5 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăSpecialJames Comey, criticat de ambele tabere politice. Hillary Clinton, lovită de Trump...

James Comey, criticat de ambele tabere politice. Hillary Clinton, lovită de Trump cu arma oferită de șeful FBI

Directorul Biroului Federal de Investigaţii se află în plină furtună politică, iscată chiar de propria decizie de a interveni în campania electorală, relansând afacerea e-mail-urilor candidatei democrate, fără să aducă noi dovezi.

Directorul FBI se află într-o poziţie imposibilă după ce a anunţat Congresul că a relansat ancheta asupra e-mail-urilor candidatei democrate, Hillary Clinton, deşi astfel există riscul să influenţeze alegerile. James Comey este acuzat că s-a implicat de facto în campania prezidenţială cu câteva zile înaintea scrutinului. Acesta a precizat că a descoperit noi elemente în afacerea e-mail-urilor, deşi a recunoscut că nu ştie dacă noua descoperire este semnificativă sau nu. Totuşi, comunicarea sa a fost imediat preluată de echipa de campanie a candidatului republican, Donald Trump, şi este utilizată ca o armă politică împotriva rivalei democrate.

Este o ultimă zbatere din această campanie prezidenţială, considerată cea mai „nebună“ din istoria americană. Descoperind, săptămâna trecută, sute de e-mail-uri ale lui Hillary Clin­ton pe un calculator care nu era al ei, FBI a lăsat de înţeles că dispune de elemente pertinente pentru redeschiderea anchetei.

În scrisoarea adresată Congresului, directorul FBI afirma că e-mail-urile au fost găsite pe calculatorul lui Anthony Weiner, fost deputat şi candidat la Primăria New York-ului şi fostul soţ al Humei Abedin, nimeni alta decât directorul-adjunct al campaniei candidatei democrate. Aceasta din urmă este acum suspectată că a pus în pericol „siguranţa naţională“ a SUA, prin neglijenţă asupra mesageriei personale ce conţinea e-mail-uri cu informaţii confidenţiale la vremea când Hillary Clinton era secretar de stat.

Fabrica Trump de zvonuri

FBI nu a precizat conţinutul e-mail-urilor interceptate, dar zvonuri lansate de anturajul lui Donald Trump acreditează ideea că Hillary Clinton şi Huma Abedin au încercat să disimuleze o „afacere de stat“. Şi în aceste acuze nu se precizează natura „afacerii de stat“. Fiind în joc „securitatea naţiunii“, FBI examinează conţinutul mail-urilor pentru verificarea dacă ar conţine informaţii „clasificate“ şi va da publicităţii concluziile sale. Aceste investigaţii sunt în mod tradiţional duse în totală discreţie, dar măsura în care scrisoarea lui Comey a aprins fitilul butoiului cu pulbere, FBI va comunica probabil în timp real rezultatul cercetărilor. Potrivit ex-perţilor, nu este sigur, chiar lucrând rapid, că FBI poate ajunge la concluzii înaintea scrutinului din 8 noiembrie.

Chiar dacă Donald Trump, contrar a ceea ce a anunţat, şi-ar recunoaşte înfrângerea în dimineaţa zilei de 9 noiembrie, noul şef al statului, Hillary Clinton nu va fi scutită de acuzaţiile pe care adversarul său nu a încetat să le facă pe tot parcursul campaniei împotriva celei pe care nu a numit-o decât „corupta Hillary“. Pentru un deputat republican poate folosi aceste acuzaţii pentru a deschide o anchetă pe trei fronturi: e-mail-urile; rolul, încă neclar în totalitate, a lui Hillary Clinton în afacerea Benghazi, în septembrie 2011, unde ambasadorul SUA şi alte trei persoane au fost ucişi şi amestecul practicat de cuplul Clinton între fundaţia lor şi unele ţări donatoare care nu puteau ignora că Hillary Clinton era şefa diplomaţiei americane. Evident, majoritatea informaţiilor provin de la faimoasa sursă WikiLeaks, cunoscută pentru ostilitatea faţă de Hillary Clinton.   

Scurtistoric. Comey şi cuplul Clinton 

Nu este prima oară când James Comey are de a face cu cuplul Clinton. Prima oară a fost la mijlocul anilor 1990, când s-a alăturat comisiei Whitewater a Senatului în calitate de consilier juridic. Acolo a fost însărcinat să analizeze acuzaţiile de fraudă în dezvoltarea unui proiect imobiliar în Arkansas  – stat guvernat de Bill Clinton la acea vreme – în care cuplul Clinton era asociat. A doua oară în 2002, când era procuror federal, şi a lucrat dosarul Marc Rich, după numele unui afacerist american inculpat pentru evaziune şi fraudă fiscală, graţiat de preşedintele Bill Clinton. Afacerea a fost dezvăluită de fosta soţie a lui Rich, care făcea parte din cei mai importanţi donatori ai fundaţiei Clinton. Atunci, Bill Clinton asigura că asta nu a influenţat decizia sa şi ancheta a fost abandonată.

Pentru prima oară de la debutul campaniei, Donald Trump a depăşit-o în sondaje pe Hillary Clinton cu 48% contra 45%.

 

Comey şi cuplul Clinton

Nu este prima oară când James Comey are de a face cu cuplul Clinton. Prima oară a fost la mijlocul anilor 1990, când s-a alăturat comisiei Whitewater a Senatului în calitate de consilier juridic. Acolo a fost însărcinat să analizeze acuzaţiile de fraudă în dezvoltarea unui proiect imobiliar în Arkansas  – stat guvernat de Bill Clinton la acea vreme – în care cuplul Clinton era asociat. A doua oară în 2002, când era procuror federal, şi a lucrat dosarul Marc Rich, după numele unui afacerist american inculpat pentru evaziune şi fraudă fiscală, graţiat de preşedintele Bill Clinton. Afacerea a fost dezvăluită de fosta soţie a lui Rich, care făcea parte din cei mai importanţi donatori ai fundaţiei Clinton. Atunci, Bill Clinton asigura că asta nu a influenţat decizia sa şi ancheta a fost abandonată.

 

Cele mai citite

Donald Trump amenință teroriștii palestinieni: „preţul de plătit va fi teribil”

Preşedintele ales al SUA Donald Trump a avertizat luni că "preţul de plătit va fi teribil" pentru grupurile palestiniene din Fâşia Gaza dacă ostaticii...

ANAF împarte România în opt loturi pentru gestionarea bunurilor confiscate: licitație de 8,53 milioane lei

Operatorii interesați pot depune oferte în limba română până pe 22 ianuarie 2025, ora 15:00 Agenția Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a lansat o licitație...

Gaudeamus 2024, o celebrare a cărții la sfârșit de an

Președintele de onoare al acestei ediții este scriitorul și profesorul universitar Mircea Cărtărescu Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, ediția a 31-a, debutează miercuri, 4 decembrie,...
Ultima oră
Pe aceeași temă