Un scandal ia amploare în Uruguay după ce în ianuarie a explodat o bombă la Ambasada Israelului din Montevideo. Uruguayul a acuzat un diplomat iranian ca fiind implicat în acel atac, dar suspectul a fugit la Teheran. Argentina este zguduită, la rândul ei, de o afacere care divizează ţara şi suscită una din cele mai grave crize ale erei Kirchner. O afacere legată de atentatul din 1994 contra centrului Amia al comunităţii evreieşti, soldat cu 85 morţi. Suspecţii? Iranieni, care ar fi acoperiţi de preşedintele argentinian.
Un diplomat iranian este suspectat de terorism după atentatul cu bombă comis la 8 ianuarie la Ambasada Israelului din Montevideo. Bomba a explodat parţial şi daunele sunt reduse, dar cel mai important este impactul politic al acestei tentative, după ce autorităţile uruguayene au dezvăluit identitatea suspectului – diplomatul iranian Ahmed Sabatgold ar fi ajutat la pregătirea atacului şi a fugit rapid în străinătate. Tentativa de asasinat din 8 ianuarie nu este primul incident.
La 24 noiembrie, un necunoscut a depus o valiză în faţa Ambasadei Israelului, care la acea vreme avea sediul în altă clădire. Sabatgold, 32 ani, era supravegheat de multă vreme de serviciile uruguayene şi ziarul El Observador scria că era considerat un negaţionist şi un antisemit. El l-a însoţit pe ex-preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad ca traducător în timpul turneului acestuia în America de Sud. În Uruguay s-a anunţat întărirea măsurilor de securitate în jurul ambasadei şi al instituţiilor israeliene. Autorităţile din Argentina şi Uruguay acuză de ani de zile Iranul că a construit o reţea teroristă în America de Sud şi mai mulţi reprezentanţi de rang înalt din regimul de la Teheran sunt suspectaţi că au planificat atentate ce vizau Ambasada Israelului şi centrul comunităţii evreieşti din Buenos Aires, în 1994. Procurorul argentinian Alberto Nisman a acuzat-o pe Cristina Kirchner, preşedintele ţării, că a complotat cu Iranul pentru a proteja suspecţii în schimbul unui acord comercial cu Teheranul.
O afacere dubioasă
Însărcinat să relanseze ancheta privind atentatul sângeros din 1994, acest magistrat suspecta un „pact criminal“ între preşedintele argentinian şi Iran şi se pregătea să facă dezvăluiri explozive în Parlament şi să ceară arestarea Cristinei Kirchner.
În ajunul audierii, a fost descoperit mort în apartamentul său, cu un glonţ în cap, o moarte dubioasă care a inflamat opinia publică argentiniană după ce ziarista Nataşa Niebieskikwiat, care l-a intervievat cu trei zile înaintea decesului, pentru cotidianul Clarin, a dezvăluit că acesta i-ar fi spus: „Preşedinta ar putea ajunge în închisoare. Eu? Aş putea termina mort“. Afacerea, demnă de un roman negru, a reaprins durerea victimelor şi a zguduit întreaga ţară.
În urmă cu două decenii, la 18 iulie 1994, o camionetă încărcată cu explozibil a distrus Amia, un centru al comunităţii evreieşti, atentat soldat cu 86 de morţi. Argentina, care găzduieşte cea mai mare comunitate evreiască din America Latină, nu mai cunoscuse un atentat de asemenea amploare. Timpul a trecut şi afacerea nu a fost rezolvată niciodată.
A urmat lovitura de teatru din 18 ianuarie, când Alberto Nisman, care o acuzase pe Cristina Kirchner că a acoperit responsabilii iranieni ai atentatului, a fost găsit mort înainte de a prezenta Parlamentului detaliile acuzaţiilor sale. Imediat s-a deschis o anchetă şi foarte rapid, prea rapid, autorităţile au evocat „o sinucidere“, Kirchner a precizat că nu are nici o implicare în această afacere, în timp ce argentinienii aşteaptă ca adevărul să iasă la lumină.
Ameninţări
O săptămână după moartea lui Nisman, Damian Pachter, primul ziarist care a dezvăluit afacerea datorită unei surse din interiorul apartamentului, a părăsit precipitat Argentina şi la aeroport le-a declarat colegilor care l-au condus că a primit ameninţări şi se teme pentru siguranţa lui. Contul Twitter al palatului prezidenţial a anunţat că ziaristul a ajuns în Uruguay şi după o escală la Montevideo s-a refugiat în Israel şi nu intenţionează să revină curând. Un ziarist străin preciza că „afacerea Nisman a adus la suprafaţă tot noroiul, toate aspectele cele mai sumbre din Argentina“. Terorism internaţional, antisemitism, revenirea dictaturii, crime de stat, servicii secrete fără frână şi corupţie politică.
Spionul care face să tremure preşedinţia
Cristina Kirchner, care susţine că este victima unui complot ce urmărește discreditarea sa, a anunţat o reformă „profundă“ a serviciilor secrete, dar, potrivit media, este înfricoşată de unul din agenţii secreţi chemaţi să depună mărturie în cadrul anchetei în curs asupra afacerii Nisman. Pe toate reţelele sociale, ea susţine teza unei răzbunări urzite după „marea curăţenie“ pe care a făcut-o în decembrie la Side, decapitat şi rebotezat Secretariatul informaţiilor – SI, iar Stiuso ar fi furios că a fost demis. Un mod de a para eventuala mărturie a agentului secret care ar incrimina-o, asemenea lui Nisman. Jaime Stiuso, asociat al procurorului Nisman, este un bărbat de 61 ani, necunoscut publicului, ceva obişnuit pentru un agent secret. El urmează să fie audiat, ştiut fiind că cei doi au vorbit la telefon în orele care au precedat decesul magistratului. În timpul anchetei, Nisman a lucrat îndeaproape cu Jaime Stiuso, şef de operaţiuni şi numărul 3 în Side (secretariatul serviciilor secrete de stat) care se ocupa de atentatul din 1994.