7 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialNoua axă politică a lumii: Moscova-Paris-Washington. Cocoșul galic îngenunchează în fața tătucului...

Noua axă politică a lumii: Moscova-Paris-Washington. Cocoșul galic îngenunchează în fața tătucului Putin

Conservatorul François Fillon este reprezentantul Partidului Republican, de centru-dreapta, în cursa prezidențialelor din Franța. El a câștigat cu 67% în fața lui Alain Juppe prin discursuri care i-au atras caracterizarea de „Trump al Franței“.

Fillon are o rivală puternică în Marine Le Pen, lidera Frontului Național, de extremă-dreapta. Nici nu mai contează cine va câștiga, pentru că amândoi și-au arătat determinarea de a intra într-o axă Moscova-Paris-Washington, cu o politică ce nu are nimic comun cu drepturile omului, cu democrația, orientând geopolitica occidentală într-o direcție extremistă, totalitaristă.

Ceea ce-i îngrijorează pe apărătorii valorilor democratice europene este ușurința cu care niște politicieni reușesc să deturneze popoarele de la idealurile democratice prin discursuri populiste și promisiuni de factură naționalistă, dar care, în esență, nu servesc cauza niciunui popor. Fillon s-a declarat un apărător al „valorilor franceze“ și a promis că va readuce „respectul și mândria față de Franța“ cum a fost odată! Asta a fost latura naționalistă. Vive la France! Apoi a insistat pe câteva probleme care ar fi trebuit să îngrijoreze electoratul francez, anume că Rusia nu reprezintă un pericol pentru Europa, că sancțiunile impuse Moscovei pentru modul brutal în care a ane­xat Crimeea, nespecificând și alimentarea războiului împotriva Ucrainei, sunt „nerealiste“ și că el va relansa relațiile cu Putin, bazându-se pe un dialog solid și sincer și vor deveni parteneri în războiul împotriva ISIS.

„Occidentul trebuie să-şi reconsidere relaţiile cu Rusia“

Acum, chiar dacă propaganda rusească încearcă să intoxice mass-media, este știut, raportat la foruri internaționale, că aviația lui Putin bombardează cu predilecție ținte civile în Siria, spitale, școli și piețe publice. Și face asta în sprijinul regimului criminal al lui Bashar al-Assad, care duce o politică de epurare etnico-religioasă, încercând, prin teroare, să determine populația majoritar sunnită să plece. De unde uriașul val de refugiați sirieni, pe care Europa politicienilor de tip „Fillon“ îl vrea „limitat la minimum“. Cum, dacă se aliază cu forța principală, ocupantă și opresoare, care generează refugiații? Ceea ce postează Fillon pe rețelele de socializare referitor la Rusia și Siria este de-a dreptul îngrijorător. „Rusia este cea mai mare țară din lume și noi continuăm s-o împingem către Asia, deși nu reprezintă niciun pericol pentru Europa“, scria Fillon pe Twitter. „Occidentul trebuie să-și reconsidere relațiile cu Rusia, în vederea luptei împotriva ISIS“. Implicit, intrând în combinație cu Assad, care practică genocidul pe poporul sirian.

Relația cu Rusia trece prin Damasc

Că noile relații ale lui Fillon cu Rusia și cu SUA lui Trump, pe care îl admiră, trec și prin Da­masc, pe la regimul criminal al lui Assad, o dezvăluie presa franceză. Luna trecută, Fabien Baussart, un afacerist din Paris apropiat de Fillon și de Putin, Randa Kassis, care face parte din „opoziția lui Assad“, aia care se întâlnește și dă mâna cu Serghei Lavrov, și Donald Trump Jr. s-au întâlnit la „o masă rotundă“ la Ritz, pentru a discuta un acord Washington-Moscova-Damasc. Câteva zile mai târziu, Baussart își găsea loc în Sputnik News, cu opinia sa că „Fillon este singurul candidat la prezidențialele din Franța care are o viziune geostrategică, care înțelege Rusia și care se poate angaja într-un dialog cu Rusia“. Astfel de intermediari întotdeauna există, de aceea nu trebuie să mire faptul că discursurile candidaților agreați de Rusia sună identic. Însă, oricine își declară intenția de a avea o relație de amiciție cu Rusia, în vederea luptei anti-ISIS, își declară indirect amiciția și cu aliații lui Putin, Bashar al-Assad, Iranul, gruparea teroristă libaneză Hezbollah și milițiile teroriste șiite, care luptă împotriva poporului sirian.

Implicit, politicianul care dorește astfel de relații, manifestă o totală lipsă de dorință de a respecta drepturile omului, ale unui popor, principiile umaniste și tot ce se numea odată „valori democratice“, pe care Franța le-a proslăvit. Și atunci, care ar fi „valorile fran­ce­ze“ pe care Fillon vrea să le reac­tualizeze? 

Toate acestea l-au făcut pe istoricul francez Françoise Thom să constate că Europa devine, și din cauza Franței, „vasal al Ru­siei“.

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

Banca Centrală Europeană pregătește o nouă reducere a dobânzilor pentru a sprijini economia fragilă

Banca Centrală Europeană (BCE) este așteptată să anunțe o nouă reducere a ratei dobânzilor joi, aceasta fiind a patra măsură de acest tip din...

Aderarea completă a României la Schengen, pe agenda Consiliului JAI din 12 decembrie

O propunere legislativă va fi destinată protecției copiilor în mediul online, obligând platformele digitale să raporteze autorităților cazurile de abuz sexual asupra minorilor Președinția ungară...

Stabilitatea și predictibilitatea, principalele provocări ale investitorilor în 2025

În timp ce la nivel global volatilitatea macroeconomică nu mai reprezintă o provocare majoră, investitorii din România rămân preocupați de stabilitate și predictibilitate, conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă