5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSpecialNoi dezvăluiri: Consulul român ucis în Salvador era cămătar?

Noi dezvăluiri: Consulul român ucis în Salvador era cămătar?

Presa din Salvador continuă să facă lumină în cazul asasinării reprezentantului onorific al României în mica țară central-americană.

Jurnaliștii de peste ocean scriu că Ricardo Emanuel Salu­me Barake, care era consul al României în El Salvador încă din 1994, obișnuia să împrumute bani și avea o sumă importantă acasă, fapt care i-a atras pe infractori. “După asasinarea consulului român Ricardo Emanuel Salume Barake, au existat diferite ipoteze cu privire la cauzele morții sale. Ministrul de Externe Hugo Martinez a declarat că crima nu are de-a face cu învestitura sa oficială (consul al României, n.r.), ci mai degrabă cu faptul că este și om de afaceri, iar criminalii știau obiceiurile și ocupația sa”, scrie portalul La Pagina, care își intitulează articolul: “Ministrul de Externe: asasinarea consulului român nu are legătură cu această funcție a sa”.

La rândul său, directorul Poliției Naționale, Howard Cotto, a confirmat faptul că cei implicați în crimă erau persoane apropiate consulului, dat fiind că cercetările la fața locului au indicat faptul că intrarea în locuinţă “nu a fost niciodată forțată, deoarece infractorii au intrat cu chei potrivite“. Ho­ward Cotto a mai precizat că un vehicul al consulului a fost furat din curtea acestuia, după ce i-a fost oprită alarma. Infractorii au furat și camerele de securitate. „Avem certitudinea deplină că criminalii l-au cunoscut pe Salume Barake“, a precizat comisarul, citat de portalul mai sus menționat. Unul dintre motive ar putea fi jaful, deoarece din casă au dispărut mai multe obiecte.

Mult mai clar este portalul elsalvador.com, care îl citează pe șeful poliției spunând că una dintre cele mai puternice ipoteze este reprezentată de faptul că motivul crimei a fost jaful. Dar până în acest moment, nu s-a putut calcula suma de bani pe care criminalii au luat-o din locuința consulului. Ca și în primul articol publicat, elsalvador.com, sugerează că reprezentantul onorific al României făcea afaceri ilegale, iar „de la locul crimei vin zvonuri potrivit cărora Salume Barake împrumuta bani”. Altfel spus: consulul deținea o sumă importantă de bani pentru a face diverse împrumuturi (jucând rol de creditor sau de cămătar), iar asasinii știau acest aspect și au acționat la punct fix.

Www.diariocolatino.com susține ideea că oficialul român nu a fost ucis de bande criminale (precum Mara Salvatrucha MS13 și Barrio 18 – n.n.), ci a fost jefuit de persoane apropiate. În acest sens, zece colaboratori ai consulului sunt pe lista de suspecți. Diario Latino susține, într-o informație de ultimă oră, că Poliția civilă națională ar fi anunțat că investigațiile au dus la identificarea celor responsabili. Directorul agenției de poliție, Howard Cotto, a declarat reporterilor că nu poate dezvălui identitatea suspecților.   

Consuli certați cu legea

Consulul României din El Salvador nu este primul care a avut activităţi controversate. Ţara noastră este reprezentată în Nigeria de doi consuli care au probleme cu legea, potrivit unor informații apărute în luna mai a anului trecut.

Mircea Furtoș, consulul României la Abuja, este un fost om de afaceri român din judeţul Prahova, implicat în afaceri cu petrol, la firma Petroconsult. Acesta a fost acuzat de înșelăciune, prejudiciul în acest caz depășește 5 milioane de dolari.

Probleme cu legea are si consulul onorific al României în orașul nigerian Lagos, Emeke Offor, scria portalul b1.ro. Consulul României din orașul Lagos este un cetăţean nigerian anchetat de FBI pentru implicare într-o afacere de corupţie, în urma căreia un congresman american a fost trimis după gratii.

MAE: Era un om integru

Ministerul Afacerilor Externe a declarat pentru România liberă că, în ciuda dezvăluirilor de acum ale presei din El Salvador, consulul onorific din această ţară a apărut ca o persoană integră.  “Emanuel Ricardo Salume Barake a fost numit în funcția de consul onorific al României în Republica El Salvador în anul 1994. Propunerea a fost formulată în anul 1992 de către Ambasada României la San Jose (Costa Rica), care la data respectivă asigura reprezentarea diplomatică a României și în El Salvador. Domnul Salume Barake era cunoscut în cercurile economice și financiare din El Salvador ca o personalitate integră și onestă”, a precizat MAE, într-un răspuns.

Cele mai citite

Avertizare Cod galben de ninsori abundente în Carpații Meridionali și ploi extinse în toată țara

Administrația Națională de Meteorologie a emis luni dimineață o avertizare Cod galben de ninsori semnificative pentru Carpații Meridionali, valabilă de pe 11 noiembrie, ora...

Costul creditelor în România: De ce plătim dublu față de UE, chiar și cu inflația în scădere

Dobânzile mari la creditele din România sunt un paradox pentru consumatori și companii, în ciuda scăderii inflației România, alături de alte țări din Europa Centrală...

Trump a decis cine se va ocupa de siguranța frontierelor SUA. Este un susținător al politicii de imigrație stricte

Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, a anunțat că Tom Homan, fost director interimar al Serviciului de Imigrare și Control Vamal (ICE), va...
Ultima oră
Pe aceeași temă