunţat, voi răspunde la solicitarea PDM privind ideea de a prezenta demisia din propria iniţiativă. Declar că nu îmi voi prezenta demisia din propria iniţiativă din motive evidente. O eventuală demisie mă lipseşte atât pe mine cât şi pe colegii mei de dreptul de a ne apăra poziţiile în faţa Parlamentului şi lasă loc pentru interpretări, pentru suspiciuni care ar veni în sprijinul acelor acuzaţii absurde şi lipsite de temei aduse în moţiunea de cenzură, precum că Guvernul nu ar fi activat sau eu aş fi implicat în careva acte de corupţie. Nu îmi voi da demisia pentru că această acţiune ar fi exact contrarie tuturor sugestiilor, discuţiilor şi recomandărilor pe care le-am avut cu partenerii europeni”, a argumentat premierul.

Ce urmează

Liderul PDM, Marian Lupu, a îndemnat, deja, deputaţii din partidele propeuropene şi pe cei neafiliaţi să înceapă negocierile pentru a forma o nouă majoritate parlamentară stabilă. 

După ce Streleț va prezenta demisia Cabinetului său, șeful statului va desemna un nou prim-ministru. Ulterior, într-un interval de 15 zile, premierul desemnat va prezenta Parlamentului propunerile pentru noul Cabinet. Dacă acesta va fi acceptat de deputaţi, noii miniştri vor putea depune jurământul, potrivit unimedia. 

Însă, dacă Guvernul propus este respins de Legislativ, președintele trebuie să desemneze, din nou, un premier. În situaţia în care deputaţii vor respinge repetat noul Cabinet şi programul de guvernare, şeful statului poate dizolva Parlamentul.

În această situație, ultimul pas este organizarea de alegeri parlamentare anticipate. 

Guvernul Streleț a rezistat trei luni

Guvernul condus de Valeriu Streleț a fost învestit pe 30 iulie 2015 cu votul a 52 de deputaţi, în timp ce 41 au votat împotrivă.

Nu este pentru prima dată când în Parlamentul moldovean se examinează o moțiune de cenzură depusă tot de către deputații comuniști. În urma unei moțiuni, a picat Guvernul Filat. Totuși, Executivul condus de Iurie Leancă a rezistat de trei ori.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă