30 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăSpecialMihail Gorbaciov: Trebuie să dezgheţăm de URGENŢĂ relaţiile noastre cu Occidentul

Mihail Gorbaciov: Trebuie să dezgheţăm de URGENŢĂ relaţiile noastre cu Occidentul

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a făcut apel, miercuri, într-un editorial publicat în cotidianul rus Rosiiskaia Gazeta, la "dezgheţarea" relaţiilor dintre Rusia şi occidentali, aflate la cel mai scăzut nivel de la începutul crizei ucrainene. "Trebuie să dezgheţăm de urgenţă relaţiile noastre", relatează AFP, preluat de Mediafax.

"Le cer liderilor din Rusia şi Statele Unite să reflecteze la un summit cu programe de discuţie extinse, fără condiţii preliminare", afirmă Gorbaciov, adăugând că "acelaşi tip de summit trebuie organizat între Rusia şi Uniunea Europeană".

Fostul lider subliniază "responsabilitatea deosebită" a Rusiei şi Statelor Unite. "Când se îndepărtează, lumea se confruntă cu consecinţe grele", a precizat el. "Nu trebuie să ne fie teamă că o parte pierde sau că cealaltă revendică victoria propagandei sale", explică el.

În ceea ce priveşte Ucraina, el apreciază că armata ucraineană şi separatiştii "încalcă armistiţiul deopotrivă, se fac vinovaţi de folosirea unor tipuri de arme deosebit de periculoase şi că tratează cu dispreţ drepturile omului".

Fostul lider, care l-a criticat pe preşedintele Vladimir Putin în trecut, a susţinut anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în februarie, apreciind că este vorba despre corectarea unei erori ce datează din epoca sovietică.

Cele mai citite

Hunor, despre opțiunea UDMR privind data alegerilor prezidențiale

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că varianta corectă pentru organizarea alegerilor prezidenţiale este 30 noiembrie pentru primul tur de scrutin şi 8 decembrie...

Ce a transmis Iohannis la Consiliul European

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat în discuţiile de ieri, de la Consiliul European, importanţa crucială pe care Marea Neagră o are pentru securitatea regională,...

După Portugalia – Georgia, Kovesi are ce ancheta la EURO

Ilustrație: Marian Avramescu Procurorul șef european, Laura Codruța Kovesi, a stârnit emoțiile echipelor puse pe blaturi, prin prezența sa în tribune la Turneul Final...
Ultima oră
Pe aceeași temă