15.6 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăSpecialMoscova confirmă că deține tezaurul României, dar susține că e sarcina istoricilor...

Moscova confirmă că deține tezaurul României, dar susține că e sarcina istoricilor să îl găsească pe teritoriul Rusiei

Ministerul de Externe al Rusiei confirmă că tezaurul României a rămas pe teritoriul fostei URSS după primul Război Mondial, dar susține că acum este "sarcina istoricilor" să îl găsească, informează, vineri, agenția de presă oficială a Rusiei, TASS.

Reacția de vineri a Ministerului de Externe de la Moscova, citată de TASS, vine ca răspuns la o declarație a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Acesta a afirmat, miercuri, că Rusia încă nu a restituit României rezerva de aur trimisă pentru a fi păstrată în siguranță în Imperiul Țarist, în anii Primului Război Mondial.

La acel moment, Regatul României și Imperiul Țarist erau state aliate, iar România era pe punctul să fie ocupată de armata Germaniei.

"Predarea rezervei de aur a României este confirmată de documente autentice, semnate de ambele părți, dar nu a fost încă returnată, chiar și după 100 de ani", a declarat miercuri Mugur Isărescu, citat de TASS.

Conform arhivei BNR, tezaurul trimis de România la Moscova în anul 1916 a constat din 1.738 de lăzi conținând monede de aur și lingouri, precum și lădițe cu bijuterii ale reginei Maria a României. Alte 188 de cutii au fost trimise în 1917. Isărescu a spus că unele dintre obiectele de valoare s-au întors în România în 1935 și 1956, dar nu a fost restituit niciun gram de aur.

Potrivit unor acorduri ruso-române, toate problemele istorice, inclusiv chestiunea tezaurului românesc, au fost lăsate în afara tratatului politic privind relațiile de prietenie și cooperare semnat de Rusia și România în iulie 2003, reamintește MAE rus. În paralel, o comisie non-guvernamentală comună compusă din istorici a fost alcătuită pentru a desfășura activități de cercetare asupra relațiilor bilaterale, inclusiv asupra chestiunii tezaurului României.

Comisia mixtă și-a început activitatea în octombrie 2004. Copreședinții ei sunt Aleksandr Ciubarian, directorul Institutului de Istorie Mondială al Academiei de Științe a Rusiei, și Ioan-Aurel Pop, membru al Academiei Române.

"Comisia s-a reunit de mai multe ori de atunci, alternativ la Moscova și București", a precizat MAE rus. Potrivit acestuia, "ultima întâlnire a fost în stațiunea Sinaia din România. Partenerii au fost de acord să-și intensifice munca, inclusiv crearea unor grupuri mixte de experți pentru a studia documentele aferente recuperate din arhive".

Rezultatele intermediare ale acestei activități vor fi trecute în revistă în momentul în care membrii comisiei mixte se vor reuni din nou la Moscova, în a doua jumătate a anului 2017, precizează agenția TASS.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Turcia acuză Israelul de destabilizarea întregii regiuni după atacurile din Liban

Turcia a acuzat luni Israelul că prin atacurile sale militare din Liban a "intrat într-o nouă fază" care "va duce întreaga regiune la haos",...

Descoperire macabră în largul coastelor Senegalului: Cel puțin 30 de cadavre în descompunere au fost găsite pe o ambarcațiune

Cel puțin 30 de cadavre în descompunere au fost găsite pe o ambarcațiune în largul coastelor Senegalului, potrivit autorităților militare, transmite bbc.com.Marina a fost...

Franța vrea o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru situația din Liban

Franţa a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre situaţia din Liban care se confruntă cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă