30 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăSpecialSUA şi Polonia speră ca raportul despre închisorile secrete CIA să nu...

SUA şi Polonia speră ca raportul despre închisorile secrete CIA să nu deterioreze relaţiile dintre cele două ţări

Barack Obama şi premierul polonez Ewa Kopacz doresc ca publicarea raportului despre închisorile secrete CIA "să nu aibă un impact negativ asupra relaţiilor dintre Polonia şi Statele Unite", a anunţat marţi Guvernul de la Varşovia. Obama şi Kopacz au discutat la telefon despre publicarea acestui document, relatează AFP, preluat de Mediafax.

Polonia – care nu a recunoscut niciodată în mod oficial că a găzduit închisori secrete CIA, în care erau deţinuţi suspecţi de terorism – a fost fost condamnată în iulie de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru "complicitate" la tortură, la care au fost supuşi, pe teritoriul polonez, un palestinian şi un saudit.

În conversaţia telefonică, preşedintele american a "confirmat angajamentele de la Summitul de la Newport (în Marea britanie) şi a dat asigurări că Statele Unite garantează o prezenţă continuă a forţelor americane pe teritoriul polonez atât timp cât va fi necesar", precizează Guvernul polonez într-un comunicat.

Cei doi interlocutori au evocat situaţia din Ucraina, "una dintre cele mai mari provocări geopolitice actuale", iar Obama a subliniat asupra "necesităţii continuării consultărilor cu Polonia, care joacă în această privinţă un rol de lider în Uniunea Europeană".

Kopacz a reafirmat susţinerea ţării sale în cadrul coaliţiei de luptă împotriva grupării Statul Islamic (SI) şi a dat asigurări că Polonia "este pregătită să continue ajutorul umanitar şi recunoaşte posibilitatea altor forme de susţinere a autorităţilor irakiene".

Cele mai citite

Românii caută cu disperare revanșa pentru umilințele trăite

Timp de cel puțin trei zile, românii au luat în stăpânire sleitele spirite ale burgurilor germane: München, Köln și Frankfurt. Adunați de peste mări și țări, veniți...

După Portugalia – Georgia, Kovesi are ce ancheta la EURO

Ilustrație: Marian Avramescu Procurorul șef european, Laura Codruța Kovesi, a stârnit emoțiile echipelor puse pe blaturi, prin prezența sa în tribune la Turneul Final...

După criticile venite din partea mediului de afaceri, Boloș anunță modificări la e-TV

Mediul de afaceri și contabilii au privit cu îngrijorare cum Guvernul a anunțat introducerea unei noi sarcini administrative pentru companii, care trebuie implementată foarte...
Ultima oră
Pe aceeași temă