Jurnalistul Euractiv.com Georgi Gotev, care a publicat în urmă cu o zi un material despre presupusa mutare a focoaselor nucleare americane la baza militară de la Deveselu, a explicat într-un nou articol cum a ajuns să scrie, apărându-şi decizia de a publica în ciuda dezminţirilor vehemente din partea ministrului de Externe, Mihnea Motoc, şi a Departamentului de Stat al SUA.
Gotev susţine că s-a consultat, înainte de publicarea materialului ”SUA îşi mută armele nucleare din Turcia în România” pe Euractiv.com, cu analistul american George Friedman. Analistul l-a avertizat să aibă grijă la informaţiile oferite de sursele independente, pentru că focoasele nucleare reprezintă un subiect sensibil pentru executivul Statelor Unite, deci ”oricine vorbeşte nu are habar, iar oricine ştie nu vorbeşte”.
Hey, don’t be offensive. @EurActiv is not a small outlet. I wrote the story, nobody „planted” it https://t.co/RfZmbrfsiw
— Georgi Gotev (@GeorgiGotev) August 19, 2016
Potrivit News.ro, jurnalistul bulgar a păstrat în minte avertismentul analistului, însă a decis să publice investigaţia, chiar dacă MAE a dezminţit vehement că focoasele nucleare americane ar fi găzduite la baza militară Deveselu.
”În schimb, blocul militar occidental nu a dezminţit informaţiile publicate şi a insistat asupra paragrafului 53 al Comunicatului Final al Summitul NATO de la Varşovia, în care se arată că «Aşa-numita capacitatea nucleară a NATO de descurajare a unor agresiuni se bazează în parte şi pe focoasele nucleare a Statelor Unite, care au fost desfăşurate în mai multe state europene, precum şi pe capacităţile şi infrastructura oferită de către aliaţi. Aceşti aliaţi se vor asigura că toate componentele sistemului nuclear de descurajare a unor agresiuni sunt în siguranţă, securizate şi eficiente»”, a scris jurnalistul pe blogul său găzduit de Euractiv.com
Gotev susţine că alianţa a fost întotdeauna ambiguă în ceea ce priveşte găzduirea focoaselor nucleare americane pe continentul european, iar ideea că armele nucleare ar putea să fie mutate în România nu pare deloc exagerată. ”De ce Italia şi nu Bucureşti? Sau Germania. Faptul că Washington s-a abţinut din a comenta informaţiile nu face decât să întărească credibilitatea acestora, în special prin contrast cu dezminţirea vehementă venită din România. Până la urmă, acestea sunt arme americane”, scrie jurnalistul bulgar.
De asemenea, jurnalistul atrage atenţia asupra escaladării tensiunilor dintre Washington şi Ankara, care ar putea să justifice o mutare a focoaselor nucleare americane, pentru a nu risca ca acestea să cadă în comanda unui stat ostil. Gotev arată că ziaristul turc pro-guvernamental Ibrahim Karagul a postat pe Twitter că: ” Focoasele nuclearea de la Incirlik trebuie să fie predate Turciei, ori Turcia ar trebui să preia controlul asupra acestora”.
Mai mult, un parlamentar rus a sugerat faptul că autorităţile turce ar putea să permită utilizarea bazei aeriene de la Incirlik de către forţele aeriene ruse în timpul campaniei de bombardare a poziţiilor jihadiste din Siria.
”Turcia ar putea să ofere baza aeriană Incirlik forţelor aerospaţiale ruse, pentru utilizarea acesteia în operaţiunile antiteroriste din Siria. Aceasta ar putea să devină o continuare logică a paşilor făcuţi de preşedintele Erdogan spre Rusia”, a declarat la începutul săptămânii senatorul rus Viktor Ozerov.
Gotev susţine că: ”Din perspectiva mea, era clar în urma loviturii de stat eşuate că Statele Unite şi NATO pierd Turcia, iar Rusia construieşte o nouă axă de putere Moscova-Ankara-Teheran, cu consecinţe geopolitice enorme asupra alianţei vestice şi a partenerilor regionali. Sunt conştient că vicepreşedintele Joe Biden va vizita Turcia la 24 august, iar asta ar putea să fie o ultimă încercare de salvare a ce a mai rămas de salvat. Îi doresc noroc, însă personal nu sunt un optimist”.
De asemenea, jurnalistul atrage atenţia asupra unui material op-ed al lui George Friedman, în care analistul american susţine că articolul publicat de Euractiv.com poartă toate semnele recunoscute ale dezinformării. Totuşi, ziaristul bulgar susţine că situaţia tensionată este suficientă pentru a genera dezbateri aprinse între analiştii politici.
”Dacă este adevărată, atunci aceasta este o investigaţie masivă. Sigur, în ceea ce priveşte standardele jurnalistice, avem mai puţin de cele trei surse cerute pentru publicare. Au existat doar două surse, care sunt sigur că păreau în acel moment ca fiind surse bune. Cu siguranţă acestea au cerut anonimitate. Pentru a putea să declari aşa ceva, atunci trebuie să încalci regulile de confidenţialitate ale altcuiva. Iar acest material a fost cu siguranţă important pentru publicul european pe care jurnaliştii îl servesc”, a scris Friedman.
Însă, analistul american susţine că locaţia focoaselor nucleare americane este extrem de secretă, pentru că o asemenea informaţie ar permite unui stat ostil să le distrugă prin utilizarea unor arme convenţionale. Prin urmare, nicio sursă serioasă nu ar oferi informaţii despre mutarea unor asemenea arme, pentru că ar risca până la 30 de ani în spatele gratiilor. George Friedman atrage explică că singurul beneficiar al unui asemenea material este executivul rus, iar uneori chiar zece surse pot să greşească sau să mintă.
Citeşte şi: INTERVIU. România nu are condiții de depozitare a unor arme nucleare
Totuşi, Georgi Gotev precizează că: ”Cred că nu am fost manipulat, iar cele două surse nu au nicio legătură între ele. Ele nu au spus prea multe lucruri, deci nu pot fi judecate drept avertizori de integritate. Având în vedere contextul, are sens faptul că americanii ar dori să mută focoasele nucleare de la Incirlik. Alegerea României nu m-a surprins. Bucureştiul este un aliat statornic al Statelor Unite. Aici este localizat şi scutul antirachetă american, iar aici există infrastructură pentru acomodarea acestor arme avansate, tcomai pentru că sistemul AEGIS a fost construit pentru a găzdui rachete”.
În final, jurnalistul bulgar precizează că nu a urmat avertismentul ridicat de analistul George Friedman de a avea mai multă grijă cu sursele, pentru că o asemenea atitudine ar fi condus la o formă de auto-cenzură. ”Cred că editorul nostru este de acord că principalul beneficiar al acestui articol este publicul nostru, căruia îi pasă de această problemă. Chiar dacă nu avem dreptate 100%, sunt convins că mare parte din aceste informaţii sunt adevărate şi merită să fie publicate. Având în vedere viteza cu care apar noi dezvoltări geopolitice, este mai sănătos că oferim informaţii din interior înainte ca evenimentele să ne depăşească, decât să ne prefacem că nu avem habar”.
Ieri, EurActiv.com a susţinut, citând surse independente, că Statele Unite au început transferul focoaselor nucleare staţionate pe teritoriul turc în România, în contextul escaladării tensiunilor dintre Washigton şi Ankara în urma loviturii de stat eşuate din noaptea de 15-16 iulie. Însă, Ministerul de Externe a negat faptul că teritoriul român a devenit noua gazdă a armelor nucleare americane.
Potrivit unei surse independente, transferul focoaselor nucleare s-a confruntat cu o serie de obstacole de ordin tehnic şi politic. ”Nu este uşor să muţi mai mult de 20 de focoase nucleare”, a precizat sursa, sub protecţia anonimităţii.
Potrivit unui raport recent al Simson Center, circa 50 de arme nucleare americane au fost staţionate la baza militară turcă de la Incirlik după Războiul Rece, care este situată la doar 100 de kilometri de frontiera turco-siriană.
În timpul loviturii de stat eşuate, controlul executivului turc asupra bazei aeriane de la Incirlik a dispărut, iar autorităţile turce au interzis aeronavelor americane să decoleze sau să aterizeze. Eventual, comandantul turc al bazei militare a fost arestat şi inculpat în legătură cu puciul eşuat. Însă, întrebarea rămâne dacă americanii ar fi putut să menţină controlul asupra focoaselor nucleare în cazul izbucnirii unui conflict civil în Turcia.
O altă sursă independetă a declarat că relaţiile turco-americane s-au deteriorat extrem de mult în ultima lună, încât Washingtonul nu mai are încredere în Ankara pentru găzduirea focoaselor nucleare americane. Aşadar, transferul focoaselor nucleare a început spre baza militară de la Deveselu.
Localitatea Deveselu a devenit, în urmă cu câteva luni, gazda sistemului antirachetă american. Liderii ruşi şi-au exprimat furia cu privire la sistemul antirachetă de la Deveselu şi rolul acestuia în legătură cu Rusia.
Însă, MAE neagă vehement informaţiile potrivit cărora România a devenit noua gazdă a focoaselor nucleare americane. ”Ca răspuns faţă de cererea dvs, MAE respinge ferm aceste informaţii la care faceţi referire”, se arată în răspunsul primit de jurnaliştii EurActiv.com
Potrivit unei practici moştenite din timpul Războiului Rece, informaţiile dezvăluite de presă cu privire la prezenţa focoaselor nucleare americane pe solul european nu au fost niciodată confirmate în mod oficial. Totuşi este o informaţie publică faptul că Belgia, Olanda, Germania şi Italia găzduiesc o parte din armele nucleare americane, a relatat jurnalistul bulgar.
Materialul a fost preluat de publicaţii internaţionale, inclusiv de site-ul american conservator Breitbart, precum şi de ruşii de la Sputnik. Însă, Kremlinul nu a prezentat nicio reacţie faţă de această informaţie, la mai bine de o zi de la publicare, iar articolul a fost dezminţit de ministrul de Interne al României, Mihnea Motoc.