Riscul apariţiei unei epidemii odată cu sosirea „valului” de refugiaţi în Europa este mic, spune Victor Olsavszky, reprezentantul OMS pentru România, informează Mediafax.
„Riscul de epidemie este mic odată cu sosirea valurilor de refugiaţi. Au fost astfel de tabere şi în Africa, şi în Turcia. Riscul ca ei să aducă nişte boli cu care să îmbolnăvească populaţia majoritară este mic. Pentru că ei se află într-un moment vulnerabil al stării lor de sănătate, un drum care i-a obosit, ei sunt la risc pentru propria lor sănătate atât în ceea ce priveşte bolile transmisibile, cât şi pentru cele netransmisibile”, a declarat Victor Olsavszky, reprezentantul pentru România al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prezent, luni, la conferinţa „Îmbunătăţirea comunicării dedicate programelor de imunizări şi sănătăţii publice”.
Întrebat dacă un refugiat care are poliomielită ar putea contamina populaţia majoritară, Olsavszky a spus că este greu de crezut pentru că imigranții vor sta în campusuri.
„Este greu de spus pentru că ei stau în comunităţile lor, pentru că nu se împrăştie în populaţie. Ei stau într-un campus, de obicei, într-o zonă protejată. Vorbim de risc de poliomielită, de rujeolă, dar numai în cadrul comunităţilor lor. Riscul este mai mic pentru populaţia generală. Nu cred că pun în pericol populaţia autohtonă”, a mai spus reprezentantul OMS.
El a precizat că țara noastră are, spre exemplu, cea mai mare incidenţă la tuberculoză din Europa, dar ”nu se pune problema ca imigranții să fie contaminaţi în România”.
La rândul său, managerul Institutului „Matei Balş” din Capitală, Adrian Streinu Cercel, a spus că autorităţile sanitare vor monitoriza situaţia refugiaţilor atunci când vor ajunge în România.
„Când va veni un val de persoane care migrază dintre-o parte în alta, evident că autoritatea de sănătate publică le va face un control medical şi va stabili supravegherea lor pentru o perioadă de timp. Institutul Naţional de Sănătate Publică, cu Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică, monitorizează activ populaţia care ar putea veni în ţară. Primul lucru care va fi făcut este screaningul, iar dacă o persoană prezintă o problemă de sănătate publică, atunci se poate decide vaccinarea”, a mai spus Streinu Cercel.
Comisia Europeană va propune României să găzduiască 4.646 de refugiaţi, conform unui nou plan întocmit de oficialii de la Bruxelles, pe lângă cei 1.705 imigranţi prevăzuţi în proiectul din iunie, ceea ce înseamnă un total de 6.351 de persoane, dintre cei 160.000 de imigranţi care trebuie repartizaţi în statele membre ale Uniunii Europene.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni. că şedinţa CSAT în care se va discuta despre criza refugiaţilor va avea loc, cel mai probabil, săptămâna viitoare, când se va decide asupra cotei de refugiaţi, adăugând că, în opinia sa, România nu poate accepta mai mult decât capacitatea sa de 1.500 de locuri.